Editorial

Και τα σκουπίδια έχουν τον ιδιοκτήτη τους, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στην περιοχή Κοσκινού Ρόδου. Δεν θα το έλεγες και σπάνιο φαινόμενο. Καναπέδες, πολυθρόνες, ντουλάπες και κρεβάτια, συχνά δίπλα στον κάδο σκουπιδιών, περιμένουν το απορριμματοφόρο του Δήμου να τα μαζέψει.

Δεν θα σχολιάσω αν αυτό είναι αρμοδιότητα ή όχι του Δήμου. Θα σε ρωτήσω μόνο το εξής: εσύ που βλέπεις έναν κάδο που χωρά συγκεκριμένη ποσότητα απορριμμάτων, θα μεταφέρεις κάτι που δεν χωρά μέσα στον κάδο; Για να το κάνω πιο σαφές: θα πάρεις για το υπνοδωμάτιό σου ένα κρεβάτι που δεν χωρά να μπει μέσα στο δωμάτιο;

ola_per_geniki_site3-400x400.jpg

Δροσιστική  καρπουζάδα,λεμονάδα, ροδακινάδα 

από τα παραδοσιακά προϊόντα Gia…giamas

 

Τα ογκώδη αντικείμενα για να μην γίνουν ογκώδη σκουπίδια φροντίζουμε να μεταφερθούν απευθείας στη χωματερή με κάποιο τρόπο. Μισθώνοντας ένα φορτηγάκι, ένα αγροτικό, κάποιο όχημα ασφαλές. Κι αν αυτό είναι αδιανόητο για τον έλληνα πολίτη, διόλου αδιανόητο δεν πρέπει να είναι για τον εκάστοτε Δήμο να γράφει πρόστιμα για όποιον τοποθετεί δίπλα στον κάδο απορριμμάτων ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα ή μπάζα.

Όταν μπαίνει το χέρι στην τσέπη για πρόστιμα, κινητοποιείται το εθνικό μας σπορ: η βρισιά και η αποποίηση ευθυνών. Αλλά ούτως ή άλλως τις κατηγορίες θα τις ακούσει ο Δήμαρχος- ο όποιος Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος κατηγορείται νυχθημερόν ότι έχει χρεώσει στο νησί έναν σκουπιδότοπο. Απέραντο σκουπιδότοπο για τον οποίο ευθύνεται ο ίδιος, οι υπηρεσίες του, οι σύμβουλοί του, ό,τι ζει και κινείται μέσα στο Δήμο. Δεν θα χαϊδέψω κανενός τ’αυτιά, αλλά οφείλω να τονίσω δημοσιογραφικά και ως πολίτης ότι δεν γνωρίζω έναν Δήμαρχο που να θέλει την πόλη του με σκουπίδια. Αυτό είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται επεξήγησης. [Επεξήγηση ωστόσο χρειάζεται το γεγονός της λασπολογίας εναντίον οποιουδήποτε Δημάρχου που αποτελεί επιχείρημα μιας κακής αντιπολίτευσης που θέλει να αποκεφαλίζει δημάρχους για πολιτικούς, ιδιοτελείς λόγους.] Όπως αυτονόητο έχει γίνει πια ότι αν υπήρχε προσωπικό για να δουλέψει και να αμειφθεί στον τομέα της Καθαριότητας οι κάδοι θα ήταν άδειοι. Αλλά μιλάμε για την χώρα που όσο εύκολο είναι να εκπαιδεύσεις ανθρώπους, τόσο δύσκολο είναι να εκπαιδεύσεις μυαλά και νοοτροπίες. Εκτός κι αν χρησιμοποιήσει [ο εκάστοτε Δήμαρχος] το μέτρο του προστίμου. Γιατί δέντρα, μπάζα, κουζίνες, ψυγεία, καναπέδες, κρεβάτια και στρώματα δεν είναι δουλειά του κυρίου απορριμματοφορέα, αλλά του κυρίου ιδιοκτήτη των σκουπιδιών. Γιατί και τα σκουπίδια έχουν τον ιδιοκτήτη τους.

Υγ 1o: κάπως ιδιόρρυθμο για editorial αλλά ελλείψει αρχής, μέσης και τέλους στη σκέψη μου… Από τις φωτογραφίες αρπάζω την ευκαιρία και τοποθετούμαι: τα σκουπίδια δεν βρίσκονται μόνο στους κάδους. Υπάρχουν σε όλο το οπτικό μας πεδίο με πολλές μορφές. Με την μορφή της ζήλειας, της εκδίκησης, του κουτσομπολιού, της αγένειας, της μιζέριας, της γκρίνιας, της κακίας, του αρνητισμού, της κακοπροαίρεσης. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Μακριά, όσο πιο μακριά γίνεται. «Δεύτερη ζωή δεν έχει».

Υγ 2ο: Αξίζει να αναφερθεί ότι μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου, τα σκουπίδια μετφέρθηκαν από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου στη χωματερή.

Σημαντική πληροφορία: Στην περίπτωση ογκώδων αντικειμένων πρέπει ο εκάστοτε Δήμος ενημερωθεί από τον ιδιώτη για τα αντικείμενα που θέλει να πετάξει. Αν δεν ενημερωθεί που είναι και το σύνηθες, ενημερώνουν οι επόπτες καθαριότητας και πηγαίνει το ανοιχτό φορτηγό και τα μαζεύει.

 14302866_10207215478970310_104443148_n.jpg

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

  The article expresses the views of the author  

   iPorta.gr

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Το άλογο: ένα editorial που άργησε πολύ, της Τζίνας Δαβιλά
Ο Σεπτέμβρης της ευτυχίας σου, της Τζίνας Δαβιλά
Η ζωή κυλά ερήμην μας και …, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.