Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Συνεντεύξεις

Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος: «Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά, σίγουρος για το έργο μου», της Μαρίας Χονδρογιάννη

Spread the love

 

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

Το στίγμα των προθέσεων του έδωσε ξεκάθαρα σήμερα ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στο γραφείο του με την ιδιότητα του δημάρχου και είχε απολογιστικό χαρακτήρα.

Ο δήμαρχος μπορεί να ήταν συγκινημένος καθώς όπως είπε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει νέος αλλά ξεκαθάρισε πως θα υπερασπιστεί το έργο του. Ανέφερε πως ο νέος δήμαρχος δεν επεδίωξε να τον συναντήσει για να ενημερωθεί . Παρόλα αυτά ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως είναι στη διάθεση του με την εμπειρία του για να βοηθήσει. Επίσης φρόντισε και για την ενημέρωση του κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Στο γραφείο του ο νέος δήμαρχος θα βρει ένα καλαίσθητο έντυπο που περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τα έργα που εντάχθηκαν και προχώρησαν στη διάρκεια της θητείας 2014 -2019. Επίσης περιλαμβάνει και αυτά που έχουν δημοπρατηθεί το 2020. Επίσης ετοιμάστηκαν και τοποθετήθηκαν στο γραφείο οι απολογισμοί όλων των οργανισμών. Ο κ. Καμπουράκης θα βρει και μια επιστολή με τις οδηγίες του κ. Φώτη Χατζηδιάκου αλλά και τις ευχές για καλή θητεία που δεν θέλησε να ακούσει σε μια συνάντηση.

Ο κ. Χατζηδιάκος απέδειξε αυτό που είπε στη συνέχεια δηλαδή ότι αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά έχοντας αφήσει έργο πίσω του και τον Δήμο τακτοποιημένο οικονομικά και διοικητικά. Η νέα δημοτική αρχή θα εισέλθει και απλά θα ξεκινήσει να δουλεύει πλεονέκτημα που οι προηγούμενοι δήμαρχοι δεν είχαν καθώς τα προβλήματα που βρήκαν μπροστά τους ήταν βουνό.

Όπως τόνισε μέχρι και το βράδυ της 31ης Αυγούστου θα είναι στις επάλξεις για να αντιμετωπίσει ότι παρουσιαστεί για να δώσει λύσεις για να παρακολουθήσει την πορεία των έργων που δρομολόγησε.

«Σήμερα κλείνει μια πορεία δύσκολης ανάβασης ένα όμορφο οδοιπορικό. Τελειώνει μια πορεία αγώνα και αγωνίας .Η διοίκηση έχει συνέχεια. Η εναλλαγή των παρατάξεων στην εξουσία είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος τόνισε πως στα 20 έτη της παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συνάντησε δυσκολότερη περίοδο.

« Η θητεία ήταν δύσκολη. Θυμίζω την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου και την περικοπή των κρατικών πόρων. Μαζεύοντας τα αρχεία μου βρήκα από τα έγγραφα στοιχεία που δείχνουν τις προσπάθειες που κάναμε για να αναπληρώσουμε τα έσοδα. Πολλοί πίστευαν πως ο Δήμος θα έφθανε σε άσχημο σημείο. Πολλοί ΟΤΑ στη χώρα τέθηκαν υπό επιτήρηση. Κάποιοι πίστεψαν ότι το ίδιο θα γίνει και στο Δήμο Ρόδου. Δόξα τον Θεό τα καταφέραμε. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Αποχωρούμε αφήνοντας το Δήμο με 50 εκατομμύρια τοποθετημένα σε έργα. Αξιοποιήσαμε πολλά προγράμματα και το ΕΣΠΑ . Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες με νέους φόρους και τέλη. Θα μπορούσαμε να είχαμε μειώσει τέλη τον τελευταίο χρόνο. Κρίναμε πως δεν θα ήταν δόκιμο αυτό γιατί θα μας έλεγαν πως το κάναμε για προεκλογικούς λόγους» , δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως μόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας ο Δήμος θα κερδίσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ .Τα δύο θα δοθούν όπως είπε στον ανάδοχο και τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των τελών για τους πολίτες.

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως σε πολύ καλή κατάσταση είναι τα οικονομικών των επιχειρήσεων και οργανισμών του Δήμου όπως η ΔΕΥΑΡ παρότι όπως είπε  ήταν η Αχίλλειος πτέρνα αυτής της δημοτικής αρχής χωρίς να έχει το σύνολο της ευθύνης. Πολύ καλά πήγαν σε έσοδα η ΡΟΔΑ και η ΔΕΡΜ ΑΕ.

« Δώσαμε βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα . Ο Δήμος Ρόδου ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε τα κέντρα κοινότητας. Είμαστε από τους λίγους ΟΤΑ που αξιοποίησε τα προγράμματα που ήταν διαθέσιμα και στήριξε κοινωνικά αδύναμους πολίτες είτε σε τρόφιμα ή άλλα ατομικά είδη. Μακάρι να μην το χρειαζόταν η κοινωνία μας αυτό. Βιώσαμε την Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης. Ετσι έπρεπε και εμείς να προσαρμοσθούμε στις συνθήκες», τόνισε.

Αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδιάκος και στο προσφυγικό για το οποίο μερίμνησε με τρόπο ώστε η Ρόδος να μην βρεθεί στη δίνη του προβλήματος όπως άλλα νησιά .

Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε η δομή στα Παλαιά Σφαγεία που φιλοξενεί πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Για όσους το λησμόνησαν ο δήμαρχος θύμισε πως λειτουργεί ακόμη.

«Καταφέραμε να έχουμε τους πρόσφυγες σε καλή κατάσταση. Και σήμερα υπάρχει αυτή η δομή . Κανείς όμως δεν ρώτησε πως σιτίζονται αυτοί οι άνθρωποι πως πάνε στους γιατρούς . Πριν λίγες ημέρες διοργανώσαμε εκδήλωση για να τιμηθούν όσοι βοήθησαν το Δήμο. Και όσους δεν καλέσαμε από καρδιάς τους ευχαριστούμε», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

«Σε ό,τι αφορά τα έργα ο δήμαρχος τόνισε πως άνοιξαν όλα τα μέτωπα από τις λιμενικές υποδομές τις συντηρήσεις κτιρίων την αγροτική οδοποιία . Αξιοποιήσαμε τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η δυσκολία μας ήταν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις . Φυσικά δεν έγιναν όλα . Είναι πάρα πολλά αυτά που δεν έγιναν. Αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά και τεράστιες ανάγκες και σε έργα υποδομών και στην καθημερινότητα που είναι ορατή στον πολίτη . Από αυτή επικροτεί κρίνει και καταδικάζει», δήλωσε ο δήμαρχος που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έντυπο που με δικές του δαπάνες, έχει ετοιμάσει και περιλαμβάνει τα έργα που έγιναν τα εκτελούμενα τα δημοπρατημένα που έχουν συμβασιοποιηθεί τις εγκεκριμένες μελέτες

Θα υπερασπιστούμε το έργο μας

Αναφερόμενος στη νέα θητεία που ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως ο ρόλος του ιδίου και της παρατάξεως του θα είναι διαφορετικός.

«Μέσα από το νέο θεσμικό μας ρόλο θα επιδιώξουμε τη συναίνεση και τις συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για τον κοινό στόχο που είναι το καλό του τόπου. Θα υπερασπιστούμε όμως το έργο μας. Για παράδειγμα έχει περάσει σε ΦΕΚ μετά από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις από τους αρμόδιους φορείς η ρύθμιση του κυκλοφοριακού περιμετρικά της πόλης. Μένει να κατασκευαστούν δύο κόμβοι και να τεθεί σε λειτουργία. Είναι ένα έργο που το μελετούσαμε τρία χρόνια. Δεν μπορεί να μην προχωρήσει. Καμία δημοτική αρχή όταν βρει ένα έργο που διευκολύνει την κατάσταση δεν θα πρέπει να το ακυρώσει. Είναι και η Νέα Αγορά. Έγιναν οι διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρχες και εγκρίθηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου. Αυτά είναι θέματα που θα τα αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή. Θα συνεργαστούμε με σύνεση με συναίνεση και πάνω από όλα με συνεννόηση και κατανόηση στον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής για να έχει μια συνέχεια η διοίκηση και να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί που κάναμε» , είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Θα ήμαστε πλησίστιοι στη νέα δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως ο ίδιος και τα μέλη της παρατάξεως του με την εμπειρία τους θα είναι πλησίστιοι σε ότι τους ζητηθεί.

«Θα είμαστε μέχρι τις 31 Αυγούστου στο καθήκον μας. Θέλω να πιστεύω ότι το πράξαμε, ήμασταν μαζί με τους υπηρεσιακούς πάνω από τους αναδόχους γιατί τίποτε δεν μπορεί να περιμένει. Η υποχρέωση μας ήταν να είμαστε παρόντες. Το ίδιο είχα ζητήσει από όλους τους συνεργάτες και τις εταιρείες που έχει ο Δήμος και τη ΔΕΥΑΡ και τη ΔΕΥΑΡ και το Λιμενικό Ταμείο και όλες τις προνοιακές δομές. Μπορεί να μην έγιναν όλα ή μπορεί να μην έγιναν τέλεια όλα. Εκείνο που θα ήθελαν να αναγνωριστεί είναι ότι προσπαθήσαμε και στην καθαριότητα και στο περιβάλλον και σε τομείς που δυσκολεύονται πολλοί άλλοι δήμοι και έχουν δυσκολίες. Επειδή πιστεύω στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες οι οποίοι ανυποχώρητα θα πρέπει να διεκδικούν για τον τόπο εμείς θα είμαστε πλησίστιοι σε όλους. Με την εμπειρία τη γνώση και την επιμονή μας θα συνεισφέρουμε σε ότι μας ζητηθεί. Αυτό το έκανα γνωστό από την πρώτη ημέρα της εκλογής του νέου δημάρχου όταν επικοινώνησα  μαζί του» , δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ο θεσμικός ρόλος της μειοψηφίας δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η δημιουργική παρουσία της μειοψηφίας .

