Editorial

H Πόρτα που σε σέβεται, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

σκίτσο: Κωστής Α. Μακρής (Κ.Α.Μ.)

 

Τζίνα Δαβιλά

PANE_DI_CAPO_Plaino.jpg

         Pane di capo σε

Πηγές Καλλιθεάς, Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου 

και Pane di capo delivery: 224100-3600.

& 22410 69007.

Πάντα κοντά σου!  

Δεν θα σου πω κάτι καινούριο. Περισσότερο από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την Ελλάδα κατέστρεψαν οι εσωτερικοί. Εμφύλιος, διχόνοια, εκδίκηση. Ο ένας απέναντι στον άλλο ως εχθρός.

Δημοψήφισμα 2015. Οι μισοί θέλουν το «όχι» και οι άλλοι μισοί το «ναι».

Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν και τα δύο.

Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, τα σκάγια της γκρίνιας και της διχόνοιας πήραν και την Πόρτα.

Έλαβα μηνύματα που μου έλεγαν «Αντίο Πόρτα, δεν θα σε ξανανοίξω». Αφορμή το κείμενο αναγνώστριας μας με τίτλο «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ».

Έλαβα και άλλο μήνυμα που έλεγε «Τρομάζετε τον κόσμο». Αφορμή οι φωτογραφίες του Μανώλη Δημελλά στα ΑΤΜ και ο τίτλος «Βούρκος». Φαίνεται δεν διαβάστηκε το σύντομο, βαθύτερου νοήματος κείμενο, των όσων ήθελε να πει ο Μανώλης. Δεν πειράζει…

Αυτός που θέλει να μείνει αναγνώστης μας, θα μείνει γνωρίζοντας τους λόγους. Εμείς πάντα την Πόρτα μας την έχουμε ανοιχτή από άποψη και θέση. Για να μπαινοβγαίνει όποιος θέλει.

Θέλω, όμως, να μας υπερασπιστώ. Ως αρχισυντάκτρια και ως άνθρωπος.

Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου άλλο site με τον πλουραλισμό και την πολυφωνία της Πόρτας. Εννοώ πως από τα sites που υπάρχουν, λίγα διαθέτουν πρωτόλειο υλικό, όπως εμείς. Επιπλέον, σχεδόν όλα έχουν μια τοποθέτηση, μια κατεύθυνση, μια γραμμή, μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Ανήκουν κάπου πολιτικά. Δηλαδή, είτε χαρακτηρίζονται ως μνημονιακά, είτε ως αντιμνημονιακά.

Η Πόρτα δεν έχει οικονομικές πλάτες. Αυτό είναι κακό από την μια, αλλά θαυμάσιο από την άλλη. Γιατί γράφουμε ό,τι γουστάρουμε χωρίς να λογοδοτούμε σε κανένα. Δεν μας πληρώνει κανείς, δεν χρωστάμε κι εμείς να γράψουμε καλό ή κακό λόγο, γιατί είμαστε ελεύθεροι. Αυτό μας δίνει- όπως αντιλαμβάνεστε – το δικαίωμα και την δυνατότητα να λέμε την άποψή μας και να μεταφέρουμε και τις απόψεις των αναγνωστών μας. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι οι θέσεις της Χρυσής Αυγής. Σε αυτούς βάζουμε χι. Ούτε κείμενό τους θα επιτρέψουμε να αναρτηθεί, ούτε και μας αφορά η άποψή τους . Θέλουμε να βλέπουμε μπροστά και χωρίς τέτοιου είδους βαρίδια.

Θα μου πεις… ο κόσμος χάνεται και σεις… Δεν χάνεται ο κόσμος. Ο κόσμος θα χαθεί, αν καραδοκούν βόμβες πάνω από το κεφάλι μας, αν μας επισκεφτεί μια σοβαρή ασθένεια, αν ο ένας επιμένει να βγάλει το μάτι του άλλου. Δηλαδή, αν έχουμε πόλεμο.

