Ανοιχτή πόρτα

Καλό μήνα με μια δίαιτα για δύο, του Κωστή Α. Μακρή

Kostis A. Makris
Spread the love
Kostis A. Makris

 

 

 

 

 

 

 

Κωστής Α. Μακρής

 

 

 

 

 

9b6cbbeb-9c4b-4ea7-8108-c022ca099b52.jpg

 

 

 Με αίσθηση του σεβασμού που οφείλω να οφείλω στο βαθέως σκεπτόμενο κοινό του ηλεκτρονικού περιοδικού iPorta και με εξίσου ειλικρινή σεβασμό στην αδυναμία πολλών εκ των αναγνωστριών και των αναγνωστών να αποφύγουν τις βλαστήμιες και τα ευγενή μπινελίκια σε κάθε είδους ευχές για «Καλές διακοπές», «Καλά μπάνια», «Καλά ξεφαντώματα» και «Να περνάτε τέλεια!» σε μπαράκια, ταβέρνες και άλλα ευαγή ιδρύματα.

 

Οι βλαστήμιες που πολλές και πολλοί τις έχουν στην άκρη των δοντιών τους (στο έρκος οδόντων, που έλεγε και ο Όμηρος) όταν ακούνε παρόμοιες ευχές, οφείλεται στο γεγονός ότι στους περισσότερους εκ των συμπολιτών μας λείπουν τουλάχιστον 95 ευρώ για να συμπληρώσουν το κατοστάρικο που απαιτείται για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή οικογενειακή εκστρατεία προς την πιο κοντινή παραλία.

 

Καθώς σε μια ανάλογη εκστρατεία είναι γνωστό ότι συμπεριλαμβάνονται σέλφις με νέου τύπου κινητό για να μη γίνεσαι ρόμπα στα σόσιαλ μίντια, καφέδες, ουρλιαχτά άπληστων παιδιών και εφήβων, ασυγκράτητες εφορμήσεις όλων των ηλικιών σε αναψυκτικά, σουβλάκια, ποτά, μπάνιο με ξαπλώστρα ενδεχομένως, ρακέτες, κι άλλοι καφέδες, σουβλάκια, παγωτά και πολλά παρόμοια.

 

Δια τούτο θα ευχηθώ απλώς «Καλό μήνα» χωρίς πολλά πολλά

 

Το μόνο που θα κάνω είναι να σας περιγράψω μια Δίαιτα που εφαρμόζουμε, η γυναίκα μου κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια και που, αν θέλετε, μπορείτε να την κρατήσετε για μελέτη αλλά όχι ως συμβουλή διότι εγώ συμβουλάς (όπως και δραχμάς) δεν δίδω παρά μόνον όταν μου ζητηθούν και πάντα επ’ αμοιβή:

Δίαιτα Ιουλίου (και όχι μόνο) που είναι καλύτερο να εφαρμοστεί μαζί με κάποιον ή με κάποια που αγαπάμε.

Σκοπός της δίαιτας:

Η αποφυγή απόλυτων και αδιαμφισβήτητων αληθειών που αποτελούν την κύρια πηγή αναπαραγωγής ψευδών, υστερόβουλων και διχαστικών ειδήσεων που φουσκώνουν τα μυαλά με αέρια πολύ πιο εύφλεκτα και εκρηκτικά από το αέριο ενός αναπτήρα.

Πώς εφαρμόζουμε τη δίαιτα:

Αγοράζουμε ή δανειζόμαστε ―από κοινού με τη γυναίκα μου― πολλά βιβλία.
Τα ανοίγουμε, τα διαβάζουμε και τα σχολιάζουμε με ελεύθερο και ανοιχτό πνεύμα.
Κατόπιν, και αφού έχουμε κρατήσει σημειώσεις, τα συζητάμε με ανθρώπους ―φίλους κατά προτίμησιν― που τους θεωρούμε κατά τεκμήριον λιγότερο βλάκες από άλλους και με υψηλότερη νοημοσύνη, διανοητική, συναισθηματική ή άλλη, από άλλους.

 

Ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα για περισσότερα από 10 χρόνια, και με ιδιαίτερη ένταση τον Ιούλιο και τους καλοκαιρινούς μήνες, νομίζω ότι έχουμε αυξήσει τις πιθανότητες να ξέρουμε τι ξέρουμε, να ξέρουμε τι δεν ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τη διαφορά.

Έχουμε δε παρατηρήσεις ότι με τι δίατα αυτή ενισχύονται υπάρχοντες και νέοι δεσμοί φιλίας, αγάπης και αλληλοσεβασμού που αποτελούν πολύ καλό υπόβαθρο για την εξάλειψη της βλακείας, της μισαλλοδοξίας και του αρνητισμού που δηλητηριάζουν όχι μόνο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

 

Και πάλι εύχομαι σε όλες και σε όλους Καλό Μήνα και κάθε καλό να έρθει τρέχοντας με ορμή κοντά μας, να μας αγκαλιάσει, όπως ένα παιδί τη μαμά του και τον μπαμπά του ή ένα εγγόνι τη γιαγιά του και τον παππού του, και να κάνει παιχνίδι χαράς μαζί μας πριν το πλακώσουνε στις φάπες κάποιοι ανόητοι εχθροί, όπως ο φανατισμός, η άγνοια και η μισαλλοδοξία, ή η μοίρα που είναι κοινή για όλους μας.

 

 

01 Ιουλίου 2016

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί χάσαμε την πίστη μας στον αγώνα για το Κυπριακό;, του Αντώνη Η.Διαματάρη
Ένας άλλος (Υ)ιός μας έρχεται…με εμβόλιο! – December welcome arrivals…Christ and the vaccine! Inbox, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Θεατρικό Μουσείο, γλυπτά και θεατρίνοι, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.