Πρόσωπα - Αφιερώματα

“Καλύτερα δεξιός παρά αδέξιος” [για τον Κων/νο Μητσοτάκη], του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

manosstefanidis2.jpg

* Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης

και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Οφείλουμε τώρα πια να παραδεχτούμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής. Ούτε καν στην Κρήτη. Παρά τις βενιζελικές του ρίζες και παρά την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα του. Ίσως επειδή διέπρεψε κυρίως στο ημίφως όπου και ανεδείχθη υπέροχος τακτικιστής και μαίτρ του παρασκηνίου. Από το μπαλκόνι όμως δεν έκανε γκελ όπως οι δύο Παπανδρέου, πατήρ και υιός, οι αδυσώπητοι εχθροί του…

Πάντως για την σαλαμοποίηση της Ενώσεως Κέντρου και τα Ιουλιανά βαρύνονται εξίσου και αυτός και ο Ανδρέας. Η Αποστασία ήταν μοιραίο επακόλουθο του αγώνα διαδοχής δύο στελεχών που υπερτερούσαν του αρχηγού τους. Αλλιώς …Η Χαμένη Άνοιξη για τον τόπο όπως θα έλεγε ο Στρατής Τσίρκας.

Ως ο κατ ‘εξοχήν αντι πασόκ πρωθυπουργός πάλι δεν πέτυχε πολλά πράγματα ενώ διέπραξε παιδαριώδη λάθη ( λέγε με Σαμαρά ). Περιέργως πάντως απέκτησε φήμη και κύρος λέγοντας αυτονόητες αλήθειες αργότερα και εκτός εξουσίας ως… Επίτιμος!

Το κακό όνομα του, τέλος, το συνυφασμένο με συνωμοσίες και ίντριγκες – αληθινές ή φανταστικές- απετέλεσε και το μεγαλύτερο εμπόδιο του Κυριάκου στον δρόμο προς την ηγεσία της Ν.Δ. Οφείλουμε, επίσης, να το παραδεχτούμε. Μετά πάντως την ολέθρια εμπειρία των αριβιστών αριστεροακροδεξιών Συριζανέλ, σύμπας ο παραδοσιακός, πολιτικός κόσμος κρίνεται πλέον με εντελώς διαφορετικά κριτήρια…

..Συμπέρασμα : Η Ιστορία ( οφείλει να ) ξαναγράφεται κάθε στιγμή με την τελική αλήθεια σταθερά να διαφεύγει. Γιαυτό εγώ αναπαράγω, τα πιο καλογραμμένα κείμενα που εντοπίζω. Και μάλιστα τα πιο βιωματικά ή παθιασμένα. Εξ άλλου το φ.μπ είναι ένας υβριδικός χώρος ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο και γιαυτό προσφέρεται τόσο για εκτόνωση όσο και για αναπολήσεις. Σαν το προσωπικό ημερολόγιο του καθενός. Τώρα που εξέλειπαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Χωρίς σοβαροφάνεια και αυθεντία, αυτούς τους καρκίνους δηλαδή κάθε γραπτού. Όπως δίνω όλη την βιβλιογραφία στους φοιτητές. Για να διαμορφώσουν την δική τους άποψη. Δική μου άποψη; Η δεξιά κατέστρεψε την αριστερά και η αριστερά την δεξιά. Διορίζοντας χωρίς αξιολογικά κριτήρια, όλα τα κόμματα εξουσίας, τα δικά τους πελατειακά στρατεύματα συνδικαλιστών και κομματικοδίαιτων αργόσχολων με τελικό στόχο και έπαθλο το κράτος. Καιρός λοιπόν να προωθηθούμε πέραν της αριστεράς και της δεξιάς μέσα από μιαν ενωτική, υπερκομματική, μη μεσσιανική πολιτική.

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Tina Turner, 1939-2023, του Μιχάλη Κουμπιού
Έτσι ξαφνικά, Χρήστο Σιμαρδάνη…;, της Γιολάντας Μπαλαούρα
Αλέκος Συσσοβίτης: η τύχη με τους τολμηρούς, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.