Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική Συνεντεύξεις

Θανάσης Μπαράκας: “Δεν είμαστε κόμμα αρχηγών. Η βασική αρχή του ΜέΡΑ25 και δική μου είναι ο Άνθρωπος”

Spread the love

Ο Θανάσης Μπαράκας, ενεργός πολίτης, χρυσός Παραολυμπιονίκης πάντα μας εκπλήσσει με την αποφασιστικότητα και την αντοχή του σε κοινωνικό επίπεδο. Προσφάτως συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό και συνεπής με τις αρχές της πολιτικοποιημενη προσωπικότητάς του συμμετέχει ως υποψήφιος Βουλευτής με το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Μας εξηγεί γιατί πήρε αυτή την απόφαση, τι προσδοκά από τον τόπο του, τι μπορούμε εμείς να προσδοκούμε από τον ίδιο, αν εκλεγεί  Βουλευτής. Τον ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη αυτή.

Τζίνα Δαβιλά

Ο Τάσος Αθανασιάδης έχει γράψει: “Έρχεται κάποια στιγμή, όπου η μεγαλειότητά μας, ο εαυτός μας, είναι ανάγκη να περάσει στην αίθουσα του θρόνου με τους αυλικούς του, το νου και την καρδιά, για ν’ αποφασίσει επάνω στον καταστατικό χάρτη της ζωής του.”. Για τη συμμετοχή σας στις βουλευτικές εκλογές με το «ΜεΡΑ25» ποιος από τους δυο αυλικούς αποφάσισε;

Σε κάθε μεγάλη απόφαση στη ζωή μου δεν σας κρύβω ότι πρωτίστως εμπιστεύομαι το πρώτο χτύπημα της καρδιάς μου. Αν το σκίρτημα είναι δυνατό, τότε σημαίνει ότι είναι κάτι που αξίζει να δώσω όλη μου την ενέργεια. Αν δεν είναι δυνατό τότε ακόμα κι αν το ακολουθήσω θα αποδειχθεί σύντομα ότι το ένστικτό μου δύσκολα κάνει λάθος.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαι άνθρωπος της παρόρμησης ή ότι αφήνω τα συναισθήματά μου να με παρασύρουν. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από πολύ ώριμη σκέψη, αφού εξετάσω όλες τις παραμέτρους και φυσικά αφού συζητήσω με την οικογένειά μου.

Το να συμμετάσχεις στις βουλευτικές εκλογές δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν θερμώ.

Δεν σας κρύβω ότι όταν μου έκανε την πρόταση ο Γιάνης Βαρουφάκης να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των Δωδεκανήσων ένιωσα μεγάλη χαρά και τιμή. Εντούτοις όμως του ζήτησα λίγο χρόνο πριν απαντήσω.

Μετά από πολλές συζητήσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους ανθρώπους που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο βίο μου, διαπίστωσα ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να δώσω αυτή τη μάχη. Και είμαστε πάλι εδώ.

Γιατί με τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Μπορώ να σας απαντήσω μ’ ένα ερώτημα; Γιατί όχι με τον Γιάνη Βαρουφάκη; Μιλάμε για έναν άνθρωπο ευφυέστατο, ικανότατο, ειλικρινή, που έχει το θάρρος της γνώμης του και που δεν φοβάται να συγκρουστεί προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή του.

Παρότι όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι μια προσωπικότητα με διεθνές κύρος, εντούτοις το ΜέΡΑ25 δεν είναι ένα κόμμα αρχηγικό. Είναι ένα κόμμα αρχών και ανοιχτού διαλόγου. Είμαστε εμείς που πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ότι αυτά που μας παρουσιάζουν ως σωτηρία οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί “σωτήρες” είναι για να διατηρήσουν τη χώρα μας υποδουλωμένη.

Αν δεν σηκώσουμε ανάστημα δεν πρόκειται να δούμε την πατρίδα μας να στέκεται ξανά στα πόδια της. Δεν θα μπορούμε να χαρούμε τις ομορφιές της. Δεν θα απολαμβάνουμε το φυσικό της πλούτο. Δεν θα δούμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν πίσω από τη ξενιτιά που πήγαν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Υπάρχει εναλλακτική λύση και μπορούμε να την εφαρμόσουμε για το καλό όλων μας.

