Πόρτα - Η Αλεξάνδρα και οι άλλοι

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: ο γνωστός μας άγνωστος, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου

 

 

75acccbe-0a4c-4ef4-b833-bfa5928f5790.jpg

«Ο γνωστός μας άγνωστος»

Ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Χριστόφορος Παπακαλιάτης γεννήθηκε στις 23 του Δεκέμβρη 1975, σαν δώρο κάτω από το «δέντρο» πριν ξημερώσει η παραμονή των Χριστουγέννων στο πανέμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Ήλιος του έμελλε να φωτίσει το παραδοσιακό ζώδιο του Αιγόκερου και ο Ωροσκόπος του στο ευαίσθητό και αρκετά καλλιτεχνικό ζώδιο του μυστικοπαθή Ιχθύ.

Ο Ήλιος του στον δέκατο Οίκο, το σπίτι της καριέρας και της κοινωνικής καταξίωσης, δείχνει έναν άνθρωπο με επαγγελματικούς στόχους και απόλυτη επίγνωση της θέσης του στην κοινωνία. Βρίσκει τον εαυτό του και ολοκληρώνεται σε αυτό που έχει επιλέξει να ακολουθήσει επαγγελματικά. Με την επιμονή που χαρακτηρίζει έναν γνήσιο Αιγόκερο παντρεύει με επιτυχία την παράδοση με την σύγχρονη πραγματικότητα, κάτι που φαίνεται στις επιλογές του και στο έργο του.

Ο επικοινωνιακός Ερμής και αυτός στον δέκατο Οίκο τον ευνοεί στον τρόπο που σκέφτεται και επικοινωνεί. Συνήθως καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει και είναι καλός στις συναλλαγές, αλλά με τον παρορμητισμό που τον διακρίνει, πρέπει να γίνεται πιο διπλωματικός καμιά φορά. Ο τυχερός πλανήτης Δίας στον πρώτο του Οίκο, το Σπίτι του Εγώ, του χαρίζει επιπλέον λάμψη και αυτό που λέμε «το «κάτι» που τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι σίγουρα γεννημένος για να είναι δημοφιλής και αγαπητός.

Ο δυναμικός πλανήτης Άρης στο αέρινο και επικοινωνιακό ζώδιο των Διδύμων, τον χαρακτηρίζει ως αιώνιο έφηβο. Ο Χριστόφορος είναι ένας άνθρωπος που σκέφτεται γρήγορα, είναι έξυπνος και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα με επιτυχία. Ο τρίτος Οίκος, το Σπίτι της επικοινωνίας και των σύντομων ταξιδιών ευνοείται από αυτή την θέση. Από πολύ μικρός, μόλις 16 χρονών, ξεκίνησε να παίζει στην τηλεόραση. Τον έχουμε δει σε κάμποσες επιτυχημένες σειρές στην τηλεόραση. «Οι φρουροί της Αχαίας», «Οι Απαράδεκτοι», «Ντόλτσε Βίτα», «Αναστασία», «Άγγιγμα Ψυχής» και ασφαλώς στο ανεπανάληπτο σίριαλ του Λάκη Λαζόπουλου «Δέκα μικροί Μήτσοι», όπου ως Χριστόφορος ήταν ο αντιπροσωπευτικότερος «φλώρος» των ΒΠ (Βόρεια Προάστια) της εποχής.

Το βλέμμα του υγρό και γεμάτο υπονοούμενα, τόσα όσα του προσφέρει η αισθησιακή Αφροδίτη στο εξίσου μυστικοπαθές ζώδιο του Σκορπιού στον όγδοο Οίκο, το Σπίτι των υπαρξιακών θεμάτων.

