Βιβλίο

Τζωρτζ Λόις: ο γιος του ανθοπώλη στο Μπρόνξ – η μεγαλοφυΐα της διαφήμισης

Spread the love

 

«Κάθε βιομηχανία έχει τους αστέρες της, και στον κόσμο της διαφήμισης ο Τζορτζ Λόις είναι ο σουπερνόβα, ο αυθεντικός κύριος Μεγάλη Ιδέα. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά είχε τιτάνια επιρροή στην παγκόσμια κουλτούρα» αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιµς».

Ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του μεγαλοφυΐα. Αντιθέτως ισχυρίζεται: “Εάν είσαι προσεκτικός, θα μείνεις για πάντα μέτριος. Καλύτερα ριψοκίνδυνος παρά προσεκτικός. Καλύτερα τολμηρός παρά ασφαλής. Δεν υπάρχει μέση λύση», έχει δηλώσει επανειλημμένως ο 83χρονος σήμερα Τζορτζ Λόις, το βιβλίο του οποίου «Εξω από τα δόντια (Συμβουλές για ανθρώπους με ταλέντο!)» (εκδ. Key Books) μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά και περιλαμβάνει πέντε έξτρα κεφάλαια που αφορούν την ελληνική καταγωγή του.

 

Τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Ορεινή Ναυπακτία (τόπο καταγωγής της μητέρας του Βασιλικής και του πατέρα του Χαράλαμπου, που από βοσκός έγινε ανθοπώλης στη Νέα Υόρκη) ήταν το 1975. Τη χρονιά, δηλαδή, που έχασε τη μητέρα του. Ο Τζορτζ Λόις, έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του TEDx της Θεσσαλονίκης.

 

Στήριξη στην Ελλάδα

Την πατρίδα του, λέει ο Τζορτζ Λόις, δεν την ξέχασε ποτέ. Φρόντιζε μάλιστα ως επαγγελματίας να τη στηρίζει με κάθε τρόπο. Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών σχεδίασε καταχωρίσεις για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα (φωτογραφία). Το καλοκαίρι του 1985, τότε που αεροπειρατείες και απαγωγές στη Μέση Ανατολή είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο και ο πρόεδρος Ρίγκαν προειδοποιούσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ο ΕΟΤ τον παρακάλεσε να αναχαιτίσει τη διαφαινόμενη ζημιά στην πατρίδα. «Επιστράτευσα 39 διάσημους (χωρίς ελληνική καταγωγή) για να πουν στην Αμερική ότι “επιστρέφουν σπίτι τους στην Ελλάδα”. Προσφέραμε δωρεάν πτήσεις, δωρεάν διαμονές, δωρεάν μεταφορές προς τα ελληνικά νησιά. Οι διάσημοι έκαναν ουρά. Οι πτήσεις της Ολυμπιακής και της TWA γέμισαν. Η ελληνική οικονομία απόλαυσε μια καταπληκτική τουριστική σεζόν, μια από τις πιο δοξασμένες όλων των εποχών» επισημαίνει. Και διευκρινίζει ότι ποτέ δε θεώρησε τον εαυτό του Αμερικανό. «Είμαι Ελληνοαμερικανός και κατ’ αυτόν τον τρόπο απαιτώ να αναφέρονται στο πρόσωπό μου όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική!».

Σημαντική πληροφορία: Το βιβλίο του «Εξω από τα δόντια (Συμβουλές για ανθρώπους με ταλέντο!)» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books. 

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάσαμε: “Εκ Πειραιώς” του Διονύση Χαριτόπουλου- εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Διαβάζοντας: “Ο χορός της θεάς”-Δ.Ιωάννου, του Άγγελου Κουτσούκη
Ανέκδοτο βιβλίο: “Κομμάτια ζωής στο συρτάρι” της Πέρσας Ζηκάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.