Πόρτα στην Πολιτική

Διεύρυνση των συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, προανήγγειλε ο Ν. Κοτζιάς

kotzias_turkey.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kotzias_turkey.jpg

Την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των τεσσάρων βαλκανικών χωρών.

 

«Χθες είχαμε για πρώτη φορά μια συνάντηση οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που είναι κράτη-μέλη της ΕΕ -δηλαδή η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα- για να ξεκινήσουμε μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων. Για κοινές προσπάθειες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένα αυτή η συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη, ενώ όπως είπε, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στις 5 και 6 του Φλεβάρη στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

 

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια: η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία θα συνεχίσει με μια συνάντηση των Γενικών Γραμματέων στην Κύπρο σε μια εβδομάδα για να προετοιμάσει μια κανονική πολιτική συνάντηση και μετά μια συνάντηση Κορυφής. Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει αίτημα και από τη μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διαμόρφωση μιας ανάλογης τριμερούς και η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ υπάρχει και αίτημα από το Λίβανο που δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα.

 

“Άρα έχουμε διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμόρφωση εντός της ΕΕ μιας μορφής ιδιαίτερης βαλκανικής συνεργασίας. Νομίζω ότι είναι δύο σπουδαία βήματα.”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το ουκρανικό με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι δεν προέκυψε κάτι νεότερο από αυτή τη συνάντηση, απλώς συμφωνήθηκε ότι “πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο που έχουμε ανοίξει”.

 

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε δύο διμερείς συναντήσεις που έγιναν με τη Μάλτα και τη Σλοβενία, σχετικά με το προσφυγικό και τις προτάσεις που έχουν υποβάλει στον πρόεδρο της Επιτροπής, J. C. Juncker και το οποίο θα απευθύνουν και στην Ελλάδα.

 

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη Συρία και το Ιράκ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέμεινε στην ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος και να δοθούν χρήματα για τους πρόσφυγες στις γύρω χώρες της Συρίας ώστε να μη μετακινούνται προς την Ευρώπη. Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι την ίδια άποψη είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας με τον οποίο είχε επίσημο γεύμα το μεσημέρι.

 

Σχετικά με τη συζήτηση περί Ουκρανίας, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η θέληση της ΕΕ να στηρίξει τη συμφωνία του Μινσκ.

 

Τέλος, σχετικά με τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, στηρίζεται η λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, Παλαιστίνης και Ισραήλ και γίνεται έκκληση να χτυπηθούν όλες οι μορφές βίας από όποια πλευρά και αν χρησιμοποιείται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
Τους ανθρώπους να φοβάσαι, όχι τις ιδέες, του Γιάννη Πανούση
Ανάμεσα στον κήπο της Εδέμ και την 5η εξουσία, του Νίκου Σταθόπουλου
Ηλίας Καραβόλιας
End of theory: ο αργός θάνατος της Oικονομικής Θεωρίας, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.