Αναγνώστες

Με την αξία σου, του Ηρακλή Δ. Χοροζίδη

1026264_232523120239211_805575628_o.jpg
Spread the love

1026264_232523120239211_805575628_o.jpg 

 

* Ο Ηρακλής Χοροζίδης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και συγγραφέας 

 

 

aksies_zwis_2.jpg

 

Γνωρίζεις τις αξίες σου και ζεις συνειδητά με αυτές; Οι αξίες είναι ασυνείδητα κίνητρα για την εκπλήρωση των αληθινών στόχων και των επιθυμιών των ανθρώπων. Προσδιορίζουν την προσωπική σου συμπεριφορά, την ταυτότητά σου και είναι απαραίτητες για κάθε είδους αποφάσεις. Οι αξίες της ζωής σου, μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου.

 

Γνωρίζοντας τις δικές σου αξίες και εφαρμόζοντάς τες, έχεις τη βάση για την επίτευξη της προσωπικής σου ανάπτυξης, των στόχων σου και των ονείρων σου. Αν έχεις την αίσθηση ότι έχεις χάσει τις δυνάμεις σου, την αυτοπεποίθηση σου και αντιλαμβάνεσαι το προσωπικό σου προφίλ ως αλλοιωμένο, τότε αυτό πιθανά σημαίνει ότι έχεις πάψει να λειτουργείς ανάλογα με το δικό σου κώδικα αξιών. Ας υποθέσουμε ότι μια από αυτές τις αξίες που θεωρείς σημαντική είναι η ελευθερία σου. Βρίσκεσαι όμως σε μια σχέση όπου νοιώθεις πνιγμένος, γιατί στην προσπάθεια να είσαι εντάξει με το σύντροφό σου, αναγκάζεσαι να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τους κολλητούς σου, τα χόμπι σου και οτιδήποτε άλλο θεωρείς εσύ σημαντικό. Ε τότε είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μια έκρηξη μέσα σου, που πιθανότατα να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη σχέση σου. Αν πάλι μπορέσεις και καταπνίξεις την επιθυμία σου αυτή, σίγουρα δεν θα ζεις με το δικό σου κώδικα αξιών.

 

Αν τώρα για παράδειγμα εργάζεσαι σε μια εταιρεία ως πωλητής ενός προϊόντος, που γνωρίζεις ότι δεν είναι ποιοτικό, αλλά παρόλα αυτά καλείσαι καθημερινά να το προτείνεις σε πελάτες που σε εμπιστεύονται, πόσο εντάξει θα νιώθεις με τον εαυτό σου και πού θα πάει η αυτοεκτίμηση σου; Δηλαδή θα καλείσαι για όλη σου τη ζωή, να καταπατάς μια από τις πιο σημαντικές σου αξίες, αυτήν της ακεραιότητάς σου. Εάν ζεις αντίθετα με τις βασικές αξίες σου, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προδίδεις τον εαυτό σου καθημερινά και αυτό θα έχει τελικά επιπτώσεις στην υγεία: ζάλη, πόνο στην πλάτη, πονοκεφάλους, εσωτερική πίεση, ακόμα και κατάθλιψη.

 

Οι αξίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων σου και τον οραμάτων σου. Εάν δεν συμβαδίζουν οι αξίες σου με τους στόχους σου, τότε πιθανότατα στη μέση της διαδρομής, είτε θα γυρίσεις πίσω, είτε θα ψάχνεις για δικαιολογίες για να μη συνεχίσεις. Ας υποθέσουμε όμως ότι εσύ παρόλα αυτά συνεχίζεις και εκπληρώνεις το στόχο που είχες βάλει. Μην απορείς γιατί τελικά δεν τον χαίρεσαι όπως θα ήθελες. Ζήσε λοιπόν μια αληθινή ζωή με βάση τις δικές σου αξίες. Προσπάθησε να εκπληρώσεις τους στόχους σου και τα όνειρά σου, χωρίς να τις καταπατάς και άφησε τον εαυτό σου να οδηγηθεί από αυτές και να είσαι σίγουρος ότι έτσι θα είσαι ευτυχισμένος και θα γεύεσαι κάθε στιγμή της ζωής σου και κάθε επιτυχία σου. Εάν γνωρίζεις τις αξίες σου και ζεις σύμφωνα με αυτές, τότε θα έχεις μια σταθερή ζωή, που θα σου δίνει δύναμη, θάρρος και χαρά.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author 

 iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Η λογοτεχνία δεν είναι ρεπορτάζ, του Δημήτρη Στεφανάκη
Η κριτική της Hannah Arendt στον Marx, του Παναγιώτη Δελλή
Οριακές στιγμές, της Νάντιας Κωνσταντινίδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.