Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Βασίλης Σκουλάς: η ευγένεια και η αξιοπρέπεια προσωποποιημένες, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Spread the love

 

14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg 

  

 

  Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου

     

 

 

 

 

 

20171004.jpg

 

Προέρχεται από οικογένεια ηρώων, οπλαρχηγών, αντιστασιακών και ανθρώπων του πνεύματος μιας ιστορικής και δημοκρατικής οικογένειας των Ανωγείων, την οικογένεια των Σκουλάδων. Ο σπουδαίος λυράρης Βασίλης Σκουλάς επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο με αφορμή την συναυλία στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου σ’ένα αφιέρωμα της παραδοσιακής κρητικής, κυπριακής, δωδεκανησιακής και ποντιακής μουσικής στις 4 Οκτωβρίου 2017. Καλλιτεχνική διεύθυνση: 12ηχος

 

Ο κ. Χατζηδιάκος για τον σπουδαίο κρητικό λυράρη επισημαίνει: 

Βασίλης Σκουλάς. ΄Ενας σπουδαίος καλλιτέχνης, που η πορεία του είναι μέρος της ιστορίας της ελληνικής μουσικής αλλά και της παράδοσης της Κρήτης.

 

Οι μουσικές επιλογές του Βασίλη Σκουλά είναι προσαρμοσμένες στον δικό του αξιακό κώδικα, στις καταβολές του, στα βιώματα του, στις αναμνήσεις, στα διδάγματα από μια ιδιαίτερα προικισμένη ράτσα ανθρώπων, από την ιστορική και δημοκρατική οικογένεια των Ανωγείων, την οικογένεια των Σκουλάδων. Μια οικογένεια ηρώων, οπλαρχηγών, αντιστασιακών, μουσικών, πολιτικών, ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και απλών ανθρώπων της φύσης και του Ψηλορείτη. Ποτέ δεν έλειψαν από τους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία οι Σκουλάδες, μετρούν δεκάδες θύματα στα πεδία των μαχών κάθε φορά που το ζητούσαν οι περιστάσεις στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και από την οικογένεια αυτή αναδείχθηκαν αδιαμφισβήτητα μορφές και πρόσωπα που πέρασαν τα όρια του θρύλου.

 

Ο θαυμασμός και ο σεβασμός από όλους εμάς στο πρόσωπο του Βασίλη Σκουλά είναι ακατάλυτος, γιατί δεν τον αγγίζει ο χρόνος, δεν τον αγγίζει η φθορά. Είναι η αξιοπρέπεια προσωποποιημένη. Η μουσική και ο λόγος του Βασίλη Σκουλά δίδουν νόημα στα πιο ευγενή ανθρώπινα συναισθήματα. Κάθε στίχος του, μια εικόνα, μια διδαχή, μια προτροπή για την αγάπη, την φιλία, την ανδρεία, την λησμονιά, τον πόνο, τον θάνατο, την ζωή.

 

Αυτά όλα καθοδηγούν και συνθέτουν την προσωπικότητα του Βασίλη Σκουλά.

 

Η μουσικοχορευτική εκδήλωση των πολιτιστικών Συλλόγων της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» και Ποντίων “Ο ΔΙΓΕΝΗΣ” ενώνει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης και του Πόντου μέσα από τις μουσικές επιλογές του σπουδαίου κρητικού λυράρη, Βασίλη Σκουλά και των πόντιων καλλιτεχνών.

 

Κρήτη, Πόντος, Κύπρος, Δωδεκάνησα, ιστορικοί συνοδοιπόροι του Ελληνισμού. Μας ενώνουν μύθοι, πολιτισμοί, πρόσωπα, γεγονότα, της ιστορίας της Ελλάδας, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου συνδυάζονται και απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα.

 

Σ’ αυτήν την μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού, στα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, που σφράγισαν την ιστορία της Ελλάδας, ήταν το Κρητικό, το Ποντιακό και το Δωδεκανησιακό ζήτημα, ασφαλώς και το χρονίζον Κυπριακό ζήτημα. Κοινές αφετηρίες, κοινές επιδιώξεις, κοινά ζητήματα, ίδια πρόσωπα. Πολύπλοκα, πολυδιάστατα και με διάρκεια προβλήματα, συνδυασμένα με τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων της Κρήτης, του Πόντου, της Δωδεκανήσου και των Ελληνοκυπρίων.

 

Κρήτη και Δωδεκάνησα, αναπόσπαστα τμήματα του Ελληνισμού, φάροι και κοιτίδες της ιστορίας του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Πόντος και Μικρά Ασία, οι χαμένες πατρίδες… Κύπρος, η μοιρασμένη πατρίδα… Κοινές αφετηρίες, κοινές παραδόσεις, κοινή γλώσσα, κοινή πίστη.

Τα κρητικά, τα ποντιακά, τα γλωσσικά ιδιώματα της Δωδεκανήσου και της Κύπρου, η μουσική, ο χορός, τα ήθη και τα έθιμα κρατήθηκαν και ακολούθησαν την εξέλιξη του Νεοέλληνα.

Ο Δήμος Ρόδου συγχαίρει τις εκδηλώσεις αυτές μέσα από τις οποίες προβάλλεται η πολιτιστική μας κληρονομιά και η παράδοση του τόπου μας.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

  The article expresses the views of the author  

 

 iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Για την χαμένη επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, του Γιώργου Σαράφογλου
Μανώλης Γλυνός:«Mε ευθύνη της Περιφέρειας κακή η κατάσταση του Επαρχιακού & Εθνικού δικτύου στα νησιά»
Αλληλέγγυα δράση “Τα παιδιά νοιάζονται” από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.