Πόρτα στην Πολιτική

Τα στρείδια και οι κομματικοί μηχανισμοί, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

• Τα στρείδια, τα μύδια, οι γιαλιστερές, οι πίνες και εν γένει τα οστρακοειδή όταν νοιώθουν απειλή δεν έχουν πολλές επιλογές. Χρησιμοποιούν τη μία και μόνη ατταβιστική φυσική τους δεξιότητα. Κλείνουν. Μέσα στο κέλυφος χάνουν την επαφή με τον έξω κόσμο αλλά ανακτούν τη ψευδαίσθηση της ηρεμίας και της αυτοπεποίθησης. Ειδικά οι πίνες έχουν ένα καβούρι-φύλακα που τις προειδοποιεί. Το ίδιο ακριβώς ένστικτο έχουν και οι κομματικοί μηχανισμοί. Όταν απειλούνται φοβούνται και κλείνουν.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι «ανησυχίες» για το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως ψήφου είτε είναι αβάσιμες, είτε υπερβολικές , είτε μεταφυσικές. Η υπόθεση ότι οι σκοτεινές δυνάμεις θα οργανώσουν μαζικό εισοδισμό για να παραχαράξουν τη βούληση της κεντροαριστεράς είναι μόνο για γέλια.Λες και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα έμενε το αιώνιο επτασφράγιστο μυστικό. Η άλλη φοβία ότι κάποιοι θα αποδυθούν στο κυνήγι ταυτοτήτων και πιστωτικών καρτών για να νοθεύσουν τη ψηφοφορία είναι αστεία αν μιλάμε για κλίμακα συμμετοχής άνω των 100.000 πολιτών. Αλλά κι αυτό ελέγχεται ευχερώς δειγματοληπτικά εκ των υστέρων. Ακόμα και ο τρίτος φόβος ότι θα βρεθούν ορδές για να τρέχουν από τμήμα σε τμήμα δεν έχει βάση. Άλλαξαν οι εποχές. Ίσως θυμούνται διάφορα μερικοί ανησυχούντες από παλιά αλλά αυτά τώρα δε γίνονται.

• Η ουσία είναι απλή μη κουραζόμαστε. Είναι ο φόβος μην ανοίξει το παιχνίδι στη μεγάλη δεξαμενή του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα στους Έλληνες της διασποράς. Τα περί αδιαβλήτου είναι προφάσεις και προσχήματα.

• Ας γίνει σαφές το εξής όσο υπάρχει καιρός. Αξιόπιστες εκλογές με αποκλεισμούς δεν υπάρχουν. Αν γίνουν με αποκλεισμούς δεν θα είναι αδιάβλητες και η δεσμευτικότητα του αποτελέσματος θα είναι επισφαλής.  Όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου, τόσο απλά.

• Προβάλλεται ο ακόλουθος αντίλογος. Και γιατί να μη πάνε να ψηφίσουν όπως στις εθνικές εκλογές; Μα σοβαρολογούμε; Μακάρι να πάνε αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές. Κάποιοι δεν μπορούν λόγω κατοικίας, κάποιοι λόγω ηλικίας ή αδυναμίας , κάποιοι εργάζονται τις Κυριακές, κάποιοι έχουν μωρά κι υποχρεώσεις και προτιμούν τον υπολογιστή. Κάποιοι, τέλος, δε θέλουν να εμφανιστούν στα τμήματα. Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί ακόμα και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Δε θέλουν να είναι γνωστή η συμμετοχή τους για διάφορους λόγους.

• Κανένας δεν αντλεί το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να αποκλείσει αυτούς τους πολίτες στο όνομα θεωριών συνωμοσίας και ιστοριών για αγρίους.

Δεν έχει πολιτική ευθύνη η επιτροπή; Τότε γιατί την ορίσαμε; Όσο υπάρχει και δεν «καθαιρείται» όχι μόνο έχει πολιτική ευθύνη αλλά την απόλυτη πολιτική ευθύνη για το τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Αλλιώς ας κάνει κάθε υποψήφιος τις δικές του εκλογές.

• Ο κύβος ερρίφθη είπε ο Σταύρος. Σωστά. Προσοχή όμως μη κάνει «γκελ» και γυρίσει πίσω. Υπάρχουν μέσες λύσεις υπάρχουν όμως και θέματα αρχής. Αν κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν αλαζονικά και από θέση ισχύος να επιβάλλουν διαδικασίες κλειστές ας το ξανασκεφτούν πολλές φορές.

• Η ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός νέου φορέα και η δυναμική του δεν πρέπει με τίποτα να είναι η να φαίνεται σημαδεμένη από μικρόψυχους υπολογισμούς. Θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Το στρείδι θα παραμείνει κλειστό στην διαχρονική αυτοκαταστροφική μοναξιά του.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
“Ιππότες” της Νέας Αντεπίθεσης, του Γιάννη Πανούση
Ελπίδα σε μια άμοιρη χώρα: μια επίσκεψη στο Πάντειο, του Άρη Μαραγκόπουλου
Το εξωτικό μποζόνιο του κ. Τσίπρα και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.