Ανοιχτή πόρτα

Τη μέρα καθαρίζεται, τη νύχτα «χρωματίζεται» , του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Τη μέρα καθαρίζεται, τη νύχτα «χρωματίζεται» 

Δεν έκλεισε καν χρόνος, και συγκεκριμένα πέρυσι, εκεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη ήταν, όπου διερχόμενος από την Αθήνα με προορισμό την ιδιαίτερή μου πατρίδα για τακτοποίηση  ορισμένων εκκρεμοτήτων, προς το απόγευμα της πρώτης ημέρας παραμονής μου – μόνον για δυο ημέρες θα παρέμενα στην πρωτεύουσα – θυμάμαι,  εξήλθα μια βόλτα για καφέ πέριξ της Πλάκας και του ιστορικού της κέντρου: Μοναστηράκι, Θησείο, Μακρυγιάννη, στον περιφερειακό   Φιλοπάππου, Πετράλωνα, Κεραμεικό καθώς και στο κέντρο της πόλεως   Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως και αλλού, όπου η εικόνα που όχι απλώς σχημάτισα αλλά την κατέγραψα και στον φακό μάλιστα, αφορούσε στην αισθητική των περιβαλλόντων χώρων με τα αντιαισθητικά graffiti και άλλες ασχήμιες που σκέπαζαν κάθε επιφάνεια, από τοίχους και παγκάκια έως κάδους απορριμμάτων και τεράστιες τζαμαρίες καταστημάτων, κλειστών τε και ανοικτών καθώς και δημόσια κτίρια. Ούτε την οικία του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην οδό Γαριβάλδη, δεν είχαν σεβαστεί τότε οι «Καλλιτέχνες» Ούννοι – με αποτέλεσμα να μετουσιωθεί σε κείμενο αυτή μου η βόλτα, δημοσιευθέν στο iporta.gr – . Εκείνο το κείμενο – όπως εκ των υστέρων απεδείχθη –εισακούστηκε από την Δημοτική Αρχή Αθηναίων και τις υπηρεσίες της όπου με e-mail που μου απεστάλη στις 1/9/2022 προέβη σ’ εκείνα που ως υποχρέωσή της ήταν να αποκαταστήσει,   παραθέτοντας μου μάλιστα και τις ενέργειές της εκείνες στις οποίες έμελλε να προβεί:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΆ ΣΑΣ

Εισερχόμενα

 

Γραφείο Αντιδημάρχου Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων <[email protected]>

Πέμ 1 Σεπ 2022, 11:55 π.μ.

προς

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εικόνας της πόλης, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιεί σε κυκλικό πρόγραμμα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης σε πλατείες, πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους στις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Στις εν λόγω επιχειρήσεις, εργαζόμενοι της καθαριότητας αξιοποιώντας τον ανανεωμένο σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό μας, πραγματοποιούν εργασίες αναβάθμισης στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Συγκεκριμένα, πλένουμε με καυτό νερό και απολυμαίνουμε τους δημόσιους χώρους, επισκευάζουμε, φροντίζουμε και βάφουμε τον αστικό εξοπλισμό (παρτέρια, παγκάκια, κολώνες ηλεκτροφωτισμού κ.α.), αφαιρούμε tags και άναρχα graffiti, και έτσι, αναβαθμίζουμε πλατείες και δημόσιους χώρους, παραδίδοντας τους καθαρούς και περιποιημένους για τους κατοίκους στις γειτονιές της Αθήνας μας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 02/09 ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.30π.μ θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση καθαριότητας και αποκατάστασης στη δική σας γειτονιά, στο 3ο Δημοτικό διαμέρισμα ,στην περιοχή Γκάζι και συγκεκριμένα στο πάρκο Βουταδων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, παραμένουμε στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση,

