Αναγνώστες

Ολυμπιακά Ακίνητα, ρημάδα μου κληρονομιά, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

* ΟΔημήτρης Κατσούλαςείναι αναγνώστης της Πόρτας  

 

Ο φάκελος για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” είναι πλήρης.

Λωζάνη 1997, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ: “the city who will have the honour and responsibility to organize the Olympics Games of the year 2004 is Athens”, που σημαίνει: η πόλη που θα έχει την τιμή και την υπευθυνότητα να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 είναι η Αθήνα.

Από τη στιγμή εκείνη και μέσα σε 7 χρόνια, έπρεπε η Ελλάδα να βάλει τα πόδια στο κεφάλι για να είναι έτοιμη τον Αύγουστο του 2004.

Χαρτούρα,γραφειοκρατικά τερτίπια και αγκυλώσεις ξεπεράστηκαν επί τόπου. Οι εγκρίσεις έργων, όλος εν γένει ο κρατικός μηχανισμός, δεν έπρεπε να χάσει ούτε μια μέρα.

Αυτό επετεύχθη. Επιστρατεύτηκε όλη η Ελλάδα μέσω των εθελοντικών ομάδων σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε όλη την επαρχία, στους δρόμους να υπενθυμίζουμε και να μιλάμε μόνο για δυο λέξεις: “Αθήνα 2004”.

 

Έπρεπε να πετύχουμε, έπρεπε το Ολυμπιακό Ιδεώδες να λάμψει παντού ανά τον κόσμο. Έπρεπε όλα να είναι οργανωμένα τέλεια και στην ώρα τους. Και ήταν.

Μόνο εκείνο το στέγαστρο Καλατράβα-του μοναδικού Ισπανού μηχανικού-μας έφαγε κάτι μερούλες παραπάνω,αλλά τελικά όλα ξεπεράστηκαν. Απόμεινε λοιπόν το πάτημα του κουμπιού για την έναρξη.

Η ανθρωπότητα για 16 μέρες έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Λαμπρότητα στα σύμπαντα.

Οι υπολογισμοί που είχαν γίνει από την ελληνική πολιτεία-όσο αφορά στο οικονομικό σκέλος- ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις:1 τρις δρχ. (3 δις euro) θα είναι ο τζίρος της Ολυμπιάδας.130000 νέες θέσεις εργασίας, 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που θα επέφεραν περίπου 42 δις δρχ (123 εκατομμύρια euro).

 

Στο εμπόριο και την βιομηχανία ο τζίρος θα ήταν 165 δις δρχ.(485 εκατομμύρια euro) και στις μετακινήσεις 110 δις δρχ.(323 εκατομμύρια euro. Τέλος, ο κρατικός προυπολογισμός θα είχε έσοδα περίπου 300 δις δρχ.(900 εκατομμύρια euro) μόνο απο φόρους. Ασύλληπτα νούμερα για 10 χρόνια περίπου πριν.

Σωθήκαμε! Ας αναφέρουμε εδώ και μερικά από τα Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία θ’ αξιοποιούσαμε στο μέλλον, εισφέροντας στα κρατικά ταμεία σημαντικότατα έσοδα: Ολυμπιακό Κέντρο Άρσης Βαρών,Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου,Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο,Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο,Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης, Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου, Πανγκρήτειο, Πανθεσσαλικό και Παμπελοποννησιακό στάδια και ων ο αριθμός συνεχίζεται…

Η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο.Αστραφτεροί οι άνθρωποι και βαμμένων όλες οι μούρες με τα εθνικά χρώματα. Περηφάνεια γιατί το ακατόρθωτο το καταστήσαμε κατορθωτό εν πράξεις και έργοις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες “Αθήνα 2004” έκλεισαν με μια πανστρατειά μπουζουκιών υπό την ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου και “Τα Παιδιά του Πειραιά” με τη Μελίνα, κάνοντας την Οικουμένη να δακρύζει.

