Απόψεις

Γράμμα ενός Φιλέλληνα…., * του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

Ελληνάκο,

Είμαι “xenos” αλλά έρχομαι πολύ συχνά στην Ελλάδα, ίσως γιατί αυτή η χώρα είναι η μεγάλη λατρεία μου, ίσως γιατί οι σπουδές μου είναι στην κλασική αρχαιότητα. Μιλάω αρχαία ελληνικά και αρκετά νεοελληνικά, τουλάχιστο καλύτερα από ό,τι η νέα γενιά των Grenglish.

Μέσα από τα ταξίδια μου βγαίνει πάντα το ερώτημα: γιατί έχετε εξευτελίσει τόσο πολύ αυτή τη χώρα; Όταν λέω ότι είμαι Φιλέλληνας, μερικοί φίλοι μου με κοροϊδεύουν γιατί με συγκρίνουν με σένα. Αλλά δεν είμαστε το ίδιο.

Υποτίθεται ότι απελευθερωθήκατε με την Επανάσταση του 1821, αλλά είναι αλήθεια αυτό; Μόνο ζυγό αλλάξετε: φύγατε από τον οθωμανικό και μπήκατε στο γερμανικό, τον Όθωνα με τους τρεις αντιβασιλείς. Αργότερα στον αγγλικό με τους βασιλιάδες τους, έπειτα αμερικάνικο ως τις μέρες μας. Καμιά φορά και σε διπλό ζυγό: αμερικανοαγγλικό, ή γαλλογερμανικό. Εναλλαγή ζυγών γιατί δεν κυβερνάτε εσείς τη χώρα αυτή αλλά οι επικυρίαρχοι. Μπορείτε να μου πείτε έστω ένα ηγέτη σας που να εκλέχτηκε χωρίς την ευλογία των ξένων; Το οποίο σημαίνει βέβαια και αγαστή συνεργασία με τους εν Ελλάδι τοποτηρητές τους, το μεγάλο κεφάλαιο, τα ΜΜΕ που τόσο συχνά μου λέτε ότι είναι αργυρώνητα, αλλά δε χάνετε εκπομπή τους;

Εκτός από το 1821, την Εθνική Αντίσταση, τους Βαλκανικούς πολέμους και το Πολυτεχνείο (για όσους δεν το εξαργύρωσαν με υπουργικούς θώκους) είχατε ποτέ στο μυαλό σας την Ελλάδα;

Αυτό που με συγκλόνισε πρώτη φορά και δεν το έχω συνηθίσει ακόμα εγώ ο “xenos” κι ας το έχω ακούσει άπειρες φορές, είναι το «Εγώ θα σώσω το ρωμαίικο;». Αν δεν αγωνιστείς εσύ να το σώσεις ποιος περιμένει να το σώσει; Ο Τούρκος; Ο Γερμανός; Ο Άγγλος; Ο Αμερικάνος; Ή ο Μακεδόνας; Ναι βάζω αυτή τη λέξη για να σε προκαλέσω: Εγώ πιστεύω ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας κι αυτό διδάσκω στους φοιτητές μου. Αλλά 120 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, ήτοι το 90%. Τι έκανες εσύ, ρωμιέ, να μη γίνει αυτό; Έχεις εμένα, έχεις όλους τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους με το μέρος σου, γιατί δεν τους χρησιμοποίησες στον ΟΗΕ ή οπουδήποτε αλλού; Και ρωτάω εσένα, Ελληνάκο, όχι τον πολιτικό σου, γιατί εσύ είσαι ο «κυρίαρχος λαός» και ευθύνεσαι για τις πράξεις αυτών που εξέλεξες να σε υπηρετούν, τους πολιτικούς σου. Αν εσύ δε νοιάζεσαι, γιατί να νοιαστεί ο πολιτικός σου αν του πουν οι ξένοι: «Σκάσε, αν θες να έχεις τη θέση σου ως πρωθυπουργός ή υπουργός». Κι αυτός υπακούει. Νομίζεις ότι αυτός ο κάκιστος που εξέλεξες είναι εκεί για το καλό της Ελλάδας ή για δικό του; Ναι σου ρίχνει κι εσένα κάνα κόκαλο καμιά φορά για να το ξαναψηφίσεις, γιατί είναι πολύ πιο έξυπνος από σένα, κουτούλη Ελληνάκο. Κι εσύ το δέχεσαι γιατί δεν είσαι Έλληνας, ραγιάς είσαι ακόμα. Ζεις με τη νοοτροπία του ραγιά προς το σουλτανάτο: πώς θα χτίσεις κάποιο αυθαίρετο, με την ανοχή των αρχών, πώς θα αρπάξεις κάνα στρέμμα από κρατική έκταση, (είπαμε δεν είναι ελληνική, του σουλτάνου είναι) πώς θα πετύχεις κάτι με μπαξίς, ρουσφέτ, ραχάτ, τσιμπούς, λέξεις που δεν τις ξεχνάς γιατί είναι ραγιάδικες λέξεις επί εκατονταετίες χαραγμένες στο πετσί σου. Παράνομες πρόωρες συντάξεις, αναπηρίες, επιδόματα, επιδοτήσεις – για να θυσιάσεις τις δυνατότητες των παιδιών σου και να τα στείλεις στο εξωτερικό. Σιγά μήπως σε ένοιαξε που έτσι αποκεφαλίζεις την Ελλάδα.

