Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ

World Gin Day!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Γιώργος Σαράφογλου

Παγκόσμια Ημέρα του Gin σήμερα!

Είπα να το γιορτάσω μ’ ένα Martini! Όχι το Μαρτίνι που πολλοί μπαρ μεν στην Ελλάδα ακόμα μπερδεύουν με το «Martini & Rossi» που είναι κάτι τελείως άλλο. Για την ακρίβεια είναι ένα ιταλικό γλυκό κρασί όπως το Cinzano ή το γαλλικό Lillet που το παίρνεις ως απεριτίφ (πριν το φαγητό).

Το original martini φτιάχνεται με τζιν – τα τελευταία χρόνια πολλοί το προτιμούν με βότκα αντί τζιν – και dry βερμούτ (συνήθως Martini & Rossi).
Αναλόγως πόσο «στεγνό»(dry) θέλετε το μαρτίνι σας βάζετε και την ποσότητα του βερμούτ. Από καθόλου μέχρι λίγες σταγόνες.

Προσωπικά το μαρτίνι μου αρέσει με τζιν- την βότκα δεν την πάω με τίποτα- και επειδή το πίνω stone-dry, όταν το φτιάχνω απλώς αναποδογύριζω το βερμούτ στο δάκτυλο μου με το οποίο μετά ανακατεύω το ποτό μου. Τόσο dry!
Πριν όμως σε ένα shaker γεμάτο πάγο έχω ρίξει το τζιν το οποίο κτυπαω για να παγώσει και 1 λεπτό αργότερα το χύνω επάνω στην ελιά -για να πάρει μια ελαφριά αλμύρα -που είναι μέσα στο κλασσικό μαρτίνι ποτήρι όπως στην φωτογραφία.

Όταν το παραγγέλνω έξω και λόγω του ότι οι μπαρ μεν συνήθως βάζουν περισσότερο βερμούτ και το κάνουν λίγο γλυκό τους λέω απλά να …ψιθυρίσουν «dry vermouth» καθώς το φτιάχνουν! Οπότε πίνω σκέτο τζιν που είναι εξίσου πολύ καλό.

Το Gin που διάλεξα σήμερα -και λόγω των επικείμενων εκλογών- είναι το Malacca Gin της Tanqueray. Ένα τζιν που φτιάχνεται απ’ τον καιρό του … Όθωνα(1839)! Ίσως και να το είχαν λανσάρει για εμάς τότε!
Πάντως είναι ένα τζιν ποιο αρωματικό από τα συνηθισμένα «London Dry» οπότε ούτε να σκεφτώ την λέξη «dry vermouth»!

Πιάσε λοιπόν ένα Gin Malacca και στην υγειά μας!


World Gin Day today and I thought of celebrating it with a stone-dry martini!
What I used is Tanqueray’s Malacca Gin. It is an old recipe from 1839!
This particular gin has a distinctive flavor that is more aromatic than the usual «London Dry» style.

Being a traditional gin martini drinker -can’t stand vodka which to me tastes like rubbing alcohol- I prefer to drink it extremely dry.
When I make it I pour gin in a shaker full of ice and shake vigorously for the gin to cool down and release its flavors. I wait 1 min. and then pour it in a classic martini glass-as pictured- and over an olive -to get the slight saltiness -and I stir it with my dry vermouth-wet finger.

When I order it at a bar, and because sometimes bartenders tend to overuse dry vermouth and sweeten the martini I use Hawkeyes line from the tv series «MASH» who drank his martinis so dry- basically straight gin- and said «just whisper dry vermouth over my glass»!

So, grab a Gin Malacca and cheers!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Μάστορες, του Χρήστου Χωμενίδη
Η αλήθεια μου και η αλήθεια τού άλλου, του Κωστή Α. Μακρή
Η υπογραφή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια – 12 Νοεμβρίου 1830

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.