Πώς ορίζετε την διαφορά μεταξύ επαγγελματία πολιτικού και εθελοντή πολιτικού;

Κοιτάξτε. Τα λάθη, οι αστοχίες, οι πολιτικές χωρίς όραμα και σχέδιο έδωσαν μια κακή σημασία στον όρο πολιτικός. Γνώμη μου είναι πως ο προσδιορισμός του επαγγελματία δεν ταιριάζει με τον όρο του πολιτικού. Η πολιτική δεν έχει να κάνει με τον βιοπορισμό αλλά με την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και στους ανθρώπους. Έχει να κάνει με αξίες, με όνειρα, με οράματα. Γι’ αυτό χρειάζεται εκτός από ένα σοβαρό πλάνο και φαντασία. Χρειάζεται πολλές φορές να σκεφτόμαστε έξω από τα όρια για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα που φαντάζει άλυτο.

Στη δική μου θεώρηση των πραγμάτων δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει μόνο δεν θέλω. Και το έχω αποδείξει άλλωστε με όλη την πορεία μου στον αθλητισμό και στα κοινά. Παρά το ότι θα μπορούσα να ζήσω μια ήσυχη ζωή περιμένοντας την πολιτεία να φροντίσει για μένα, αυτό δεν ήταν καν στις επιλογές μου. Προτίμησα πάντα το δύσκολο το μονοπάτι. Το μονοπάτι του αγώνα και της προσπάθειας. Και αυτό θα κάνω για όλη μου τη ζωή.

Ποιος είναι ο στόχος και η δέσμευσή σας, αν γίνετε Βουλευτής με το ΜεΡΑ25;

Εμείς στο Μέρα25 έχουμε μια βασική αρχή. Δεν αγωνιζόμαστε για τα αξιώματα αλλά για τους ανθρώπους. Για όλους αυτούς που τσάκισε η κρίση. Που τους έκοψε τα φτερά. Που τους έκανε να ντρέπονται. Που τους στέρησε το δικαίωμα στην εργασία. Που τους έδιωξε στο εξωτερικό για να αναζητήσουν την τύχη τους. Που τους έκλεισε το μαγαζί ή τη μικρή του επιχείρηση.

Πολλές φορές μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ακούσαμε για ανάκαμψη ή για ευκαιρίες που έρχονται αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για δημιουργικές λογιστικές και για καλοστημένα επικοινωνιακά παιχνίδια προκειμένου να κρυφτεί το πραγματικό πρόβλημα.

Αν ο κόσμος με τοποθετήσει στο Κοινοβούλιο θα αγωνιστώ για όλους αυτούς τους ανθρώπους με όλες μου τις δυνάμεις. Για να αποκτήσουν φωνή και ρόλο ξανά. Για να μπορέσουν να κερδίσουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Το ίδιο φυσικά θα κάνω ακόμα κι αν δεν εκλεγώ. Διότι όπως σας είπα δεν μας ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Αυτά έρχονται και παρέρχονται. Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι.

Ένα σχολιασμό σας για την διεξαγωγή των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Νιώθετε ασφαλής ως Δωδεκανήσιος πολίτης; Τι περιμένετε ως πολίτης να αλλάξει στη Ρόδο και στη Δωδεκάνησο;

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ το νέο δήμαρχο και τον περιφερειάρχη για την επανεκλογή του. Η ετυμηγορία των πολιτών ήταν ξεκάθαρη και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση. Ως άνθρωπος αισιόδοξος ελπίζω ότι αυτή την τετραετία και με δεδομένο ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα δούμε περισσότερα από τη Νέα Περιφερειακή Αρχή. Από την άλλη οι 27 έδρες που έχει, δεν της επιτρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη θητεία. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συνεργασία με όλες τις παρατάξεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά μας. Προσωπικά παρότι δεν βρίσκομαι σε εκλόγιμη θέση, εντούτοις θα συμβάλω με τις προτάσεις μου για την κοινωνική μέριμνα, για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό και γενικά για ό,τι βελτιώνει την καθημερινότητα των νησιωτών μας.

SHARE
RELATED POSTS
Giannis Sideris
Δεύτε τελευταίον ασπασμόν στις ψευδαισθήσεις, του Γιάννη Σιδέρη
Μια ημερίδα διαφορετική, του Γιάννη Στουραΐτη
Δημήτρης Κρεμαστινός για τον Ανδρέα, την Σοβιετική Ένωση, την Κύπρο και την Τουρκία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.