Το σχόλιο της ημέρας

Κράτος και Εκκλησία: ένας πολύ δύσκολος διαχωρισμός, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Kostis A. Makris

 

 Κωστής Α. Μακρής

 

Εκτιμώ ότι είναι πολύ δύσκολος προς το παρόν ο βιώσιμος διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας στην Ελλάδα. Τουλάχιστον με τα υπάρχοντα χειρουργικά εργαλεία. Το μεν κράτος μπορεί αποδεδειγμένα να ζήσει χωρίς εγκέφαλο και καρδιά, αλλά η εκκλησία θα κινδύνευε σοβαρά χωρίς πεπτικό σύστημα, με λειψό μυοσκελετικό και δίχως τους απαραίτητους νευροδιαβιβαστές.

Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προοδεύσει περισσότερο η επιστήμη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με ελπίδες βιωσιμότητας τέτοιου είδους λεπτές επεμβάσεις σε δισυπόστατους οργανισμούς με κοινά πάρα πολλά όργανα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν και όταν γίνει, κάποια στιγμή στο μέλλον, επιτυχής διαχωρισμός δεν θα παραμείνουν θεοκρατικά στοιχεία στο Κράτος και κρατικίστικα στοιχεία στην Εκκλησία.

Είναι τόσο πολλά τα χρόνια της συνύπαρξης (πολύ πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού) που κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Και μια άσχετη ερώτηση:

Πόσες και πόσοι από τους αναγνώστες έχουν επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Λένιν;

06 Οκτωβρίου 2016

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

  The article expresses the views of the author  

   iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο Βαρουφάκης ως νέος σταρ και το Αγγελοπουλέϊκο, της Τζίνας Δαβιλά
Οι ιεροπράκτες της πολιτικής ορθότητας και η Κατρίν Ντενέβ, του Πάνου Μπιτσαξή
Δικαιοσύνη, η μεγάλη κυβερνητική «μούφα», του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.