Πόρτα στη Ψυχολογία

Ένας ακόμη παιδόφιλος μας τρομάζει! Εμείς που είμαστε;, του Δρ Θάνου Ασκητή

Spread the love

 

Θάνος Ασκητής

επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www .askitis.gr

 

 

 

 

 

PAIDOFILIA.jpg

 

 

Η παιδοφιλία ως μία σεξουαλική παρέκκλιση ή διαστροφή είναι όντως ακραία, αφού το θύμα είναι το παιδί που μέσα στο ταξίδι της αθωότητας και της αφέλειας μπορεί να πέσει στα δίχτυα αυτού του βαθιά νοσηρού και ψυχικά άρρωστου ανθρώπου, έτσι ώστε δικαιολογείται κάθε ανησυχία, ακόμη και υπερβολή, μπροστά στον κίνδυνο του παιδιού που κινδυνεύει. Δεν είναι όμως κάτι τωρινό, ούτε φαίνεται όπως πολλοί υποστηρίζουν να υπάρχει αύξηση στη σημερινή εποχή. Απλά, σήμερα ακούγεται, προβάλλεται και προκαλεί θόρυβο μέσα από τα media, αφού είναι και ένα θέμα σημαντικά πρωταγωνιστικό, αλλά παράλληλα πουλάει, όπως κάθε κακή είδηση που είναι είδηση. Εάν όμως θέλουμε να δούμε την αλήθεια μέσα από την απόλυτη τιμωρία του νοσηρού παιδόφιλου, ουσιαστικά δεν βλέπουμε καθαρά το πρόβλημα και αγγίζουμε την αγωνία μας και το φόβο μας στο αίσθημα της δικαίωσης. Ο παιδόφιλος αναμφίβολα εγκλωβισμένος μέσα στο πρόβλημά του, ταξιδεύει στο διαδίκτυο ψαρεύοντας τα θύματά του και ουσιαστικά παρασυρμένος από την σεξουαλική του ένταση, δεν έχει ηθικούς φραγμούς, ούτε και προβληματισμούς για τις ενέργειές του. Φαίνεται παγκόσμια ότι κατέχει το 3-5% των σεξουαλικών διαστροφών που λέγονται παραφιλίες και κατά κύριο λόγο εμπλέκονται άνδρες. Στη χώρα μας, πράγματι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να εντοπιστούν από την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας που η αποτελεσματικότητά της είναι πολύ σημαντική. Αυτή είναι ή μία πλευρά όμως του νομίσματος. Η άλλη είναι η ίδια η εικόνα που προβάλλει το παιδί και ο γονιός του, που ακόμα δεν έχουν μάθει για το τι είναι σεξουαλική αγωγή στη παιδική ηλικία ως σημαντική παράμετρος εκπαίδευσης του παιδιού και του περιβάλλοντός του, χωρίς τον τρόμο και τη συνεχή απειλή ενός παιδόφιλου που καραδοκεί. Χρόνια εγώ και οι συνεργάτες μου φωνάζουμε για την συστηματική εκπαίδευση κυρίως στη πρωτοβάθμια, για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που μαθαίνει στο παιδί να ξέρει το σώμα του, να το αγαπά και να το οριοθετεί σε πιθανή απειλή παρενόχλησής του. Εάν πραγματικά είχε εφαρμοστεί εδώ και χρόνια ένα πρόγραμμα συστηματικής εκπαίδευσης των γονιών και των παιδιών στην ηλικία 6 – 12 ετών, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο παιδόφιλος δεν θα είχε τόσο εύκολη πρόσβαση σε ένα παιδί που γνωρίζει τον εαυτό του και δεν επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίξει ή να το παρασύρει στις σκοτεινές του βλέψεις.

 

Κάθε φορά που ακούω για έναν παιδόφιλο που συλλαμβάνεται, καταλαβαίνω την αναγκαιότητα της προσπάθειας για τη σεξουαλική αγωγή και θυμάμαι τα 8 βιβλία που δόθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και εγκρίθηκαν και τυπώθηκαν για την ηλικία 6 – 12, περιέχοντας όλα αυτά που το παιδί και ο γονιός πρέπει να γνωρίζουν, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησαν στις περιφερικές διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν φτάνει λοιπόν να φυλακίσουμε έναν παιδόφιλο. Αυτό που χρειάζεται είναι να θωρακίσουμε το παιδί, αυτόν τον μεγάλο πρωταγωνιστή μιας υπεύθυνης και ώριμης κοινωνίας, αγκαλιάζοντας το γονιό που δεν του λέει τίποτα για το πόσοι παιδόφιλοι πιάστηκαν, αφού πάντα θα υπάρχουν και θα αναζητούν να ικανοποιήσουν την άρρωστη σεξουαλικότητά τους, αλλά να του δείξει τον δρόμο της σχέσης του με το παιδί του λύνοντάς του απορίες και συνεχείς ανάγκες που στο μεγάλωμά του παράγονται.

 

Η 1η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Καιρός είναι να δούμε κατάματα τις πραγματικές εικόνες και αλήθειες που έρχονται μπροστά στα παιδιά μας και χρειάζεται να οπλιστούμε ως γονείς με γνώσεις με σταθερές ανοιχτές πόρτες και αγκαλιές στα μικρά αυτά κύτταρα, που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν όσο η ωριμότητα της γνώσης, η οριοθέτηση της πραγματικότητας και του ελέγχου γίνουν συστηματική φροντίδα μαθησιακής ανάπτυξης χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις και υπεκφυγές.

 

Δεν φτάνει η κραυγή του κακού. Χρειάζεται η φωνή του καλού. Δυστυχώς στη χώρα μας, ακούγεται το κακό που μας φοβίζει και μας απελπίζει, χάνοντας το νόημα της πρόληψης, της προφύλαξης και της σωστής οριοθέτησης. Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, πολιτεία και κοινωνία και εμείς ως ειδικοί, εδώ είμαστε!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί είμαι εθισμένος στο διαδικτυακό πορνό ενώ έχω ερωτικό σύντροφο;, της Καλλιόπης Κουρτίδου
Ο κορωνοιός και η επίδραση στη σεξουαλική μας ζωή, του Δρ Θάνου Ασκητή
New Years Resolutions: 10 ιδέες για να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου, της Μαρίνας Μόσχα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.