 

Και μετά; Τί θ’ απογίνει όλη αυτή η κτηριακή κατασκευή,τα στάδια,τα γήπεδα,οι τεχνητές λίμνες,όλος αυτός ο πλούτος που μένει πίσω ;

Ολα είναι “τακτοποιημένα” για την συντήρησή τους και την επαναλειτουργία τους.

 

Αμ δε! μένα μου είπες; Για πάμε σε μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς:

 

Σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών έτους 2005-όπως αναφέρει η Real News 30/4/2011-έγιναν σημεία και τέρατα.
Ενώ τα έργα του ΟΑΚΑ(Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) ήταν να γίνουν με 3.1 εκατομμύρια euro,το ποσό εκτινάχτηκε στα 399 εκτομμύρια euro. Το Παναθηναϊκό Στάδιο-εκεί που η Ολυμπιακή δάδα έκαιγε νυχθημερόν-αντί 300 χιλιάδων euro έφτασε τα 11.5 εκατομμύρια euro.Τα ίδια πάνω κάτω έγιναν και με άλλα στάδια.

 

Η εφημερίδα σ’εκείνο το δημοσίευμα έκανε λόγο για κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων 13.5 δις euro. Άλλη εφημερίδα- “Ελευθεροτυπία”-με δημοσίευμά της 13/3/2010 ανεβάζει το ποσό μεταξύ 20-30 δις euro.

 

Όχι άλλα νούμερα, όχι άλλοι αριθμοί. Κανείς δεν τα ξέρει επακριβώς, κανένας απολογισμός δεν θα γίνει ποτέ.
Το κρίμα και το γαμώτο είναι ότι αυτά τα έργα, αυτά τα πραγματικά στολίδια, παραμένουν στην μοίρα τους αναξιοποίητα και πεθαίνουν. Η σκουριά και η αρμύρα δουλεύουν ακατάπαυστα.

 

Ερειπωμένοι χώροι, αχανείς και απέραντες εκτάσεις, πεδία βολής για τους μελλοθάνατους.

Είναι να οργίζεσαι και να κλαίς. Να θυμώνεις και να ντρέπεσαι. Μέσα σε 10 χρόνια γυρίσαμε το ”σύμπαν” ανάποδα.
Υπερσύγχρονα συστήματα ελέγχου πυρόσβεσης παραμένουν σε αποθήκες που δεν χρησιμοποιήθηκν για την κατάσβεση πυρκαγιών στην Πάρνηθα και την Πελοπόννησο το 2007.

Όλα αυτά τα “μεγαλεία” πληρωμένα από σένα κι μένα! Άστα, καλύτερα μη τ’αγγίζεις,κανείς δεν θα τ’αγγίξει και ποτέ.
Αλήθεια,έχετε περάσει απο το Παλαιό Ψυχικό κοντα σχετικά ενός πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας (όχι του Κάρολου) την βίλα; Ε, ο παρά πέρα διαμορφωθείς χώρος 6 περίπου στρεμμάτων με κτίσμα βίλας στο κέντρο(πολλών επιπέδων) και μ’ένα μαντρότοιχο ύψους πάνω απο 3 μέτρα, κτίστηκε, διαμορφώθηκε και λειτούργησε αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών.

 

Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ και βαθειά σ’ευχαριστώ
γιατί μ΄ έμαθες να ξέρω: ν’ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ και να μη σε υποφέρω…

 

Λέτε κάποια στιγμή να έχουμε “γλέντια”;

Α, πα πα, δεν το πιστεύω.

SHARE
RELATED POSTS
nikolitsablouti.jpg
Κρίση είναι… θα περάσει [Διήγημα], της Νικολίτσας Μπλούτη-Καράτζαλη
Όσα δε σου είπα, της Μαριάννας Βασιλείου
Ο φόβος μου, του Χρήστου Βασιλείου (σκέψεις ενός 17χρόνου)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.