Απόψεις

Το ”βραχιόλι” και τα ”εμφιαλωμένα”, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Το Νομοσχέδιο για την κατάργηση φυλακών Γ τύπου έγινε Νόμος του Κράτους.

Προβλέπει μεταξύ άλλων-και πρωτίστως-την αποφυλάκιση κρατουμένων για εγκληματικές πράξεις, των οποίων η υγεία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση όπως: οι ανήλικοι κρατούμενοι, οι υπερήλικες ή ασθενείς με υψηλά ποσοστά αναπηρίας και άλλες ευπαθείς ομάδες κρατουμένων.

Η κυβέρνηση: ”οι φυλακές χωρίς ένα πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων, είναι οι κατ’ εξοχήν χώροι κλιμάκωσης της βίας είτε ανάμεσα στους κρατούμενους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους είτε ανάμεσα στους ίδιους τους κρατούμενους και κατά του ιδίου του εαυτού τους με την μορφή της αυτοκτονίας…”.

Απαραίτητη όμως η χρήση ”βραχιολακίου” για την συνεχή επιτήρησή τους ανάμεσα στην κοινωνία.

Πρώτη αντίδραση σ’ αυτή την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους, η φιλοξενούμενη τηλεφωνική συνέντευξη του Σάββα Ξηρού της 17Ν στο κανάλι Ε TV. Δεν επιθυμεί να δεχτεί ως μέσο για την αποφυλάκισή του το ηλεκτρονικό ”βραχιολάκι” λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

”Προτίθεμαι να μη το δεχτώ,χωρίς να θέλω να πω τίποτα για τον καινούργιο νόμο.Ο καινούργιος νόμος πέρασε με δυσκολία και η κυβέρνηση φάνηκε να δείχνει αποφασιστικότητα και αντοχή.

Αυτό περιγράφεται και στην Αποκάλυψη ως μέσον χωρίς το οποίο δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κοινωνική ζωή και τείνει να επιβληθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Αυτός ο τρόπος επιτήρησης δοκιμάζεται πιλοτικά και τείνει να επεκταθεί σε αυαίσθητους τομείς, στα αεροδρόμια,στις τράπεζες, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αλλού, όπως έγινε το 2004.

Φορώντας δε το ”βραχιολάκι” δεν θα μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις, ούτε καρδιογράφημα, ούτε μαγνητική και αξονική τομογραφία”.

Και τώρα; μήπως ένα μέτρο που συμπεριελήφθη στα θετικά του νόμου, περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα;
Μήπως, αντί να πάμε για μαλί, αρχίσουμε άλλες μεθόδους εκβίασης όπως η μέχρι θανάτου απεργίες πείνας προκειμένου ο σκοπός να επιτευχθεί και να θέλει πάλι ”γυάλισμα και προσθήκες” ο νόμος; Μακάρι όχι. Θα το δούμε όταν αρχίσουν οι αιτήσεις για την υποβολή σ’ αυτόν από μέρους των ευπαθών ομάδων των εγκλείστων.

Πάμε τώρα σ’ ένα άλλο ”νόμο-μέτρο”, όπου αποφάσισε να εφαρμόσει στην Βουλή η πρόεδρός της Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την κατανάλωση από τους βουλευτές αποκλειστικά νερού βρύσης. Η απόφαση έγινε γνωστή κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης ζήτησε ένα μπουκάλι νερό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που προήδρευε της επιτροπής, του απάντησε ότι ”σε αυτή την περίοδο της βουλής το κοινοβούλιο δεν θα διαφημίζει εμφιαλωμένα νερά. Θα πίνουμε όλοι νερό από τη βρύση, γι αυτό να περιμένετε να έρθει το γκαρσόν με την κανάτα με νερό βρύσης”.

Χμ.., καλό μου ακούγεται. Διευκόλυνση προτείνω και ”ζιζάνια” δεν σπέρνω: είναι τόσο δύσκολο στην προμηθεύτρια εταιρία με νερά την βουλή, αντί της φίρμας της στο μπουκάλι να βρει κάποιον άλλο τρόπο πλασαρίσματος;

”Οχι, ορθά κοφτά, μόνο νερό βρύσης και ο καθένας μόνος του, τέρμα και τα γκαρσόνια”.

SHARE
RELATED POSTS
Όλη η αλήθεια για την Ρόδο: η αγελάδα που αρμέγουν χωρίς να αγαπούν, της Τζίνας Δαβιλά
Βρισιές πολλές ακούγονται…, του Κωστή Α. Μακρής
Μιλάμε την ίδια γλώσσα;, της Αναστασίας Φωκά
1 Comment
  • BETTY
    5 Μαΐου 2015 at 05:03

    Τι γελοίο θέαμα ανθρώπων να κυκλοφορούν με το μπουκαλακι με εμφιαλωμένο νερό, και αυτό μόνο σ’αυτή τη θαυμαστή χώρα το καμαρώνουμε. Αμέτρητα πλαστικά μπουκαλάκια μέχρι τη μέση με νερό, για πέταμα, στο πλοίο της γραμμής. Αλλά τι αξίζει μισό ευρώ (150 δρχ.!!!).

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.