Υγεία

Υπογράψτε σύμφωνο συμβίωσης με τον ήλιο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο ήλιος είναι εξαιρετικός σύντροφος αν τηρήσουμε με συνέπεια τους όρους του συμφώνου … συμβίωσης που θα συνυπογράψουμε!

Και να τα επίμαχα σημεία:

 Τον επιτρέπουμε να μας αγγίζει όσο πρέπει και όταν θέλουμε! Tον αποφεύγουμε από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα – τότε η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη- και αν στο μεταξύ πρέπει να συναντηθούμε μαζί του είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένες: Φοράμε γυαλιά ηλίου, ρούχα σκούρας απόχρωσης και πυκνής ύφανσης και καπέλο.

 Για πιο… στενή επαφή είναι απαραίτητη η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού 20 με 30 λεπτά πριν βγούμε έξω, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο. Ιδιαίτερη προσοχή σε ευαίσθητες περιοχές όπως αυτιά, μύτη, χείλια (sticks), πέλματα, παλάμες, V του λαιμού, αγκώνες και στους άνδρες το κεφάλι, ιδίως αν δεν έχουν μαλλιά.

 Ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, για όσο εκτιθέμεθα στον ήλιο, ακόμα και στο τέλος της ημέρας. Κολύμπι, αέρας και υπερβολική εφίδρωση, αφαιρούν την κρέμα γρηγορότερα από το δέρμα, οπότε ανανεώνουμε το αντηλιακό συχνότερα. Για πλήρη κάλυψη, απλώνουμε σε πρόσωπο και λαιμό μισό κουταλάκι του τσαγιού.

 Δυστυχώς, γυναίκες που χρησιμοποιούν το αντηλιακό σαν βάση για makeup, δεν το ανανεώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αν και η προστασία που προσφέρει χάνεται μετά 2 ώρες…

Και μην ξεχνάτε:

 Οι μπλούζες με μακρύ μανίκι και τα εφαρμοστά υφάσματα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο.

 Ανανεώνετε το αντηλιακό όταν βγαίνετε από το νερό ακόμη κι αν ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι είναι αδιάβροχο.

 Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό (ερυθρότητα, κνησμός ή τσούξιμο στο δέρμα), διακόψτε τη χρήση του αμέσως και επισκεφτείτε τον δερματολόγο.

 Τα ανθεκτικά στο νερό (water-resistant) αντηλιακά είναι καλά για 40′ κολύμβησης ενώ τα αδιάβροχα (waterproof) περίπου για 80′.

 Ακόμη και μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα, οι ακτίνες του ήλιου είναι επιβλαβείς.

 Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, τα άτομα ανοιχτού χρώματος κ.ά.

 Άμμος, χιόνι και νερό της θάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Η σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν αποτελεί επαρκή προστασία.

 Αποφύγετε τις λάμπες μαυρίσματος. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν, προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

 Μεγάλη προσοχή στα παιδιά: Χρησιμοποιείτε αντηλιακά από την ηλικία των 6 μηνών και άνω. Εκπαιδεύστε τα παιδιά στη χρήση αντηλιακών.

 Η ορθή χρήση αντηλιακού (με Δείκτη Προστασίας SPF >15) μέχρι την ηλικία των 18 ετών, μειώνει κατά 78% τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου στη ζωή μας.

SHARE
RELATED POSTS
Το τάπερ του γραφείου!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αντιμετωπίσω τις χιονίστρες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε ανησυχούμε για το έντερό μας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.