Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Φ.Χατζηδιάκος:ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ για την δωρεάν παραχώρηση. Λάθος το αίτημα για την παροχή «ανταλλάγματος».

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.  Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ρόδος δύναμη Πολιτών”

Ρόδος, 26-07-2021

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ για την δωρεάν παραχώρηση.

Λάθος το αίτημα για την παροχή «ανταλλάγματος».

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΡΟΔΙΑΚΗ»,  με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «ΕΒΑΛΕ  ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ» και τον υπότιτλο «Η ΕΤΑΔ πήρε πίσω το ακίνητο …»,  το δημοσιευθέν αίτημα προς την ΕΤΑΔ του Mητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, και την πρόταση του δημάρχου Ρόδου για την παραχώρηση του Πατριαρχικού Κέντρου με αντάλλαγμα,  καθώς και την σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή κ. Μ. Κόνσολα, θέλοντας να συμβάλλω στην επίλυση ενός σημαντικού τοπικού προβλήματος, με την μικρή εμπειρία της θεσμικής ιδιότητας του τέως δημάρχου, καταθέτω την κατηγορηματική μου άποψη ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ για την δωρεάν παραχώρηση του Πατριαρχικού Κέντρου, αρκεί να υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Θα σας υπενθυμίσω την περίπτωση της Ροδιακής Έπαυλης, η οποία όπως και το Πατριαρχικό Κέντρο είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ε.Τ.Α.Δ., της μονομετοχικής ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου, η οποία διαχειρίζεται την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του δημοσίου και λειτουργεί με τους νόμους και τους κανόνες των ανωνύμων εταιρειών.

Η Ε.Τ.Α.Δ. δεν δωρίζει ούτε παραχωρεί «δωρεάν» ακίνητα στους δήμους ή Ν.Π.Δ.Δ., γιατί τα στελέχη της αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της τέλεσης του αδικήματος της απιστίας (ειδικά μετά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου). Ακολουθεί τη μέθοδο της αξιοποίησης τους με μίσθωση (ή και εκποίηση) με δημόσιο διαγωνισμό. Προκειμένου όμως για ιστορικά και εμβληματικά ακίνητα, οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με την αντίληψη και το αίσθημα της κοινωνίας, περί της απόκτησης και αξιοποίησης τους από τους τοπικούς φορείς και υπέρ των τοπικών κοινωνιών.

Για τη Ροδιακή Έπαυλη, είχε προταθεί στον προκάτοχο μου (κ.Κουσουρνά) η παραχώρηση της με το απαράδεκτα υψηλό ετήσιο μίσθωμα των 105.360 ευρώ. Παρεμφερής πρόταση έγινε και κατά την διάρκεια της δικής μου δημαρχικής θητείας. Κάτι αδιανόητο για το ιστορικό αυτό ακίνητο, που ανήκει στη Ροδιακή κοινωνία.

Όμως, μετά από πείσμονες ενέργειες (μέχρι και προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ), αθόρυβες και συντονισμένες κινήσεις του γράφοντα, μαζί με τον τότε Υφυπουργό  κ.Σαντορινιό, το ακίνητο της Ροδιακής Έπαυλης μεταφέρθηκε από την διαχείριση της ΕΤΑΔ στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Ακολούθως με το νόμο 4474/2017 άρθρο 24 (ΦΕΚ 80Α/7-6-2017), παραχωρήθηκε «χωρίς αντάλλαγμα» και κατά ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ στο δήμο Ρόδου. Το εντάξαμε στο ειδικό πρόγραμμα με συνολική χρηματοδότηση 3.500.000 ευρώ και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επισκευάζεται το κτίριο και να δημοπρατείται η ανάπλαση του κήπου, προκειμένου να τεθεί στη διάθεση του Ροδιακού λαού.

Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι οι τέσσερεις κυβερνητικοί βουλευτές, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ρόδου, που ως γνωστόν έχουν άμεση και συχνή επαφή με τα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης, πρέπει να χρησιμοποιήσουν το «προηγούμενο» της Ροδιακής Έπαυλης και να διεκδικήσουν την δωρεάν παραχώρηση όχι μόνο του Πατριαρχικού Κέντρου αλλά και άλλων εμβληματικών ακινήτων, όπως το στρατολογικό γραφείο, τα κτίρια της Ελεούσας κ.α., τα οποία δικαιωματικά ανήκουν στο Ροδιακό λαό.

Ο τέως ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

SHARE
RELATED POSTS
Για τον Διονύση Αρβανιτάκη τον Φούρναρη της Κω από τον Μανώλη Γλυνό και τη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”
Σεβασμός! Ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος εύχεται στην Μητέρα του και σε όλες τις μανούλες!
6.634,44 €: ισχύει η μισθοδοσία για στενό σας συνεργάτη, κε Περιφερειάρχα Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο; Απαντήστε δημόσια, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.