Πόρτα στον Κόσμο

Απρόβλεπτες εξελίξεις στη Συρία. Ο Ερντογάν βομβάρδισε κατά λάθος Αμερικανούς! «Το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού σκέφτηκε να ανταποδώσει τα πυρά».

Spread the love

 

 

Την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή κυρώσεων προς τον Ερντογάν και ενώ ο Τραμπ έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως θα διαλύσει την Τουρκία αν συμβεί οτιδήποτε στους αμερικανικούς στόχους, οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν γκάφα ολκής. Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα, βγάζοντας έκτακτα δελτία, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε, πιθανότατα κατά λάθος, τη βάση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται σε λόφο πολύ κοντά στο Κομπάνι, όπου το κουρδικό στοιχείο κυριαρχεί. Την είδηση επιβεβαιώνουν τόσο Κούρδοι αξιωματούχοι όσο και ανώτεροι αξιωματικοί του Αμερικανού πενταγώνου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η Natasha Bertrand, ανταποκρίτρια του Politico για την εθνική ασφάλεια, έγραψε στο Twitter το εξής: «Ένας αξιωματούχος του πενταγώνου είπε πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το προσωπικό των ΗΠΑ σκέφτηκε να ανταποδώσει ως αυτοάμυνα«. 00:00 00:01 Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα τουρκικά πυρά έφτασαν περίπου 700 μέτρα από τη μονάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι Τούρκοι δεν στόχευαν το συγκεκριμένο σημείο. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο Newsweek ότι οι σχετικές εκρήξεις ήταν τόσο δυνατές που το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό απομακρύνθηκε αμέσως.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα Αμερικανός αξιωματούχος πληροφόρησε ότι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο φυλάκιο τη στιγμή της έκρηξης, όμως δεν έχουν καταγραφεί περαιτέρω κινήσεις έκτοτε. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοποιήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή πλησίον του αμερικανικού στρατιωτικού φυλάκιου στη Συρία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε σε δημοσιογράφους σήμερα στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

 

Προειδοποίηση του αμερικανικού Πενταγώνου

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά την προειδοποίηση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί περαιτέρω προέλαση των Τούρκων στη Συρία. Τους κάλεσε μάλιστα, να σταματήσουν πριν να είναι αργά. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είπε στον τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία. «Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη» δήλωσε ο Έσπερ….

Επιβολή κυρώσεων

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας. Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν. «Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις» είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο»…

Πηγή: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

SHARE
RELATED POSTS
Ο Ελπιδοφόρος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!, του Γιώργου Σαράφογλου
POY_.jpg
Death in Syria, by Karen Yourish, K.K. Rebecca Lai and Derek Watkins
makron-1.jpg
Στήριξη σε Μακρόν για να ηττηθεί η Λεπέν στο β’γύρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.