Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σαράντα χρόνια χωρίς τον Κόλλια, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Αρκουλής

 

 

 

 

 

 

e708039e01de95e712f809849cd2cc0b_XL.jpg

 

 

Ολο το είχα στο νου μου να θυμηθώ το μικρό ιωβηλαίο των 40 χρόνων από το ‘τελευταίο μπάρκο’ του Νίκου Καββαδία, να όμως που η ρουφιάνα η καθημερινότητα μου την έκανε. Ευτυχώς, κάποιο ραδιόφωνο που σέβεται τη δουλειά του (και το έργο του κεφαλονίτη ποιητή) με ‘επανέφερε’ στα ‘πρέπει του καθήκοντος’, οπότε αν και αργά μεσημέρι Τρίτης σέρνω με ευλάβεια στον Κόλλια αυτές τις γραμμές για την ‘Πόρτα’.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, λοιπόν, ο Καββαδίας, μόλις 65 χρόνων έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο, ήρεμα, απλά, σαν το πέταγμα ενός μαραμπού μέσα σε θύελλα και χιονόπτωση και –προσέξτε το- με δεμένα τα καράβια στα λιμάνια, ένεκα θυελλωδών ανέμων δέκα μποφόρ στο Αιγαίο. Αν ζούσε, τα σχοινιά περασμένα στα ντόκια των μουράγιων θα τον πονούσαν, αυτόν που γιόρταζε σαν έβλεπε τον καρχαρία να πιλοτάρει πλάϊ στην πλώρη, ή τον ναύτη να τα χάνει όταν ο καιρός έπαινε το βαπόρι εφτά μοίρες αριστερά κι’ ο έρημος δίσταζε να το ζορίσει…

Το ότι τα τραγούδια του Μικρούτσικου (και όχι μόνο) πάνω στους αριστουργηματικούς στίχους του Καββαδία ακούγονται εδώ και δεκαετίες και τραγουδιούνται από γενιά σε γενιά, αποτελεί την σφραγίδα της δύναμης του δημιουργού. Ενός δημιουργού που με μεράκι αλλά και πάθος χάρισε απίστευτες θαλασσινές εικόνες στους αναγνώστες του και υποχρέωσε τους διανοούμενους της εποχής του να σκύψουν ευλαβικά στο έργο του.

Αυτά τα λίγα. Με την παράκληση, αν δεν βαριέται, ο επιμελητής αναρτήσεων της ‘Πόρτας’ να συνοδεύσει αυτό το ταπεινό αφιέρωμα με το μελαγχολικό A BOARD DE L’ ASPASIA, από τις ‘Γραμμές των Οριζόντων’, που κάλυψε υπέροχα ο Γιώργος Νταλάρας.

 

* Το κείμενο γράφτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015 για το iPorta.gr

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/SPdOnWmPkjU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
ΥΦΕΘΑ Στεφανής: Το πρόβλημα που οριοθετείται και ο επικίνδυνος Νταβούτογλου, της Τζίνας Δαβιλά
Μια αιρετική άποψη για τον διορισμό του Ν. Καρανίκα, του Γιάννη Σιδέρη
“…της ταβέρνας” και του Βαγγέλη Παυλίδη! -…”from the tavern” and by Vangelis Pavlidis), του Γιώργου Σαράφογλου
1 Comment
  • Ελπίδα Νούσα
    11 Φεβρουαρίου 2015 at 10:49

    Ολίγα, αλλά τα πρέποντα!!και μπράβο στον “επιμελητή αναρτήσεων της Πόρτας” γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη η ερμηνεία του Θηβαίου “κουμπώνει” περισσότερο στη γραμμή των Καββαδιακών οριζόντων…Και αν το πάμε λίγο παραπέρα…προ Μικρούτσικου, το συγκεκριμένο αποθέωσαν οι όχι και τόσο γνωστοί αοιδοί “Ξέμπαρκοι”!!
    Το καλύτερο μνημόσυνο ήταν αυτό, αγαπητέ!Ευχαριστούμε!

    https://www.youtube.com/watch?v=O9BpqlPQu6A

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.