Λίγο απ'όλα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Amanda Gorman: η 22η χρόνη ποιήτρια που έκλεψε την παράσταση στην ορκομωσία Μπάϊντεν

Spread the love

Αυτή η νεαρή ποιήτρια στην ορκωμοσία του Μπάϊντεν έκλεψε την παράσταση με την ομιλία του προέδρου 2η.
Απόλαυστε την 22-χρονη που σπούδασε κοινωνιολογία στο Harvard.
Η Τζίλ Μπάϊντεν την είχε δει και την πρότεινε για την τελετή.

Η Amanda S. C. Gorman (γεννήθηκε το 1998) είναι Αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβιστίστρια γεννημένη στο Λος Άντζελες. Η ποίηση και το ενδιαφέρον  της επικεντρώνονται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεμινισμού, ρατσισμού και κατάργησης της περιθωριοποίησης των ατόμων. Είναι η πρώτη γυναίκα και πολίτης που πήρε τον τιμητικό τίτλο “Εθνική Βραβευμένη Ποιήτρια Νεολαίας” που έχουν θεσμοθετήσει οι ΗΠΑ . Το 2021, εξέδωσε το ποίημά της “Ο λόφος που ανεβαίνουμε”  απήγγειλε στην ορκομωσία του 46ου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Amanda Gorman ανατράφηκε από τη μητέρα της, Joan Wicks, που είναι δασκάλα. Έχει επίσης άλλα δύο αδέλφια εκ των οποίων η μια είναι δίδυμη αδελφή, η οποία είναι ακτιβίστρια και σκηνοθέτης. Η Gorman είπε ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με περιορισμένη πρόσβαση στην τηλεόραση. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως παράξενο παιδί που του άρεσε να διαβάζει και να γράφει και ενθαρρύνθηκε από τη μητέρα της, παρ’όλη την διαταραχή που παρουσίαση στην παιδική της ηλικία σχετικά με την ακοή και τον λόγο, γεγονός που την οδήγησε στην λογοθεραπεία . Η ίδια ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα ομιλίας της την οδήγησε στην προσωπική της εξέλιξη δίνοντας της δύναμη και θεωρώντας το ως δώρο.  Σπούδασε με υποτροφία Κοινωνιολογία στο Harvard College.

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

SHARE
RELATED POSTS
Audrey Hepburn: η ασύγκριτη αγωνίστρια, της Μαρίνας-Μαρίας Βασιλείου
«Μια ζωή στο ρίσκο», του Γιώργου Αρκουλή
Γράμμα σ’ένα ανθρωπάκι που θέλω πολύ να γεννηθεί, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.