Ο ονειροπόλος πλανήτης Ποσειδώνας στο «επεκτατικό» ζώδιο της φωτιάς, αυτό του Τοξότη, στον ένατο Οίκο, το Σπίτι των μεγάλων ταξιδιών, της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας δίνουν έμφαση στην εσωτερική του ανάγκη για την ανακάλυψη των προσωπικών του ορίων. Τα άκρα τον εξιτάρουν. Η πνευματικότητα τον ενδιαφέρει σε βάθος. Μυστικιστής. Τα θέματα που επιλέγει έχουν πάντα μια δόση του απαγορευμένου, του ανείπωτου, του «σκοτεινού». Οι προσωπικοί του προβληματισμοί προβάλλονται μέσα από το έργο του, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοβιογραφικό και ακραίο. Μέσα από την εξαιρετική του καλλιτεχνική διαίσθηση δεν πρέπει να μας κάνει καμία εντύπωση πως από το 1999 γράφει, παίζει και ντύνει μουσικά πολύ γνωστές δραματικές σειρές. Έχει πρωταγωνιστήσει δίπλα σε πολύ σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Πέμυ Ζούνη, η Θέμις Μπαζάκα κ.α.

Ο σκοτεινός, γεμάτος εξουσία πλανήτης Πλούτωνας, στον έβδομο Οίκο, το Σπίτι των σχέσεων τον κάνει να μαγνητίζεται από ότι πιο κρυφό και «παράνομο». Όλα αυτά χρωματίζονται από το καλαίσθητο ζώδιο του Ζυγού, ο οποίος δίνει μια νότα φινέτσας σε ότι επιλέγει. Η αντίθεση μεταξύ του πρώτου και του έβδομου Οίκου του βέβαια μας δείχνει έναν άνθρωπο που δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί προσωπικά. Η Σελήνη του στο οργανωτικό ζώδιο της Παρθένου, στον έκτο Οίκο, το Σπίτι της φυσικής κατάστασης και της λειτουργικότητας μας δείχνει έναν άνθρωπο που εξαρτάται από το συναίσθημα και την πρακτικότητα παράλληλα. Το εσωτερικό του παιδί θέλει να τα έχει όλα «τακτοποιημένα». Αν κάτι δεν τον εμπνέει δε και δεν του δίνει την σιγουριά που χρειάζεται δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του και φίλος του συνάμα… ο ίδιος του ο εαυτός. Με τον βόρειο δεσμό του στον Σκορπιό, στον όγδοο Οίκο, ένα από τα θέματα που θα τον απασχολήσουν στην ζωή του είναι η αντίθεση μεταξύ του υλικού και του πνευματικού κόσμου, μεταξύ της γνώσης και της παροδικότητας, καθώς και της απληστίας όταν είναι να πετύχει κάτι που θέλει πολύ. Θα πρέπει λοιπόν να αποτάξει την φιληδονία και να αποτρέψει την απληστία και ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταναγκαστική προσκόλληση.

Ο Ουρανός, ο πλανήτης των ξαφνικών αλλαγών και των απρόσμενων ιδεών βρίσκεται και αυτός στον Σκορπιό, στον όγδοο Οίκο. Αυτός του δίνει την δύναμη να έρθει αντιμέτωπος με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού του και τα ερωτικά ταμπού που μπορεί να τον απασχολούν κατά καιρούς. Ο Θάνατος είναι ένα θέμα που τον απασχολεί. Είναι κάτι σαν τον Αλχημιστή που ψάχνει απεγνωσμένα για το ελιξίριο της ζωής. Κατά βάθος είναι πολύ κλειστός χαρακτήρας και όταν θέλει να «ανοιχτεί» το κάνει μακριά από τα φώτα του κόσμου και της δημοσιότητας. Μυστήριο.

Το ταλέντο του θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει θετικά για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ήδη έχει σκηνοθετήσει πολλές επιτυχημένες σειρές, αλλά και δυο έργα για τον κινηματογράφο, «Άν» και το πρόσφατο «Ένας άλλος κόσμος». Η θεματολογία που επιλέγει είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον εσωτερικό του κόσμο, με την ζωή του. Είναι κάτι σαν έναν σύγχρονο Ντόριαν Γκρέυ, έναν αψεγάδιαστα όμορφο νέο, που δεν μεγαλώνει ποτέ και τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του ακτινοβολώντας μυστήριο κι ένα μυστικό που δεν θα μάθει ποτέ κανείς…

Ακολουθει slide show

 

SHARE
RELATED POSTS
Κόλιν Φέρθ: Ένας γνήσιος Άγγλος τζέντλεμαν, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Πιρς Μπρόσναν, ένας και να καίει!, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Σον Κόνερι: “ο Ακαταμάχητος Σερ”, Της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.