Αναγνώστες

Η κτήση κι η απόκτηση, της Τζούλυ Γιαννοπούλου

Spread the love

11063504_10206194096752112_722311130813370488_n.jpg

 

 Τζούλυ Γιαννοπούλου 

 

 

 

 

6553186411_2dbd21fe41.jpg

 

 

Θεωρώ πως ένα από τα πράγματα που πρέπει να διδασκόμαστε από μικροί, είναι η ταπεινοφροσύνη. Κι αυτό γιατί το να μάθουμε να δαμάζουμε τον εαυτό μας, να τον αναγνωρίζουμε, να τον αξιολογούμε αντικειμενικά, είναι ένα κομμάτι της ζωής μας το οποίο θα φανεί στη πορεία χρήσιμο εως απαραίτητο σε εμάς και ζωτικής σημασίας για τους άλλους.

 

Ο εγωισμός του ανθρώπου είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Η πεποίθηση πως του ανήκουν πράγματα, άνθρωποι, ιδέες, ενέργειες, στόχοι όταν το παραμικρό πράγμα που αποφασίζει να κάνει εξαρτάται από εκατομμύρια μικρούς ταπεινούς παράγοντες, φαντάζει εξωφρενική κι όμως είναι κατά κύριο λόγο η κατευθυντήρια γραμμή της ζωής του. Άγεται και φέρεται από το υπέρμετρο «εγώ» του, πιστεύοντας πως θα είναι πάντα αυτός ο νικητής.

 

Αλλά σημασία έχει να καταλάβει πως δεν υπάρχουν ηττημένοι. Ακόμα και στα μεγαλύτερα λάθη μας, στους μεγαλύτερους κακούς υπολογισμούς μας, πήραμε ένα μάθημα. Που σημαίνει πως κάτι αποκομίσαμε. Ισορροπούμε καθημερινά σ’ένα κόσμο άκρως ανταγωνιστικό, με δυσκολίες επιβίωσης και ψυχικής ισορροπίας. Κι όμως δεν απολαμβάνουμε την ομορφιά του, αλλά επιδιδόμαστε στο παιχνίδι της κατάκτησης χωρίς όρια, χωρίς φραγμούς, χωρίς σταματημό. Κι όταν φτάνει η ώρα που η άμμος της κλεψύδρας λιγοστεύει χαρακτηριστικά, που συνειδητοποιούμε πως πολλά ξοδέψαμε ανώφελα και πολλά χάσαμε τρέχοντας να ικανοποιήσουμε την εγωπάθεια μας.

 

Κι αν κάποια πράγματα κατορθώσαμε να μας ανήκουν σε τούτη τη ζωή, άλλα τόσα μας προσπέρασαν κι έφυγαν και χάθηκαν για πάντα. Αυτό που σίγουρα δεν μας ανήκει είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα μας, ο γείτονας μας, το παιδί μας, ο συνάδελφος, ο φίλος. Ούτε εμείς ανήκουμε σε αυτόν. Κι όταν ο κόσμος καταλάβει ότι το παιχνίδι της επικράτησης είναι τόσο μάταιο και ακριβό, τότε θα εμπεδώσει επίσης ότι κτήση σημαίνει να είμαι κύριος του εαυτού μου, των ελαττωμάτων μου και των παθών μου που με καταστρέφουν.

 

Η απόκτηση της γνώσης τούτης, είναι η πιο δύσκολη κατάκτηση της ζωής μας.

 

Και η πιο πολύτιμη.

 

Υ.Γ. Πάρε ένα καλάθι και κάθε φορά που σκέφτεσαι και ξεστομίζεις τη λέξη «εγώ» , πέτα μέσα ένα σκουπίδι. Άδειασε το κάδο της ψυχής σου κι ελευθερώσου.

 

* Το άρθρο απηχεί στις απόψεις του συντάκτη του. 

 

iPorta.gr 

 

SHARE
RELATED POSTS
11805980_1612074449065268_1929602863_n.jpg
Μικρές αγγελίες, της Ματίνας Ράπτη-Μιλήλη
Βαθμοί Ηλιθιότητας, της Κατερίνας Ευαγγέλου – Κίσσα
Στείλτε το δικό σας κείμενο για την “Γιορτή της Μητέρας” και κερδίστε!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.