Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Μια νύχτα στην Βενετία, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love

 

 

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ  

 

 

 

 

 

 

Από την Βιέννη

 

Όχι, δεν πήγα στ’ αλήθεια στην Βενετία.. ένα νοητό ταξίδι έκανα, καθισμένη στην θέση μου, δίπλα στην λίμνη του Neusiedler see. Η πανέμορφη οπερέτα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, υιού του μεγάλου Στράους, «Μια νύχτα στην Βενετία» είχε την τιμητική της χθες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Mörbisch.

 

Τα βαλς του νεότερου (και πιο φημισμένου) Στράους διακρίνονται για την γοητευτική μελωδία και τον παιχνιδιάρικο ρυθμό τους. Δεν του αποδόθηκε εξάλλου τυχαία ο τίτλος του «Βασιλιά του Βαλς». Η μουσική πολιτιστική παράδοση της Αυστρίας του χρωστάει πολλά. Αυτός κρύβεται πίσω από την σύνθεση του «ωραίου γαλάζιου Δούναβη» και της «Νυχτερίδας» μεταξύ των άλλων πασίγνωστων έργων του (περίπου 500 στον αριθμό).

 

Η φετινή παραγωγή θεωρώ πως ξεπέρασε τον εαυτό της. Για καλή μας τύχη, είχαμε «ξεναγό» τον υπεύθυνο της παραγωγής, γείτονα, φίλο και λάτρη της Ελλάδας (με σπίτι στην Ζάκυνθο), τον Μάρτιν Ποσελμάιερ, ο οποίος μας έδειξε κάθε λεπτομέρεια του μεγαλοπρεπούς σκηνικού. Το θέμα του έργου, όπως μαρτυράει και ο τίτλος του, είναι η λατρεμένη Βενετία. Η κατασκευή των σκηνικών σχεδόν «εξωπραγματική» αφού μιλάμε για μια σκηνή που μετακινείται, «αλλάζει» τρεις φορές και ζυγίζει περίπου 70 τόνους. Υπερπαραγωγή. Κρυφοί διάδρομοι πίσω από ξύλινες επιφάνειες που θυμίζουν γραφικά σοκάκια της μαγεμένης πόλης του 18 αιώνα. Χαρακτηριστικές γέφυρες, μπαλκονάκια που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να μπορούν να στέκονται οι κομπάρσοι κατά την διάρκεια της παράστασης, μια τρατορία και στο επίκεντρο η πλώρη ενός κρουαζιερόπλοιου, τόσο εντυπωσιακά κατασκευασμένο, που νομίζεις ότι θα φύγει από λεπτό σε λεπτό «σε άλλη γη, άλλα μέρη».

 

Δουλεύουν γύρω στα 200 άτομα, μας λέει ο Μάρτιν με θαυμασμό. Ομαδική δουλειά και το αποτέλεσμα, άκρως εντυπωσιακό. Στην ερώτησή μου, με τι μηχανισμό «μετακινούνται» τα σκηνικά, ο Μάρτιν μου έδειξε 6 ειδικά τοποθετημένα ποδήλατα, όπου 6 δυνατοί άνδρες θέτουν με αυτόν τον τρόπο σε κίνηση τα σκηνικά! Έτσι αποφεύγονται τα τεχνικά προβλήματα, αρκεί να ξέρουν και οι υπόλοιποι την σωστή κατεύθυνση… η αλήθεια είναι πως πίσω από την πρόσοψη θες πυξίδα για να μαντέψεις την σωστή πλευρά της σκηνής.

 

Αφού πήραμε μπόλικες φωτογραφίες, κατασκοπεύσαμε τα τεχνικά μυστικά, περπατήσαμε στην σκηνή και αντικρίσαμε τους 6.000 θεατές να παίρνουν σιγά σιγά τις θέσεις τους, φύγαμε ολοταχώς κι εμείς για τις δικές μας, έτσι ώστε να απολαύσουμε το θέαμα.

 

Χρώματα, φανταχτερά κοστούμια, χορός, τραγούδι και καρναβάλι στην Βενετία. Ωραίες φωνές, πασίγνωστα βαλς, τέλεια ζεστή βραδιά και πυροτεχνήματα στο τέλος της παράστασης υπό την μελωδία της μουσικής. Μαγικά, αξέχαστα και ονειρεμένα. Ο κόσμος καταχειροκρότησε την παράσταση, τραγούδησε αρκετές φορές μαζί με τους πρωταγωνιστές, γέλασε, αφέθηκε στην μαγεία της αυστριακής μουσικής παράδοσης, διασκέδασε.

 

Εμείς πάντως ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου, όπου η παραγωγή ετοιμάζει ήδη σιγά σιγά την επόμενη παράσταση. Μέχρι τότε σας επισυνάπτω φωτογραφίες, έτσι ώστε να πάρετε μια γεύση από την πιο όμορφη καλοκαιρινή νύχτα στην Αυστρία!

SHARE
RELATED POSTS
Μια βραδιά στην Όπερα, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Φασολάδα με χταποδάκι, μαγειρεύοντας με τον Όλιβερ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Καναδάς: δύο μέτρα – δύο σταθμά για τα μεταλλεία χρυσού;, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.