Ανοιχτή πόρτα

Δεν υπάρχουν, του Αλέξανδρου Κανταρτζή (Μπέμπης)

Spread the love

Ο Αλέξανδρος Μπέμπης (Κανταρτζής) είναι συνταξιούχος, πρώην επιχειρηματίας που ασχολήθηκε με την ανακύκλωση. Έχει υπό έκδοσιν έξι παιδικά βιβλία. Είναι παππούς του  ταλαντούχου στην ζωγραφική 6χρονου Γιαννάκη που ζωγραφίζει από 1,5 ετών. Ζωγραφιές συμπεριλαμβάνονται στην δημοσίευση του σχολίου.

  

Όποιος μου πει ότι δεν υπάρχει Αη Βασίλης του κόβω την καλημέρα! Ο ένας και μοναδικός Αη Βασίλης των παιδικών μας χρόνων. Αυτός που δεν τον συναντούσες σε όποια γωνιά της πόλης κι’ αν ήσουν. Σε καμιά βιτρίνα, σε καμιά πλατεία. Τότε, που δεν τον βλέπαμε ποτέ επειδή όρος απαράβατος ήταν να κοιμόμαστε αν θέλουμε να μας επισκεφτεί φέρνοντας το δώρο που ζητήσαμε ώστε να το βρούμε το πρωί κάτω από το δέντρο. Τότε που ζούσε, επειδή υπήρχε στα όνειρά μας, πλημμύριζε με αγάπη τις καρδούλες μας και χαρά τις ψυχούλες μας. Ο τωρινός σε κυνηγάει από πίσω -και ενίοτε πλακώνεται στο ξύλο με τον διπλανό αη βασίλη- για ένα χο-χο-χο και μια φωτογραφία που την χρυσοπληρώνεις. Ένα οπτικό και ηχητικό μπούκωμα στο βωμό μιας πλαστής χαράς και ευδαιμονίας. Μια κιτς εικόνα με άθλιες στολές και τόνους βαμβάκι για τάχαμου γενειάδα με τη συνοδεία σπαστικής κινέζικης μονότονης μουσικούλας. Μια εικόνα που σου κάνει θρύψαλα μάτια και αυτιά, που προκαλεί τόση απέχθεια που σου έρχεται όχι απλά να την σκίσεις αλλά αν έχεις ένα κουβά νερό να την πνίξεις. Που δεν μας επιτρέπει ούτε να ονειρευόμαστε ούτε να αγαπάμε ούτε να χαιρόμαστε. Ναι, αυτός ο Άη Βασίλης του τώρα δεν υπάρχει και θα συμφωνήσω μαζί σας αν μου το πείτε.

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι του μικρού Γιαννάκη Χαμαλίδη που δημιούργησε το 2024, όταν ο παππούς του Αλέξανδρος (Μπέμπης) Καταρτζής του διηγήθηκε πώς ήτραν τα Χριστούγεννα όταν ήταν εκείνος παιδί.

 

SHARE
RELATED POSTS
“Βασίλισσα της νύχτας” για μια νύχτα μόνο, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]
“Η διένεξη ΗΠΑ – Κίνας απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο”
Παραθαλάσσια επίγνωση, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.