Πόρτα στον Κόσμο

Νούλαντ: «Είναι καιρός να παρασχεθεί στους πρόσφυγες καλύτερη φιλοξενία», της Μαρίας Καρχιλάκη

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

16372981.jpg

 

 

“Με το ταξίδι μου οι ΗΠΑ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Αθήνα αυτές τις δύσκολες στιγμές λόγω μεταναστευτικού”, ήταν η πρώτη φράση προς τους δημοσιογράφους της Βικτόρια Νούλαντ.

Απαραίτητη μια λύση μεγάλης διαρκείας για το προσφυγικό, λέει ο Ξυδάκης

Η υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών -η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα για να αποκτήσει, συν τοις άλλοις, όπως τόνισε, καλύτερη εικόνα για το πως έχει η κατάσταση ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου- βρέθηκε χθες σε Ειδομένη και Γευγελή ενώ πήγε και στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά -“πρότυπο φιλοξενίας μεταναστών”, όπως υπογράμμισε.

Αντίθετα, με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την εμπειρία της από την επίσκεψή της στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ντόπιο πληθυσμό και την “τεράστια γενναιοδωρία” του προς τους πρόσφυγες, η οποία, όμως, όπως τόνισε με νόημα, δεν επαρκεί: “Είναι πλέον καιρός να παρασχεθεί σ’ αυτούς [τους πρόσφυγες] καλύτερη φιλοξενία”, σημείωσε.

Η κυρία Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, είπε ότι υπήρξε ελληνικό αίτημα για ν’ αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση, δίχως, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις. Ερωτηθείσα γιατί δεν συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, υποστήριξε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα, δίχως τον απαιτούμενο προγραμματισμό, έτσι η έμφαση δόθηκε στα πρόσωπα εκείνα με τα οποία έχει συνεργασία σε σταθερή βάση.

Ερωτηθείσα, επίσης, για την ευρω-ατλαντική προοπτική των Σκοπίων αλλά και την ονομασία με αιχμή την όξυνση των σχέσεων Αθηνών-πΓΔΜ λόγω προσφυγικού, η αμερικανίδα υφυπουργός απήντησε γενικόλογα, με τρόπο που μάλλον δείχνει ότι δεν αναμένονται άμεσα εξελίξεις: Αφενός η Ουάσιγκτον σταθερά τάσσεται υπέρ της λύσης στο θέμα του ονόματος, είπε, αφετέρου τα ίδια τα Σκόπια αυτήν την περίοδο ασχολούνται πρωτίστως με τις κάλπες καθώς βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Η Βικτόρια Νούλαντ αξιολόγησε θετικά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κομβικό ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία τον οποίον διαδραματίζουν, θα συνδράμουν. Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θ’ αρχίσουν να παίρνουν περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία, υπογράμμισε, όμως, ότι η χώρα της βρίσκεται στην κορυφή εκείνων που δέχονται, παγκοσμίως, μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών.

Η αμερικανίδα υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης εκτιμώντας ότι επιτυχής κατάληξη με το κουαρτέτο θ’ ανοίξει το δρόμο για ν’ αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

 

  * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Προς τι ο προβληματισμός…, του Νικήτα Οικονόμου
H κακοποίηση ως βία του καπιταλιστικού δεσμού, του Ηλία Καραβόλια
Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.