Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Νερό:Φ.Χατζηδιάκος: “Πλήγμα στον Τουρισμό η κήρυξη της Ρόδου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”

fch.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fch.jpg

 

  

Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: M.Χ. 

 

 

Μαραθώνιος για την επάρκεια της Ρόδου σε νερό ενώ ο υδράργυρος ανεβαίνει

 


Φ. Χατζηδιάκος: Πλήγμα στον τουρισμό η κήρυξη της Ρόδου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Λύση για να διασφαλιστεί η επάρκεια της Ρόδου σε νερό και να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα αναζητούν τόσο η περιφερειακή όσο και η δημοτική αρχή.

 

Η απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου στους έχοντες την ευθύνη για την τύχη του τόπου και τους έθεσε σε συναγερμό.

 

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

 

Ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:

«Στεναχωριέμαι με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα με τα σκουπίδια. Όμως δεν προλάβαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας γιατί η πόλη μας είναι καθαρή . Ενώ πήγαμε να ανασάνουμε προέκυψε το πρόβλημα με το νερό. Αυτό δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε και να κοιτάξουμε με τη δέουσα σημασία άλλα θέματα», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

 

Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε, πως δεν θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες γιατί αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους πολίτες.

«Πρόκειται για κοινωνικό αγαθό και όλοι έχουμε μέρος της ευθύνης. Αναλαμβάνω τις ευθύνες που αφορούν εμένα. Πέρσι ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για το ζήτημα που είχε ανακύψει με την καθαριότητα. Αν θυμάστε αστόχησε ο διαγωνισμός. Δεν έφταιγαν οι υπηρεσίες μας .

 

Δήλωσα ότι αναλαμβάνω την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. », τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο δήμαρχος τόνισε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα ανώτατο δικαστήριο που λειτουργεί με τους δικούς κανόνες και διαδικασίες».

 

«Επί του παρόντος το Ελεγκτικό έκρινε ότι τρία σημεία στην σύμβαση έπασχαν είτε τύποις είτε ουσία. Έχω επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη και τους νομικούς της περιφέρειας για να προχωρήσουμε στην κατάθεση της αίτησης ανάκλησης για την απόφαση»,υπογράμμμισε ο κ. Χατζηδιάκος και εκτίμησε πως η υπόθεση θα εκδικαστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

 

«Εικάζω ότι 3 Ιουλίου θα εξεταστεί η αίτηση για να μην φθάσουμε σε ακραίες λύσεις. Πιστεύω ότι οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί θα καμφθούν γιατί υπάρχουν πειστικές απαντήσεις. Αυτό επιβάλει το συμφέρον του τόπου. Είμαστε τουριστική περιοχή και ήδη οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

 

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δήμο προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα μέχρι να αποφανθεί και πάλι το Ελεγκτικό Συνέδριο για το φράγμα Γαδουρά.

 

«Στόχος μας να έχουμε την καλύτερη τροφοδοσία σε νερό. Έγινε ο απαραίτητος σχεδιασμός για να καλύψουμε όλες τις γεωτρήσεις που υπάρχουν στο νησί. Θέλουμε να φεύγει το νερό για παράδειγμα προς το Φαληράκι αλλά να μην επιβαρύνονται οι γεωτρήσει της περιοχής. Θέλουμε να υποστηρίξουμε το δίκτυο και με τη λειτουργία παλιών γεωτρήσεων έστω και αν αυτές δουλεύουν με πιο αργούς ρυθμούς . Σημειώνω ότι δεν έκλεισε ουδεμία γεώτρηση από αυτές που διαθέτουμε. Η λειτουργία του φράγματος προϋποθέτει το κλείσιμο των γεωτρήσεων. Ευτυχώς που δεν προβήκαμε στην παύση της λειτουργίας τους παρά την οδηγία που είχε δοθεί από τη ΕΕ στην Περιφέρεια », τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

 

Ο δήμαρχος είπε πως δεν σταματάει ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΡ για την σύνδεση περισσότερων περιοχών στον αγωγό του φράγματος. Τόνισε ακόμη πως είχε καταλάβει ότι θα προέκυπτε πρόβλημα και έσπευσε να δρομολογήσει εργασίες που θα κάλυπταν τις ανάγκες του νησιού σε νερό.

