Πόρτα στον Κόσμο

Brexit: Προς «σκληρό σύνορο» Βρετανίας-Ιρλανδίας;

united-36481_960_720.png
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 united-36481_960_720.png

 

 

 

Η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, η διευθέτηση του οποίου αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη συνομιλιών ΕΕ-Λονδίνου για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

 


Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

 

Τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στο ΗΒ και το ευρωπαϊκό μπλοκ μετά το Brexit. Η θέσπιση ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελούσε τορπίλη στα θεμέλια της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, η Βρετανία έχει προτείνει η κυβέρνηση να αναλάβει την δέσμευση ότι «θα αποφύγει αποκλίσεις ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ιρλανδία μετά το Brexit, ακόμη και αν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή η Βρετανία) θα αποδεσμευθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

 

Για να γίνει αυτό, η βρετανική κυβέρνηση θα εκχωρήσει δέσμη εξουσιών στην Βόρεια Ιρλανδία για να δώσει την δυνατότητα στις τελωνειακές αρχές να συγκλίνουν ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας σε τομείς όπως η Γεωργία και η Ενέργεια.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ολίγον από Μαρακές, για να υποψιαζόμαστε, του Νίκου Βασιλειάδη
2cf6603.jpg
Η μοναχική μπούρκα της τρομοκρατίας, της Μαρίας Καρχιλάκη
Αποστολή στην Ουγκάντα, της Μαρίας Σταθοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.