Πόρτα στη Ψυχολογία

Η κοινωνία του «ευκαιριακού σεξ»

Spread the love

Ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας μας, φαίνεται να επηρέασε και την ανησυχία μας για τους νέους και τις απόψεις αυτών ως προς την σεξουαλικότητα, αφού όλο και περισσότερες προσπάθειες γίνονται από επαγγελματίες σεξουαλικής υγείας για την σωστή ενημέρωση.

Πλέον, ο νέος έχει άπλετους τρόπους και επιλογές να ενημερωθεί για το σεξ, αν και οι πλείστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μάλλον «παραπληροφορούν» παρά να ενημερώνουν. Οι γονείς από την άλλη ανησυχούν ότι η νέα κουλτούρα έχει το χαρακτηριστικό του ευκαιριακού σεξ. Ότι δηλαδή οι νέοι αγνοούν τις έννοιες «έρωτας», «οικειότητα» και «αγάπη». Δεν χρησιμοποιούν την σεξουαλική επαφή ως μέσω επικοινωνίας συναισθημάτων, αντιθέτως αναλώνουν το σώμα τους σε επαφές «ανούσιες» και «άνοστες». Είναι όμως πράγματι έτσι; Και αν ναι, ποια είναι η δική μας ευθύνη στην τροπή που έχει πάρει η κοινωνία ως προς το σεξ;

Έρευνα της μεταπτυχιακής σχολής του Harvard προσπάθησε να εξηγήσει το φαινόμενο. Στην έρευνα συμμετείχαν 3000 νέοι ηλικίας 18-25 αλλά και καθηγητές, γονείς, προπονητές και σύμβουλοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ουσία οι νέοι που εμπλέκονται σε ευκαιριακό σεξ είναι πολύ λιγότεροι από όσους νομίζουμε. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι μπορεί οι νέοι να είναι γοητευμένοι από την «σεξουαλική άνεση» στην οποία μεγαλώνουν και να εμπλέκονται όντως σε σεξουαλικές επαφές σύντομες και επιπόλαιες. Παρόλα αυτά, δεν «βολεύονται» μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν παύουν να θέλουν, χωρίς όμως να ζητούν, βοήθεια και συμβουλές ως προς το τι είναι πραγματική αγάπη, πως καθορίζεται μια υγιής σχέση και πως ξεπερνούν μια απόρριψη.

«Η άγνοια τρέφει μια κουλτούρα που εξυμνεί τον μισογυνισμό», αναφέρθηκε στην επίσημη έκθεση του Harvard. Το να μένει ένας νέος στην άγνοια του ως προς το τι είναι «υγιές» και τι «μη υγιές», είναι κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την σωματική του υγεία όσο και την ψυχική. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δείχνουν ότι 87% των νεαρών κοριτσιών, έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ή επίθεση. Από αυτές τις γυναίκες, 55% έχουν δεχθεί «γλοιώδη» σχόλια, 41% δέχθηκαν άγγιγμα από άγνωστο χωρίς την συγκατάθεσή τους, 47% έχουν αποκληθεί με προσβλητικά σχόλια όπως «τσούλα» και 52% άκουσαν άγνωστο άτομο να αφήνει σεξουαλικά υπονοούμενα στο πέρασμα τους. Ο επικεφαλής της έρευνας Richard Weissbourd και καθηγητής στην μεταπτυχιακή σχολή του Harvard πρόσθεσε ότι αν και το ποσοστό είναι μεγάλο, ελάχιστοι είναι οι ενήλικες, γονείς και ειδικοί, που αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να αλλάξει αυτό!

Τέλος, η έκθεση ανέφερε ότι ο «μύθος» που τρέφουν οι ενήλικες ως προς την «ελευθέρων ηθών» κουλτούρα τοποθετεί πολλούς νέους σε δύσκολη θέση, να ντρέπονται γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς αυτούς.

«Παρατηρούμε νέους να εμπλέκονται σεξουαλικά χωρίς να το επιθυμούν πραγματικά, αλλά και χωρίς να είναι έτοιμοι». Γεγονός που μπορεί να παρομοιαστεί με τον όρο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Προσδίδουμε δηλαδή μια αρνητική διάσταση στο θέμα, αντιδρούμε ανάλογα με αυτό και στο τέλος καθορίζουμε εμείς τις συμπεριφορές που εξαρχής προσπαθούμε να αποτρέψουμε.

Συνοψίζοντας, φαίνεται ότι εμείς ως κοινωνία αποτυγχάνουμε να προετοιμάσουμε τους νέους μας για το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους, πώς να αγαπούν, να νοιάζονται, να προστατεύουν το σώμα τους, να σέβονται τον εαυτό τους. 70% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα ήθελαν οι γονείς τους να τους μιλούσαν για θέματα, όπως πώς να διαχειρίζεσαι ένα χωρισμό παρά να επικεντρώνονται στα «πρέπει» και στα «δεν». Τρομαγμένοι προσπαθούμε να αποφύγουμε το χειρότερο, και δεν ακούμε τους νέους μας που μέσα από την σιωπή τους «φωνάζουν» την ανάγκη τους να γίνουμε προσιτοί και όχι επικριτικοί, να είμαστε κοντά τους, να «προλαβαίνουμε» τον πόνο τους, να χαιρόμαστε με την χαρά της.

Τελικά… ποιοι παραμένουν «επιφανειακοί»;

Harvard Graduate School of Education (2017)

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD


Ετήσια συνδρομή: 180 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 180 ΕΥΡΩ


Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Μονάχα κι άλλα παραμύθια, της Στέλλας Κουτρή
New Years Resolutions: 10 ιδέες για να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου, της Μαρίνας Μόσχα
45485-acvgje0o8ab8w6lfp1g9.jpg
Παγκόσμια ημέρα κατά της αυτοκτονίας: 7 μύθοι και στατιστικά στοιχεία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.