Πόρτα στη Μουσική

Ποιος φοβάται τους Monty Python;, του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Spread the love

Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με πλατειασμούς οι οποίοι, υπό μορφήν πληροφορίας, βρίσκονται πανεύκολα στο διαδίκτυο, περιγραφές για τους Monty Python, τα ιστορικά τους, τη σημασία τους και λοιπά κολοκύθια, αλλά αφενός βαριέμαι απερίγραπτα, αφετέρου δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έρθει στον κόσμο των MP διαβάζοντας πληροφορίες. Είτε τους καταλαβαίνεις, είτε όχι. Πρέπει οπωσδήποτε να έχει δύο εφόδια: άπταιστη, ιδιωματική γνώση της αγγλικής, και τουλάχιστον μία βίδα σαλεμένη στον εγκέφαλο. Δε μεταφράζονται, κι ας έγιναν φιλότιμες προσπάθειες, ούτε το χιούμορ τους ζει στον ίδιο πλανήτη με το συμβατικό, κλασικό χιούμορ του τύπου λέμε αστεία και γελάμε.

Ο υπογράφων έτυχε να ξέρει άπταιστα, ιδιωματικά αγγλικά, κι όσο για τις βίδες, ελάχιστες δεν έχουν λασκάρει ακόμη. Κατά συνέπεια, λατρεύω τους MP, έχω όλα τους τα βιβλία, δίσκους, βιντεοκασέτες, DVDs, τα πάντα όλα. Δεν έχω δει μόνο τις ταινίες, αλλά “έχω” απέξω και τα 45 επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς, ακόμα και τον τέταρτο κύκλο, όπου δε συμμετέχει ο John Cleese.


Γιατί αυτός ο ξαφνικός ενθουσιασμός; Επειδή οι Monty Python’s Flying Circus ανακοίνωσαν στις 21 Νοεμβρίου σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο ότι θα δουλέψουν ξανά μαζί για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, για μια (αρχικά!) ζωντανή εμφάνιση, στο O2 Arena τον Ιούλιο του 2014. Η εμφάνιση αυτή (και αναμφίβολα θα ακολουθήσει περιοδεία) θα περιλαμβάνει γνωστές τους επιτυχίες και νέο υλικό που ήδη ετοιμάζουν.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς εκτός αγγλόφωνων χωρών την απήχηση των MP στην κοινωνική ζωή. Φράσεις, εκφράσεις, ολόκληροι διάλογοι, έχουν γίνει μέρος της καθημερινής επικοινωνίας των λαών αυτών, μέρος της γλώσσας, όπως έχει γίνει με τον Σέξπιρ, για παράδειγμα.


Στον κόσμο αυτόν, η ανακοίνωση της επανασύνδεσης έκανε πάταγο. Καταρχήν, δεν είναι πια οι αυθεντικοί έξι, ο Graham Chapman έπαψε να υπάρχει το 1989, η απουσία του σχολιάστηκε στη συνέντευξη, και η φλεγματική απάντηση ήταν πως “θα είναι μαζί μας, θα τον ενσωματώσουμε στην παράσταση, κι αν υπάρχει θεός θα εμφανιστεί κι ο ίδιος ο Graham”. Αριστούργημα.


Άλλη βασική ένσταση, η ηλικία. Ο νεότερος των πέντε είναι 70 ετών, κι ο μεγαλύτερος (ο John Cleese) 74. Θα μπορέσουν; Το έχουν ακόμη; Σημαντικότερο όλων, θα έχουν τη φρόνηση να μην κηλιδώσουν τη φήμη τους κάνοντας κάτι που δεν θα είναι αντάξιο της παλιάς τους δουλειάς;

Οι απαντήσεις εύκολες. Φυσικά και θα μπορέσουν, η τεχνολογία εξισορροπεί τη βιολογική φθορά (πάρτε το όπως θέλετε αυτό!), επίσης αν κρίνουμε από την προσωπική σταδιοδρομία του καθενός, τα μυαλά τους είναι ξυράφια, οπότε καμία ανησυχία. Αν θα ανταπεξέλθουν στο θρύλο τους; Όχι, σε καμία περίπτωση. Τα τριάντα χρόνια απουσίας αναπόφευκτα δημιούργησαν μια οροσειρά προσδοκιών, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ακόμη κι αν βγουν και περπατήσουν στο νερό. Κάπως έτσι διατήρησαν το δυσανάλογο προς την αξία τους μύθο τους οι Led Zeppelin, για παράδειγμα, με το να μην ξανασυγκροτηθούν.

Η άλλη κριτική, το ότι το κάνουν για τα λεφτά, δεν ευσταθεί σε καμμιά περίπτωση, είναι εξασφαλισμένοι για πολλές γενιές αν όχι από οτιδήποτε άλλο, από τα δικαιώματα των παλιών τους έργων που εξακολουθούν να μοσχοπουλιούνται.

Κάνουν πάρα πολύ καλά που επανενώνονται. Δίνουν την ευκαιρία σε γενιές ολόκληρες να γνωρίσουν αυτό που η ηλικία δεν τους επέτρεψε.

Και, τελικά, the proof is in the pudding. Οι 20.000 εισιτήρια για την πρώτη παράσταση εκδίδονται τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Αν δεν εξαντληθούν σε ελάχιστα λεπτά, εγώ θα γίνω ξυλοκόπος και θα πηδάω από δεντράκι σε δεντράκι στη Βρεταννική Κολομβία.


Επικοινωνείστε: www.skylos.gr

SHARE
RELATED POSTS
14925395_1804549426465538_5200004553827528720_n.jpg
12ΗΧΟΣ με Δήμου, Παπαδόπουλο, Γιοκαρίνη και Μηλιώκα!
Το άσμα, του άσματος, τω άσματι…ακούστε!
Το τραγούδι της Δευτέρας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.