 

«Γίνονται διπλά έξοδα γιατί ενεργοποιούνται όλες οι γεωτρήσεις αλλά και οι εργολαβίες για την σύνδεση περιοχών του νησιού με το φράγμα. Ζήτησα να υπάρξει μνεία με την σύνταξη μελέτης για την εξυπηρέτηση της Νότιας Ρόδου. Από πλευράς ΔΕΥΑΡ θα γίνονται όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται. Γνώριζα από την περασμένη Πέμπτη αυτό που θα γινόταν . Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ έκαναν παρεμβάσεις στις Καλυθιές για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό στο Φαληράκι . Το ίδιο έγινε και σε άλλες περιοχές.

 

Ο δήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση νερού.

 

«Με 10% οικονομία στο νερό σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΡ καλύπτουμε τη λειτουργία πέντε γεωτρήσεων. Αυτό θα εξασφαλίσει πολύ νερό αν αναλογιστούμε ότι μια γεώτρηση δίνει 1000 ή 1500 κυβικά νερού. Ακόμη και στις ντουσιέρες μπορούν να μπουν μειωτήρες», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε αρνητικά σχόλια που έγιναν για τη ΔΕΥΑΡ και την προηγούμενη διοίκηση της.

 

«Είναι ταυτόσημες οι συνεννοήσεις με την Περιφέρεια. Εμείς θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα όσα αναφέρονται στη σύμβαση και θα διαθέτουμε το νερό. Όταν θα αρχίσει η παροχή του νερού από το φράγμα τότε θα κλείσουμε τις γεωτρήσεις. Στόχος του δήμου και της Περιφέρειας είναι η λειτουργία του φράγματος », τόνισε και πρόσθεσε πως δεν επιθυμεί να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γιατί αυτό θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό.

 

Σε ερώτηση αν θα γίνονται διακοπές της υδροδότησης για να εξασφαλιστεί νερό ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι μειώνεται ο ρυθμός λειτουργίας ορισμένων γεωτρήσεων σε κάποιες περιοχές του νησιού.

 

«Να μην νομίζουν κάποιοι ότι εσκεμμένα κόβουμε το νερό σε ορισμένες περιοχές. Στους Αγίους Αποστόλους υπάρχει κατασκευαστική αστοχία με τη δεξαμενή και αυτό έχει αποτέλεσμα να μην γεμίζει γρήγορα», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

 

Σχετικά με την τεχνογνωσία του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως έχει ζητήσει να γίνει εκπαίδευση των εργαζομένων που θα ασχοληθούν με το θέμα.

 

« Ζήτησαν να γίνει μνεία στη σύμβαση για την εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ για τη λειτουργία του φράγματος. Με τη σημερινή στελέχωση δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για τη λειτουργία της συγκεκριμένης υποδομής» , δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος είχε χθες συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει και θα απειλήσει και τον τουρισμό.

 

 

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

 

Με δηλώσεις του χθες ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως άμεσα θα κατατεθεί η αίτηση θεραπείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακόμη οι περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μπορεί σε 15 ημέρες θα εκδοθεί νέα απόφαση και να δοθεί λύση.

 

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε και ανακοίνωση σχετικά με το Φράγμα Γαδουρά.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Φ.Χατζηδιάκος: “Με διαφάνεια, νομιμότητα, εντιμότητα, έχουμε ταμειακό απόθεμα 44,6 εκ. αν και παραλάβαμε χρέη”-Και σε video η παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής
Τα τραλαλά-τραλαλό δελτία τύπου της ΠΝΑι και ο κορονοϊός, της Ωραιοζήλης Δαβιλά-Δαμασκηνού
Συγχαρητήρια του υποψήφιου περιφερειάρχη Μανώλη Γλυνού για την άνοδο του ΔΙΑΓΟΡΑ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.