Πόρτα στον Κόσμο

Εκλογές ΗΠΑ 2016: αυτά θα ρωτήσουν οι πολίτες τη Χίλαρι και τον Τραμπ στο αποψινό θυελλώδες ντιμπέιτ, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη

 

  Μαρία Καρχιλάκη 

 

 

 

 

 

590_0794a2f70e3565626ecb46f29f876e24.jpg

 

 

Οπλοκατοχή, κοινωνική ασφάλιση αλλά και τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ -που έχουν προκαλέσει σεισμό και δοκιμάζουν τη συνοχή των ρεπουμπλικάνων- θα βρεθούν στο επίκεντρο του δεύτερου προεδρικού ντιμπέιτ, που ξεκινά στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

 

Σε αντίθεση με την προηγούμενη τηλεμαχία όπου ο συντονιστής ήταν εκείνος που επέλεγε θεματικές και ερωτήσεις, σ’ αυτήν εδώ το λόγο έχουν οι πολίτες· υποβάλλουν και ψηφίζουν ερωτήσεις σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (δεν επιτρέπεται να αναφέρονται ονομαστικά σε υποψήφιο) και οι τοπ 30 από αυτές -όπως έχουν συμφωνήσει οι συντονιστές δημοσιογράφοι Άντερσον Κούπερ (CNN) και Μάρθα Ραντάτζ (ABC)- θα αξιοποιηθούν …δεόντως.

 

Τι ρωτούν οι πολίτες

 

Οι δύο ερωτήσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους αφορούν την οπλοκατοχή. Συγκεκριμένα, οι Κλίντον και Τραμπ πρωτίστως ερωτώνται εάν τάσσονται υπέρ του να ελέγχεται το ποινικό μητρώο όσων θέλουν να αγοράσουν όπλο, δευτερευόντως -πώς θα διασφαλίσουν ότι προστατεύεται η 2η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν.

 

Επιπροσθέτως και με δεδομένο ότι αυτό το ντιμπέιτ διεξάγεται στο Μιζούρι -την Πολιτεία, δηλαδή, όπου πριν από δύο χρόνια ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο 18χρονο αφοραμερικανό, Μάικλ Μπράουν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οργισμένες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς και να εμφανιστεί το Κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Αξία»- δεν λείπει το ενδιαφέρον για ερωτήσεις που αφορούν τα κρούσματα αστυνομικής βίας με θύματα αφροαμερικανούς.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, συγκεντρώνουν αφενός οι ερωτήσεις που σχετίζονται με την αύξηση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αφετέρου εκείνες που έχουν να κάνουν με το «πολιτικό χρήμα» και την αμφιλεγόμενη απόφαση -γνωστή ως υπόθεση «Citizens United»- του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 2010, η οποία διευκόλυνε την προεκλογική χρηματοδότηση από επιχειρήσεις. Η Χίλαρι τάσσεται υπέρ της ακύρωσης εκείνης της απόφασης. Ο Τραμπ επικρίνει μεν τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι πολιτικές εκστρατείες, προσφάτως, όμως, προσέλαβε σε προβεβλημένη θέση στο επιτελείο του τον επικεφαλής της «Citizens United», δηλαδή της MKO που ήταν ο ενάγων το 2010.

Το ξεχασμένο ανοικτό μικρόφωνο

 

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με το ξεχασμένο ανοικτό μικρόφωνο που κατέγραψε τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες, το ενδιαφέρον των πολιτών άρχισε να συγκεντρώνει μία συγκεκριμένη σχετική ερώτηση: τι θα κάνετε αν κάποιος την «πέσει» στην κόρη σας πιάνοντάς της τον καβάλο; Δίχως αμφιβολία παρεμφερείς ερωτήσεις θα υποβάλλονται ολοένα και πιο πολλές όσο πλησιάζει η ώρα της μονομαχίας.

Οι λιγότερο δημοφιλείς ερωτήσεις

 

…ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός! Οι ερωτήσεις ποικίλλουν· εξοργιστικές ορισμένες, θυμηδία προκαλούν κάποιες άλλες.

 

Δείτε κάποιες από αυτές:

 

Πιστεύετε πως οι ηλικιωμένοι είναι το ίδιο ικανοί με τους νέους;

Είναι νόμιμο να δολοφονείς στο όνομα της θρησκείας;

Πιστεύετε στο Θεό;

Είναι πράγματι το Ισλάμ τόσο βάρβαρο όσο πιστεύουμε πως είναι;

Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, για ποιο λόγο θα πεθαίνατε δίχως δισταγμό;

Είστε υπέρ των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων ταχύτητας για τα φορτηγά;

Ως Πρόεδρος τι θα κάνετε για να σταματήσετε τις παράνομες γεννήσεις στις ΗΠΑ;

Θα κάνετε τον Ντένις Ρόντμαν Υπουργό Εξωτερικών;

 

Δείτε το ενσωματωμένο βίντεο με ζωντανη σύνεση από τις ΗΠΑ

 

  * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/R8l_-JZnx34″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
«Βελάκια» ελπίδας! – “Darts” of hope!, by George Sarafoglou
Ψύχρα… – Cold…!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Thank you, George, for everything (a letter from Joseph R. Biden Jr), by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.