Νίκος Αβραμίδης 

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων

Ιερά Οδός 151, ΤΚ 122 41, Αιγάλεω 

Τηλ. 210 3477690, 2103470762  

www.cityofathens.gr

Κι ενώ ο δήμος έπραξε το καθήκον του, αποστέλλοντάς μου μάλιστα και ενδεικτικές φωτογραφίες από τα μέρη και τις συνοικίες τις οποίες «ομόρφυνε» και νοικοκύρεψε με τις παρεμβάσεις του, ξανά οι βάνδαλοι – και εντός έξι μηνών – κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Στιγμή δεν σταμάτησαν έκτοτε στο να επιδεικνύουν την «τέχνη τους», με τις ατσαλοσύνες  και τις χοντροκοπιές τους. Αυτό μαρτυρούν οι φωτογραφίες (ληφθείσες 6/3/2023), οι οποίες και παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, μεταβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον τόπο,την ζωή και την καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη σε μια κατάμαυρη μουντζούρα όπου τελειωμό δεν έχει. Οι αφίσες παντού και όπου λάχει πεταμένες, πανό- αφίσες (σε τεράστιες λινάτσες σκορπισμένες παντού)  που υπενθυμίζουν είτε συγκεντρώσεις σε πορείες είτε σε Συνέδρια κομμάτων, κολώνα καθαρή είναι ζήτημα να βρεις διότι οι περισσότερες είναι καλυμμένες είτε με διαφημιστικά φροντιστηρίων κατ’ οίκον, είτε με κηδειόχαρτα και της αστυνομικές κορδέλες-σημαδούρες παρατημένες όπου λάχει. Τα βαγόνια τόσον του ΗΣΑΠ όσον και του τραμ αλλά και τα αστικά λεωφορεία είναι απροσδιορίστων χρωματισμών αλλά και στα τζάμια αυτών γραμμένα γυναικεία ονόματα και συνθήματα, στην πλειονότητά τους. Η ανοχή της Πολιτείας, οι νόμοι «θωπεία» που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τυχόν συλληφθέντες και ο φόβος των πολιτών σε περίπτωση που τους κάνουν παρατήρηση, είναι οι λόγοι που τους καθιστά υπέρ το δέον θρασείς έως επιθετικούς. 

Απούσα φυσικά και η Δημοτική Αστυνομία – εκείνη που επαγγελόταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι θα επανέφερε υπό την νέα της σύσταση, επιτηρώντας νυχθημερόν τις γειτονιές – κι αν τύχει και εμφανιστεί αραιά και που, μέριμνά της είναι όχι η αποσυμφόρηση των πεζοδρόμων από τα κάθε είδους τροχοφόρα και τις κατειλημμένες ράμπες που προορίζονται για ΑμεΑ, αλλά το πώς θα «καρφιτσώσουν» στα μάκτρα των καθαριστήρων τους την κλήση των 60. Η εγκατάλειψη «φωνάζει» από μακριά, οι τουρίστες φωτογραφίζουν αδιαλείπτως ό, τι τους κινεί την περιέργεια και γελούν με τις καρέκλες , τα καφάσια και την σανίδα από πάνω που σημαίνει ότι «αυτός ο χώρος μου ανήκει, τον έχω καβατζάρει για παρκάρισμα όταν επιστρέψω»!, αδιαφορώντας για το πρόστιμο των 400 που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Πολυκατοικίες και προσόψεις να βάφονται την ημέρα, και τη νύχτα οι επιδρομείς με τα ρόπαλα στα χέρια, άλλοι με κουβάδες, πινέλα, ρολά και χρώματα κι άλλοι από πίσω με τα σπρέι για να «καλλιτεχνήσουν» την μούρλια τους.

Όταν όμως ο «Καλλιτέχνης έχει κατά νου ότι το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος είναι βαρύ κι ασήκωτο για την τσέπη του επιβαρυνόμενος ταυτόχρονα και με την αποκατάσταση αυτού που πριν λίγο μουτζούρωσε, τότε να δούμε ποιος θα είναι εκείνος ο μάγκας που θα τολμήσει είτε πάνω σε επιφάνειες τοίχων και γεφυρών είτε στα ρολά ενός καταστήματος είτε στην τζαμαρία του είτε οπουδήποτε αλλού το ρισκάρει ν’ ακουμπήσει τον πόνο της καψούρας του. 

Σημείωση: Επί τη ευκαιρία αυτού του σημειώματός μου – το οποίο θα είναι και το τελευταίο για τον μήνα Μάρτιο (επανερχόμενος από Απρίλιο), και ενεργών αυτοβούλως – θα ήθελα να υπενθυμίσω και την οικονομική υποχρέωση ημών των Συνεργατών του iporta.gr η οποία με βάση το περυσινό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να εκπληρωθεί εντός του μηνός Απριλίου, προκειμένου ν’ αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην συνέχεια κυκλοφορίας του Περιοδικού και όπως αυτή συνεχίσει να διεξάγεται με ομαλή την ροή της.

Σας ευχαριστώ. 

 

SHARE
RELATED POSTS
Αναλαμβάνω τη ευθύνη, του Σπύρου Ντασιώτη
Αναζητώντας την αγάπη, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Μπλε…Θάλασσα!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.