Πρόσωπα - Αφιερώματα

Τα Βριλήσσια θρηνούν τον θάνατο του Ρόδιου Κώστα Καντά, του πρώτου ιδρυτή ιδιωτικού δημοτικού σχολείου!

43bdaccb0f6fda3be8ffb6f9cfeb8aaa_XL.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43bdaccb0f6fda3be8ffb6f9cfeb8aaa_XL.jpg

 

“Έφυγε από την ζωή” σήμερα στις 8.00 το πρωί, στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, μια σημαντική προσωπικότητα της πόλης μας, ο Κώστας Καντάς, σε ηλικία 86 ετών.

 

Ο Κώστας Καντάς συνέδεσε την πορεία του αρχικά με την γενέτειρά του την Ρόδο και το χωριό του τις Καλυθιές το οποίο υπεραγαπούσε.

 

Και στη συνέχεια για πάνω από 60 ολόκληρα χρόνια με τα Βριλήσσια, στα οποία ίδρυσε το ιστορικότερο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.

 

Χάρη στην έμπνευση, την δημιουργικότητα και την ικανότητά του, το μικρό δημοτικό, μεγάλωσε και απέκτησε πολλούς μαθητές.

 

Στη συνέχεια η ίδια η αναγκαιότητα επέβαλλε την δημιουργία και γυμνασίου και λυκείου.

 

Έτσι τα “εκπαιδευτήρια Καντά” έγιναν κραταιά και απέκτησαν ιστορική και μοναδική φήμη στα Βριλήσσια.

 

Ο ιδρυτής τους ο Κώστας Καντάς στη μακρά πορεία της ζωής του δεν δημιούργησε μόνο σχολεία αλλά κυρίως διέπλασε ανθρώπους με ήθος, αξίες, ποιότητα και συνείδηση.

 

Επιπλέον ο Κώστας Καντάς συνέγραψε και εκδόθηκαν 39 βιβλία. Το τελευταίο του για τους ιδιωματισμούς της ιδιαίτερης πατρίδας του κυκλοφόρησε πριν λίγους μόλις μήνες.

 

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κώστας Καντάς τίμησε με το ακούραστο πνεύμα του τα Βριλησσιώτικα Νέα με πλήθος άρθρων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

 

Πάνω απ’ όλα όμως ο Κώστας Καντάς υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος και οι ιδιαίτερες ικανότητές του σημάδεψαν την σημαντική πορεία του.

SHARE
RELATED POSTS
Καπετάν-Φιλήμων Μανωλέσκος: στον Πλανήτη που λεν Ωκεανό, της Τζίνας Δαβιλά
MLK [Martin Luther King] & Iakovos, του Γιώργου Σαράφογλου
Ο ακομμάτιστος Υπουργός Οικονομικών, της Τζίνας Δαβιλά
1 Comment
 • Κώστας Πολυχρονάς
  24 Οκτωβρίου 2015 at 18:55

  Είχα την τύχη να συνομιλήσω μαζί του τηλεφωνικά μια και μοναδική φορά. Μας χώριζαν είκοσι δύο χρόνια ηλικιακά και τον θαύμαζα όπως τον γνώρισα μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.
  Ποτέ δεν συναντηθήκαμε, όμως τον ένιωθα πάντα δίπλα μου και τον είχα οδηγό και πρότυπο στις δικές μου αναζητήσεις στα καλυθενά ιδιωματικά και στην προσπάθεια καταγραφής ενός καλυθενού γλωσσάριου.
  Ήταν έντεκα το βράδυ όταν σήκωσα το ακουστικό και το έκλεισα λίγο μετά τις δώδεκα. Τον παρακάλεσα να μου δώσει στοιχεία της τοπικής μας ιστορίας και δέχτηκα ομοβροντία αισθημάτων. Η απλότητά του, η καλοσύνη, η ευγένεια, η αγάπη για τη μικρή μας πατρίδα και η θέρμη για προσφορά με συνεπήραν.
  Οι Καλυθιές πενθούν το χαμό ενός γνήσιου τέκνου τους και αισθάνονται περηφάνια για το μεγάλο λογοτέχνη, το λάτρη της παράδοσης, τον άνθρωπο Κώστα Καντά. Θα αποτελεί πάντα φωτεινό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενεές!
  Αιωνία του η μνήμη!
  Κώστας Πολυχρονάς
  πληκτρολογήστε το μήνυμά σας εδώ…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.