Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Απεβίωσε ο Αντώνης Βγότζας ο Νομικός Σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Spread the love

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Βγοτζας νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος. Από το 1971 ήταν μάχιμος δικηγόρος και διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1976 διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης-βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991-1992. Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

Ο Αντώνης Βγόντζας (1946-2019) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 – 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971. Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων, μεταξύ των οποίων και ένα για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.

SHARE
RELATED POSTS
“No Fly Zone”! – «Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων»!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Τα διεθνή μας θέματα και οι Δούρειοι Ίπποι, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Αβάσταχτη μονοτονία, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.