 

Γιατί σου τα γράφω αυτά; Δε θα άξιζες να σου τα γράψω. Τα γράφω μόνο γιατί έχω γνωρίσει στην Ελλάδα μερικούς πραγματικούς Έλληνες, όχι Ελλαδίτες ή Νεοέλληνες, ή Ελληνάκους, που αγωνίζονται και δίνουν την ψυχή τους για την Ελλάδα. Εσύ απλός και προσωρινός κάτοικος αυτής της χώρας είσαι, ιδέα δεν έχεις τη θα πει Ελλάδα ως την πρώτη πολιτιστική δύναμη στην ανθρωπότητα. Εσένα μη σου πάρουν τον καναπέ και την τηλεόραση τρέμεις. Για εκείνους μόνο γράφω, για σένα αρκεί ένα επιτύμβιο από κάποιον ανορθόγραφο νεκροθάφτη. Για εκείνους που πολεμούν έναν αγώνα που μπορεί να είναι χαμένος, που παλεύουν για σας που έχετε στόματα, αλλά είστε βουβοί, που έχετε σώματα αλλά όχι ανάστημα, για σας που τρέμετε μη χάσετε το σχεδόν τίποτα που σας απόμεινε.

Το γράφω αυτό για τους νέους απόγονους του Λεωνίδα, όσοι λίγοι και αν είναι αυτοί, που δεν τρέμουν να τα βάλουν με τα εκατομμύρια των Νέων Περσών. Ή που πιστεύουν αυτό που κήρυτταν οι αρχαίοι Αθηναίοι: «Δε μας νοιάζει πόσοι είναι οι εχθροί μας, αλλά πόση ψυχή έχουν».

Είχε δίκιο και άδικο ο Φαλμεράγιερ. Είχε άδικο όταν έλεγε ότι δεν υπάρχει σταγόνα αρχαίου ελληνικού αίματος στους Νεοέλληνες. Αλλά αίμα μπορείς να πάρεις και από μετάγγιση. Ψυχή και καρδιά και πνεύμα δεν μπορείς να πάρεις «αν μέσα σου δεν τα κουβανείς».

Παντού λέω ότι είμαι φιλέλληνας κι ας με βρίζουν οι γνωστοί μου για τον ξεπεσμό της Ελλάδας. Γιατί την Ελλάδα, Ελληνάκο, τη βλέπω πέρα από την κακομοιριά της γενιάς σου και δυστυχώς και των παιδιών σου, σαν μια παγκόσμια υπερδύναμη πάνω από σύνορα και χρόνο – κάτι που εσύ δε μπορείς καν να το διανοηθείς. Είναι δικό σου το παραθαλάσσιο οικόπεδο που έχεις, αλλά ήταν δικό σου πριν 500 χρόνια ή θα είναι δικό σου μετά άλλα τόσα χρόνια; Προσωρινός ένοικος είσαι. Και μάλιστα χείριστος νοικάρης.

Πήγαινε λοιπόν Ελληνάκο στις εκλογές να ψηφίσεις πάλι αυτούς που ψήφιζες και που μαζί καταστρέψατε την Ελλάδα ή άλλους που περιμένουν στην σειρά να συνεχίσουν το έργο της καταστροφής αν τυχόν έμεινε κάτι «ό,τι ουκ απώλετο».

Νοιάσου για τη ζωούλα σου, σου πέφτει βαρύ να νοιαστείς για την Ελλάδα, γι’ αυτό χρειάζονται Άτλαντες. Υπάρχουν μερικοί αλλά είναι λίγοι και ξέρω ότι θα κάνεις το παν να τους εξευτελίσεις, το μόνο που είσαι ικανός…

Χθες γιόρταζε η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή». Χρόνια σου Πολλά, Ελληνάκο, έτσι που κατάντησες την Ελλάδας που σέρνεται πόρνη, «γύφτισσα μαϊμού», στις σκλαβαγορές των Χρηματιστηρίων.

* Για την αντιγραφή: Χρήστος Μαγγούτας

SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Κατσούλας
Λόγο στο λόγο, στα χέρια πιαστήκαμε, του Δημήτρη Κατσούλα
Να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει, της Τζίνας Δαβιλά
Φιλία είναι… της Μαριάννας Φωτοπούλου
1 Comment
 • Χρήστος Μαγγούτας
  16 Απριλίου 2014 at 16:30

  ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ:
  Ασφαλώς το “Για ατην αντιγραφή” γράφτηκε “δημοσιογραφική αδεία”. Εγώ φέρνω την ευθύνη του άρθρου.
  Ουσιαστικά αποτελεί μια συμπύκνωση όσων συζητήσαμε με κάποιους φίλους, ακαδημαϊκούς και φοιτητές κλασικών σπουδών λίγες μέρες αφού είχε δημοσιευθεί στο New York Times μια έρευνα του ΜΙΤ που θεωρούσε την Ελλάδα την μεγαλύτερη πολιτιστική υπερδύναμη στον πλανήτη με 6 διασημότητες στις 10 που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας να είναι Έλληνες.
  Κι ένας πρωτοετής φοιτητής ρώτησε: γιατί κανένας από τους δυνάστες σας – Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι δεν είναι στη λίστα?
  Και του απάντησε ένας άλλος: γιατί οι δυνάστες δεν είναι για να σπρώχνουν μπροστά το τραίνο της ιστορίας αλλά για να το σταματούν ή να το γυρίζουν πίσω.
  Κι αυτά μ’ όλο το σεβασμό σε άλλους λαούς που έχουν κι αυτοί αναλογικά το μερίδιό τους και τη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.
  Μήπως είναι κι αυτό μια απόδειξη γιατί μας εχθρεύονται, μας μισούν και μας βασανίζουν, όταν μας βρίσκουν αδύναμους?

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.