Όλα μπορούν να αντιμετωπισθούν, αρκεί να θυμηθούμε την αξία της ψυχραιμίας και της σιωπής.

Σε τούτη την εξαιρετικά ζόρικη στιγμή, η Πόρτα θα αναρτά τα άρθρα της με τον ίδιο σεβασμό στους αναγνώστες και τους αρθρογράφους της αφήνοντας στον καθένα το δικαίωμα να σκεφτεί ελεύθερα. Εμείς δεν φιλοδοξούμε να κατευθύνουμε, αλλά να επιτρέπουμε στον αναγνώστη σκέπτεται και να αποφασίζει ό,τι του ταιριάζει, ό,τι αρμόζει στο πνευματικό και ψυχικό του επίπεδο. Να τον τσιγκλίσουμε να σκεφτεί αλλιώς, να δει λοξά, να διαβάσει κάτι, μια άποψη διαφορετική, που ίσως του έχει διαφύγει.

Σεβόμαστε την αρχή της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας που γέννησε τούτος τόπος. Εμπράκτως.

Γι αυτό και το όνομά μας είναι ελληνικό.

Με το Πι και το Ρο.

Επιπλέον, δεν θέλουμε να διχάσουμε. Θέλουμε να προβληματίσουμε. Να αναλύσουμε, να ψάξουμε και να ψαχτούμε.

Η μασημένη μπουκιά στο στόμα ανήκει σε άλλους. Στους μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Στις ιστοσελίδες που υπηρετούν κάποιο αφέντη.

Εμείς υπηρετούμε μόνο την αλήθεια μας και την αγάπη μας για την επικοινωνία.

Θα με ρωτήσετε, αν μας ταιριάζουν όλα; Όχι βέβαια. Δεν είμαστε κοκα-κόλα για να πηγαίνουμε με όλα. Από μας αφομοιώνεται χωρίς προσπάθεια ο καλοπροαίρετος, σκεπτόμενος, προβληματισμένος και οπωσδήποτε αμφισβητίας αναγνώστης, ακόμα και με τους εαυτούς μας, ενώ αποβάλλεται χωρίς κανένα κόπο οποιαδήποτε μορφή αλαζονείας και εξυπνακισμού.

Μπουχτίσαμε από δαύτους. Και αυτοί στο κατώφλι μας δεν θέλουν να μπουν. Στην πραγματικότητα περνούν απ’έξω και δεν ρίχνουν μέσα ούτε μια ματιά. Δεν τους κλείνουμε εμείς την Πόρτα, αυτοί δεν μας γουστάρουν. Και εμείς δεν επιμένουμε.

Καλό μήνα.

Καλή ψήφο.

Καλή απόφαση.

Με Πόρτα Ανοιχτή για να έχουμε Σκέψη Καθαρή. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
68e022659867147b29bcb43e75ab56d8_XL.jpg
Οκτώβριος: ο μήνας που έχει ωμέγα, της Τζίνας Δαβιλά
Ο Vincent van Gogh ως εκφραστής του Ιησού και οι άλλοι, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Το θαύμα της επόμενης μέρας, της Τζίνας Δαβιλά
2 Σχόλια
 • Δημήτρης
  30 Ιουνίου 2015 at 17:10

  Δεν προσωποποιώ κανένα,στο γενικόν αναφέρομαι,για τυχόν παρεξηγήσεις.

  Δημήτρης Κατσούλας

 • Δημήτρης
  30 Ιουνίου 2015 at 11:20

  Είχαν μάθει να μπαίνουν από παράθυρα τόσα χρόνια,έτσι στα μουλωχτά.Επόμενο ήταν λόγω φεγγίτου ,να έχει συντμισθεί και ο νους…
  Και πάλι εμείς μεγαλόκαρδοι και ανοιχτοί είμαστε όλες τις ώρες.Τους αγαπόύμε και τους ευχαριστούμε

  Δημήτρης Κατσούλας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.