Υγεία

Ασβέστιο χωρίς γάλα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δεν είναι απαραίτητο να πιείτε περισσότερο γάλα για να πάρετε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου. Επιλέξτε συγκεκριμένες τροφές και τονώστε και στη σιλουέτα σας, Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους ενώ δεν μπορούν να ελέγξουν και την όρεξη τους!

Αμύγδαλα.

Το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περίπου 22 αμύγδαλα προσφέρουν το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και 170 θερμίδες.
Σπόροι σουσαμιού. Με πρωτεΐνη, αλλά και φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο κ.ά. Συνοδεύουν κουλούρια και αρτοποιήματα, ή μπορείτε να πασπαλίσετε με αυτούς τις σαλάτες.

Ταχίνι.

Δύο κουταλιές έχουν 160 θερμίδες και καλύπτουν το 12% των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο. Είναι πλούσιο και σε σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο κ.ά.

Μπρόκολο.

Μία κούπα περιέχει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχει 55 θερμίδες.

Σπανάκι.

Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες A,B,C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή βρασμένο. Οι δύο κούπες σπανάκι προσφέρουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχουν 14 θερμίδες.

Σαρδέλες .

Μία μικρομερίδα (περίπου 100 γραμμαρίων) περιέχει 351 mg ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι πολύτιμο όχι μόνο γιατί αποτελεί βασικό δομικό υλικό δημιουργίας και συντήρησης των οστών και για ότι συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά. Ο οργανισμός καθημερινά έχει σημαντικές απώλειες σε ασβέστιο καθώς το αποβάλλει μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα ενώ αποτελεί βασικό συστατικό νυχιών και τριχών.
Αν δεν τον τροφοδοτήσουμε λοιπόν με τις αναγκαίες ποσότητες ασβεστίου, θα το απορροφήσει από τις «αποθήκες» που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, προκαλώντας σιγά-σιγά την αραίωση της πυκνότητας τους.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου για τον ενήλικα κυμαίνεται στα 1000 mgr (χιλιοστά γραμμαρίου).

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

SHARE
RELATED POSTS
Πού οφείλεται η φαγούρα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στην εκπομπή “Υγεία πάνω απ’ όλα” – video
Κέρματα στο στόμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.