Αναγνώστες

Η οικονομική κρίση, ο αιώνιος εχθρός της ψυχικής υγείας, της Μίκας Καμπαστάνα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

Η Μίκα Καμπαστάνα είναι εκπαιδευόμενη δημοσιογράφος

 

 

 

ekthesi_psychocare.jpg

 

Η οικονομική κρίση πλήττει έντονα την Ευρώπη και ειδικότερα τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα έχει υποταχθεί στο φάντασμα της κρίσης και καθημερινά αντιμετωπίζει τις βαρύτατες συνέπειες. Μία από αυτές ακούει στη λέξη ανεργία και ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό μέχρι τελικής πτώσεως. Πίσω από τα παγωμένα νούμερα των στατιστικών κρύβονται ταλαιπωρημένοι και αγανακτισμένοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια. Η απαισιοδοξία που διακατέχει το μυαλό των ατόμων αυτών τα οδηγεί τις περισσότερες φορές σε ακραίες λύσεις όπως η αυτοκτονία υποστηρίζει η ψυχαναλύτρια Μαρία Καψάλη.

 

Τα ογκώδη αυτά προβλήματα έχουν αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό πολυεπίπεδα, οργανικά και ψυχικά. Οι άμυνες πέφτουν δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο εκδήλωσης ασθενειών. Είναι εύλογο, λοιπόν, η ψυχική -νοητική υγεία αυτών των ανθρώπων να κινδυνεύει. Το άτομο, λοιπόν, κυριαρχείται από μελαγχολία, ανασφάλεια, στρες, αβεβαιότητα και θλίψη και οδηγείται σε αγχώδης διαταραχές. Αναλυτικότερα αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στους υπόλοιπους, θεωρούν ότι χάνουν τον κοινωνικό τους ρόλο και δεν ανήκουν σε κάποιο σύνολο, αλλά και μέρα με την μέρα οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους κλονίζονται και δυσχεραίνουν τείνοντας προς την απομόνωση. Συχνά θλιμμένες, προδομένες σκέψεις, απραγματοποίητες και ανέλπιδες επιθυμίες, απαγορευμένα ή ανύπαρκτα για το παρόν και μέλλον σχέδια προκαλούν ανυπόφορες οδύνες που δεν βρίσκουν ανακούφιση και οδηγούν σε αδιέξοδο.

 

Οι άνεργοι τις περισσότερες φορές αδυνατούν να χειριστούν την όλη κατάσταση παθαίνοντας κρίσεις πανικού, οι οποίες συνιστούν μέλημα τόσο των επαγγελματιών για την υγεία όσο και του φιλικού-οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι κρίσεις πανικού είναι έντονες και τρομακτικές, αλλά ευτυχώς δεν είναι επικίνδυνες και δεν προκαλούν σωματικές βλάβες. Το άγχος, ο φόβος και η ανησυχία για το αβέβαιο μέλλον κυριαρχεί τη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές η μοναδική λύση στο μυαλό ενός απογοητευμένου ανθρώπου από την ζωή φαντάζει η αυτοκτονία. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς και ειδικά στη βασανισμένη χώρα μας. Δεν χρειάζονται πολλά για να θολώσει το μυαλό ενός αυτόχειρα εξαντλώντας όλα τα λογικά επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες ερμηνείες για το μελλοντικό του διάβημα, αρκεί να είναι πεπεισμένος ότι η κάθε πιθανή διέξοδος από την δυσχερή του θέση όπως νομίζει να φαίνεται αδιανόητη ίσως και ανύπαρκτη τονίζει η κ. Μαρία Καψάλη.

 

Η εργασία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας όπου η ζωή και η προσωπικότητά είναι δομημένη πάνω της. Η οικονομική κρίση έχει κατακεραυνώσει τους ανθρώπους στερώντας τους την δυνατότητα εργασίας. Πέρα από την οικονομική εξασθένιση του ατόμου σταδιακά καταρρέει και η ψυχική του υγεία. Η ανικανότητα των πολιτικών να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, η αβεβαιότητα και η οικονομία που κατρακυλάει προς το χειρότερο επιβαρύνουν την ψυχολογία τους. Τα ψυχικά προβλήματα, λοιπόν, που αποκτούν οι άνθρωποι με τις ιδιαίτερες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα κρίνουν αναγκαία την υποστήριξη ενός ειδικού.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.


The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Περί σκέψης, ωριμότητας, λογικής και θορύβου, του Κωνσταντίνου Φραγκουλίδη
“Αν με το κείμενό σου ενοχλείς, αυτό δείχνει πως κάνεις καλά τη δουλειά σου”, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
11805980_1612074449065268_1929602863_n.jpg
Έκθεση της μαθήτριας Σταματίνας Ράπτη με θέμα «Γιατί αγαπώ το χιόνι», της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.