«Όπου χρειαστεί συναινετικά έτσι θα πράξουμε. Αν χρειαστεί δυναμική θα την δείξουμε. Θα γίνει δομική αντιπολίτευση πατώντας στα αποτυπώματα που αφήνουμε», είπε ο κ. Χατζηδιάκος που θα τιμήσει με την παρουσία τα εγκαίνια των γραφείων των ακαδημιών της Ρόδου.

Θα αποχωρήσω με το κεφάλι μου ψηλά

Ο δήμαρχος εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν κόπηκαν κορδέλες σε έργα και δεν μπήκαν ταμπέλες.

«Σε όσα έργα έγιναν δεν κόπηκαν κορδέλες . Δεν τοποθετήθηκαν ταμπέλες πουθενά. Αυτό έγινε γιατί όλα έχουν μια συνέχεια. Ο Δήμος έχει μια δυναμική. Δεν σταματάει την ημέρα του εκλογικού αποτελέσματος. Μέχρι τα μεσάνυχτα αύριο θα είμαι παρόν. Θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά. Πιστεύω να μου το αναγνωρίσουν αυτό οι συμπολίτες μου. Έτσι είναι η ζωή. Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Σημασία έχει να κλείσει όμορφα χωρίς αρνητικά», δήλωσε.

Ο « ζευγάς φεύγει αλλά η σπορά μένει»

Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως θα είναι στη θέση του μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.
“Αν έρθει κάποιος να παραλάβει καλώς . Με το νέο δήμαρχο ατυχώς, δεν συναντήθηκα. Θα είμαι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του. Ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου . Ήταν δική του επιλογή . Δεν μπαίνω στη διαδικασία να στείλω επιστολή. Είμαστε στο παρά ένα. Οποιαδήποτε ώρα μέχρι και τα μεσάνυχτα αύριο είμαι στη διάθεση του. Αν όχι έχω ετοιμάσει και αφήνω στο γραφείο του δημάρχου τους απολογισμούς οργανισμών και επιχειρήσεων όλων των ετών και μια επιστολή. Με αυτή του εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός . Του εκφράζω όσα έχω πει δηλαδή ότι θα επιδιώξω τη συνεργασία τη συναίνεση και τη δημιουργική και γόνιμη παρουσία της μειοψηφίας. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία μου», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε πως μπορεί να έχει κάνει και λάθη στη διάρκεια της θητείας που κλείνει αύριο. Όμως λάθη όπως τόνισε δεν κάνουν οι νεκροί και αυτοί που δεν δουλεύουν.

«Λάθη έχουμε κάνει. Αυτός που δεν δουλεύει και ο πεθαμένος δεν κάνει λάθη. Όσο δουλεύεις κάνεις λάθη. Πιστεύω οι συνδημότες μας να τα συγχωρέσουν. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας λένε ότι ο Ζευγάς φεύγει αλλά η σπορά μένει. Η καλύτερη σπορά που μένει και για μας είναι τα έργα μας και  οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μας. Τους ευχαριστώ που δηλώνουν ότι μας πιστεύουν »

είπε ο δήμαρχος που ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του αιρετούς αντιδημάρχους προέδρους των τοπικών συμβουλίων στελέχη της μειοψηφία και της πλειοψηφίας τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων τους εθελοντές και τα επιμελητήρια.

«Πίεζα μέχρι πριν λίγο  τη  διευθύντρια της Μεσαιωνικής Πόλης για να αναρτηθεί η σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη. Και αυτό θα γίνει. Δεν εγκρίνουμε νέα έργα για να δεσμεύσουμε τη επόμενη δημοτική αρχή . Εύχομαι να βάλει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά», υπογράμμισε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Η συνάντηση με το προσωπικό

Ακολούθησε η συνάντηση του δημάρχου και των αντιδημάρχων στην αίθουσα εθιμοτυπίας με το προσωπικό του Δήμου. Εκεί ο κ. Χατζηδιάκος έκανε απολογισμό και αποχαιρέτισε με το δικό του τρόπο το προσωπικό για τα πέντε χρόνια καλής και γόνιμης συνεργασίας.

SHARE
RELATED POSTS
manosstefanidis2.jpg
Κορίτσια κι Άλογα, του Μάνου Στεφανίδη
manosstefanidis2.jpg
Φαβοριτισμός και ΑΕΙ, του Μάνου Στεφανίδη
Η «Ολονύχτια ανίχνευση» του Κώστα Σκανδαλίδη: φωνή διαρκείας στο χρόνο, του Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.