Πόρτα στα πολιτιστικά

Αυτοί είναι οι 54 επιτυχόντες ’14 των Εκπαιδευτηρίων “Ροδίων Παιδεία”

1937491_937307519617161_1117551587196360870_n.jpg
Spread the love

Πενήντα τέσσερα νέα παιδιά από τη Ρόδο, κάποιοι έφηβοι ακόμα  πέτυχαν το στόχο τους. Άλλοι πέρασαν στη σχολή που ήθελαν, άλλοι πέρασαν από κοντά, άλλοι βγήκαν σε άλλο δρόμο από αυτό που φαντάζονταν.

 

Η Πόρτα, με συγκίνηση πάντα, εύχεται και σε τούτη τη φουρνιά των αποφοίτων του “Ροδίων Παιδεία”, αλλά και κάθε σχολείου της Επικράτειας “καλά ταξίδια μάτια μου στις θάλασσες του κόσμου” με το τραγούδι που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου των Άλκη Αλκαίου, Θάνου Μικρούτσικου και Δημήτρη Μητροπάνου” και στέλνει εις άπαντας ως μήνυμα μέρος του άρθρου του εκλεκτού μας φίλου Γιώργου Μαυρωτά, καθηγητή στο ΕΜΠ και Χημικού Μηχανικού:

 

 

” […]  Τι σημαίνει όμως σχολή πρώτης προτίμησης; Ξέρεις εσύ στα 18 σου χρόνια τι θέλεις να κάνεις; Ούτε εσύ ακόμα, ούτε οι γονείς σου ούτε και ο ειδικός του επαγγελματικού προσανατολισμού που έκανες(;) ξέρει. Ούτε εγώ ήξερα στα 18 μου χρόνια. Ακόμα είσαι στο στάδιο που συλλέγεις πληροφορίες κι εμπειρίες και το ζητούμενο είναι να αφήνεις όσο το δυνατό περισσότερες εναλλακτικές για το μέλλον σου ανοιχτές. Εσύ που στα 18 σου θέλεις να γίνεις γιατρός μπορεί κάλλιστα να ανακαλύψεις ότι πολύ περισσότερο σου πάει η βιο-πληροφορική. Εσύ που νομίζεις ότι θέλεις να γίνεις πολιτικός μηχανικός σαν τον μπαμπά σου, μπορεί στην πορεία να βρεις πόσο γοητευτικός είναι ο κόσμος των υπολογιστών και να «βουτήξεις» εκεί. Δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα πολλά «πιάτα» για να ξέρεις πιο «φαγητό» σου αρέσει.

 

 

Μπορεί λοιπόν προς στιγμή να είσαι απογοητευμένος. Μπορεί να θεωρείς ότι απέτυχες. Δεν απέτυχες, πέτυχες σε κάτι διαφορετικό. Άλλη πόρτα κτύπησες κι άλλη πόρτα άνοιξε για να σε δεχθεί. Μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μένεις στο παιχνίδι και παίζεις με τις κεραίες σου πάντα σηκωμένες.

 

 

[…] Τέλος, δυο λόγια για το τι θα βρεις μπροστά σου. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ούτε ερείπιο είναι αλλά ούτε και παλάτι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές από ίδρυμα σε ίδρυμα. Παντού όμως θα βρεις θύλακες δημιουργίας. Αλλού περισσότερους, αλλού λιγότερους. Ό,τι και να λένε διάφοροι για την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαμένα δεν θα πάνε τα χρόνια σου. Από σένα εξαρτάται όμως το πώς θα τα αξιοποιήσεις.

 

 

Πάρε λοιπόν βαθιά ανάσα και ετοιμάσου για το ωραιότερο μακροβούτι της ζωής σου. Καλοκαίρι είναι ακόμα, εξάλλου…”.

 

Το κείμενο έχει τίτλο “Ναι, αλλά δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή” και δημοσιεύθηκε στο protagon.gr

 

 

 

1937491_937307519617161_1117551587196360870_n.jpg

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/Q9lc3vJ-qwo” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Κάτω στον Πειραιά και τη Ζέα, Πήγαμε μ’ όλη την παλιοπαρέα…, του Μάνου Στεφανίδη
Παρουσίαση επίσημη της καινοτομίας των μαθητών του ‘Ροδίων Παιδεία”
Διήμερο Σεμινάριο Ηγεσίας για εφήβους στο “Ροδίων Παιδεία” από τους Ρόταρι και τον όμιλο interact

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.