Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω…»-“I can’t breathe… (video), του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Spread the love

Γιώργος Σαράφογλου

Προχθές το βράδυ είχαμε άλλη μια «δολοφονία» μαύρου πολίτη ο οποίος έπεσε θύμα αστυνομικής βίας βασισμένης στον ρατσισμό μερικών αστυνομικών.

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παίρνει δημοσιότητα δυστυχώς μόνο όταν κάποιος πεθάνει στα χέρια τους.

Το περιστατικό αυτό έγινε την Δευτέρα. Κάποιος πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και είπε ότι υπήρχε ένα άτομο που προσπαθούσε να πλαστογραφήσει κάτι.

Δηλαδή κάτι ασήμαντο που όμως κόστισε έτσι άδικα την ζωή ενός ανθρώπου.

Το 9-λεπτό βίντεο ενός μάρτυρα δείχνει όλη την θηριωδία του αστυνομικού, το θύμα να παρακαλάει για λίγο αέρα κλαίγοντας ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, και τις παραινέσεις άλλων μαρτύρων να τον αφήσουν να σηκωθεί για ν’ αναπνεύσει.

Στο τέλος έρχεται ένα νοσοκομειακό, τον παίρνουν με ένα φορείο λιπόθυμο ή μπορεί και πεθαμένο διότι έχει σταματήσει να κινείται για αρκετά λεπτά.

Οι 4 αστυνομικοί που ήταν εκεί απολύθηκαν και αρχίζει η έρευνα με την συμμετοχή του FBI.

Εν τω μεταξύ έγινε μεγάλη διαδήλωση/διαμαρτυρία εχθές στην Μινεάπολη όπου χρειάστηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να την κατευνάσουν και ελέγξουν. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες σε άλλες πόλεις και πολιτείες.

Εξήγηση σκίτσων:

Τα πρώτα με τον αστυνομικό γουρούνι νομίζω είναι ευκολονόητα.

Παρατηρήστε το σλόγκαν στο αυτοκίνητο: «Προστασία με Κουράγιο, Εξυπηρέτηση με Συμπόνια»!

Στα αστυνομικά αυτοκίνητα της Νέας Υόρκης γράφουν: «Ευγένεια, Επαγγελματικότητα, Σεβασμός»!(Courtesy, Professionalism, Respect”!

Από σλόγκαν καλά πάμε.

Στο δεύτερο (αγγλικό) αναφέρονται στον ρατσισμό και διερωτάται γιατί σχεδόν πάντα ο αστυνομικός που ασκεί βία είναι πάντα λευκός και το θύμα πάντα μαύρος.

Στο τρίτο έχουμε έναν αστυνομικό να έχει πιάσει κεφαλοκλειδωμα το Μεγάλο Μηλο(Ν.Υορκη).

Το 2014 ένας αστυνομικός στην Ν.Υορκη συνέλαβε έναν μαύρο που πουλούσε χύμα τσιγάρα. Τον έπιασε από πίσω κεφαλοκλειδωμα και στα παρακαλετά του θύματος ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει δεν έδωσε καμμία σημασία και ο άνθρωπος κατέληξε. Το όνομα του Eric Garner.

Έγινε μια δίκη της πλάκας και ο αστυνομικός απλώς απολύθηκε…5 χρόνια αργότερα!

Το 4ο και 5ο σκίτσο έχουν να κάνουν με την δολοφονία ενός 17χρονου μαύρου ο οποίος βρέθηκε την λάθος ώρα στο λάθος μέρος και συνάντησε τον λάθος άνθρωπο.

Το παιδί μάλλον χάθηκε σε μια γειτονιά λευκών όπου ορισμένοι θερμόαιμοι κάτοικοι κάνανε περιπολίες.

Ο νεαρός φορούσε κουκούλα, ο άλλος άρχισε να του κάνει ερωτήσεις τι και πώς από εδώ; το παιδί δυσανασχέτησε, ποιος ξέρει τι είπανε στην νύχτα, βγάζει ο καουμπόι το πιστόλι και τον καθαρίζει.

Σε μερικές πολιτείες υπάρχει ένας νόμος που λέγεται “stand your ground”(υπερασπίσου την θέση σου). Δηλαδή ετσι και σε απειλήσει κάποιος και ας μην είσαι σίγουρος ότι έχει όπλο, μπορείς να τον σκοτώσεις και ν’ απαλλαχτείς.

Ο δολοφόνος ήταν ρατσιστής και διανοητικά έχανε λάδια, ο πατέρας του ομως ήταν δικαστικός και ευκατάστατος και ο υιός την γλίτωσε.

Σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε τώρα κι έναν πρόεδρο που με την στάση του έχει ενδυναμώσει και ενθαρρύνει όλους αυτούς τους ρατσιστές και οπλοφορούντες ηλίθιους.

27/5/2020

 

Monday’s unjustified killing of George Floyd in the hands of the Minneapolis police prompted me to draw a cartoon in his memory and at the same time criticize the cops that use unjustified force, plainly called police brutality in the name of “law and order”!

It is an oxymoron that their police cars write on their sides: “To Protect with Courage, To Serve with Compassion”!

The New York police cars write: “Courtesy, Professionalism, Respect”!

We are doing well with slogans!

At the same time I thought of revisiting 2 other unjustified killings with cartoons of the time. That of Eric Garner in 2014 in New York City by a cop and Trayvon Martin in Florida in 2012 by a redneck.

I really do not know where the US is going with all these gun-toting and racist idiots.

Trump’s election 4 years ago with his continuous racist remarks has definitely encouraged and empowered this type of behavior.

God help us.

GRAPHIC WARNING: ‘I can’t breathe.’ — George Floyd, a Black man, was killed after an officer kneeled on his neck during an arrest (warning: distressing).

SHARE
RELATED POSTS
Το «Πίσω σου!» και η αδιαφορία, του Κωστή Α.Μακρή
Στο Δημαρχείο Ρόδου παντρεύτηκε η κόρη του Τάσου Αλιφέρη, Ανδρομάχη
«Ναι μεν αλλά… μετά φόβου Θεού… ψηφίζω σταθερότητα», του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.