Συνεντεύξεις

Γιώργος Τζάνος: Παγκόσμιος Πρωταθλητής Καράτε, της Τζίνας Δαβιλά

 Τζίνα Δαβιλά

Είναι 26 χρόνων και το χαμογελαστό παιδί των πολεμικών τεχνών. Όμορφος, έξυπνος, καλοσυνάτος, απλός, δουλευταράς και κυρίως προσγειωμένος. Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του ’89 και είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Καράτε το 2009. Οι διακρίσεις του Γιώργου Τζάνου σε μεγάλες διοργανώσεις είναι αμέτρητες. Ο 26χρονος καρατέκα έχει κατακτήσει πολλά-πολλά μετάλλια αντιστρόφως ανάλογα της ηλικίας του και αναλόγως της αθλητικής και συναισθηματικής ευφυΐας του. 

Εμείς ανοίγουμε διάπλατα την Πόρτα μας στον Γιώργο, επειδή εκτός από μαχητής με ποιότητα, ήθος και άριστη τεχνογνωσία σε αυτό που επέλεξε να κάνει, δεν ξεχνά πως η χαρά βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις.

Έρωτας το καράτε;

Ακόμα δεν έχω καταλάβει. Γενικά οι πολεμικές τέχνες είναι τρόπος ζωής για μένα.Το αγωνιστικό καράτε με το οποίο ασχολούμαι αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του καράτε, το καράτε ένα μικρό κομμάτι των πολεμικών τεχνών και οι πολεμικές τέχνες αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, το οποίο συνυπάρχει αρμονικά και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες μου. Μέσα από το καράτε, έμαθα να αγαπάω, να ζω την κάθε στιγμή, να σέβομαι, να παλεύω μέχρι τέλος, να ονειρεύομαι, να έχω φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου, να αντιμετωπίζω τους φόβους μου και τα ελαττώματα μου.

Αν γυρνούσες στην εφηβεία σου τι θα άλλαζες;

Δεν θα άλλαζα τίποτα.

Πώς ήταν ο Γιώργος παιδί;

Ζωηρός, κοινωνικός, ανταγωνιστικός, συναισθηματικός, αλλά και εγωιστής. Ξεκίνησα καράτε στην ηλικία των 5 ετών και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι;

Το ποδόσφαιρο και πολλές ακόμα αθλοπαιδιές.

Τι θυσίασες για την κατάκτηση της παγκόσμιας διάκρισης;

Γενικά ο αθλητισμός είναι υγεία, αλλά ο πρωταθλητισμός αποτελεί μια επίπονη διαδικασία ψυχολογική αλλά και σωματική. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πρωινό που να ξυπνήσω και να μην πονάω κάπου, έμαθα όμως να ζω με αυτό και δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Επίσης ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι αρκετός ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω σε όλες τις υποχρεώσεις μου και ο χρόνος για διασκέδαση ελάχιστος, αλλά επειδή αγαπάω αυτό που κάνω, δεν με ενοχλεί καθόλου.

Πόσο συχνά συναντάς στα αθλητικά κέντρα την αξία του αθλητικού ιδεώδους και πόσο την ανάγκη της επιβεβαίωσης του αθλητή;

Είναι κάτι που συναντάω συχνά στο χώρο των πολεμικών τεχνών και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Μεταξύ όλων των αθλητών υψηλού επιπέδου, υπάρχει σεβασμός και αλληλοεκτίμηση με αποτέλεσμα να καλλιεργείται η αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» και του αθλητικού πνεύματος. Η ανάγκη για επιβεβαίωση υπάρχει σε όλους τους πρωταθλητές ειδικά των ατομικών αθλημάτων. Ο υγιής ανταγωνισμός και η επιβράβευση της προσπάθειας αποτελούν υψηλό κίνητρο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης στον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας και της αθλητικής παιδαγωγικής.

Πώς χτίζεται ο χαρακτήρας του εφήβου-αθλητή: με την πρωτιά ή με την ήττα;

Και με τα δύο. Εξαρτάται από την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και πώς τις διαχειρίζεται. Η ήττα, παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί μαθαίνεις από αυτή και γίνεσαι δυνατότερος. Η νίκη λειτουργεί σαν επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλουμε, από την οποία όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο ώστε να επιτευχθεί ξανά. Ειδικά όταν έρχεται μία ήττα, υπάρχουν αθλητές που τα παρατάνε και παύουν να αγωνίζονται, υπάρχουν όμως και αθλητές που παρόλο που πέφτουν, σηκώνονται και πολεμάνε ξανά, ξανά και ξανά, στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει έναν αληθινό μαχητή και τον ακολουθεί σε ό,τι και αν κάνει στην ζωή του.

Τι δεν συγχωρείς στον χώρο του αθλητισμού;

Η μάστιγα του doping είναι για μένα ό,τι χειρότερο. Δυστυχώς πολλοί αθλητές δε μπορούν να κατανοήσουν την σοβαρότητα του θέματος και τις επιπτώσεις που θα έχουν στον οργανισμό τους αργότερα.

Επίσης, δεν θα κρύψω το γεγονός ότι με ενοχλεί να βγαίνουν στον χώρο της δημοσιότητας άτομα που δεν ίδρωσαν και δεν προσπάθησαν ποτέ και να δηλώνουν ότι είναι παγκόσμιοι και πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές, χωρίς να το έχουν πετύχει ποτέ. Θεωρώ πως υποβαθμίζουν αυτούς που έχυσαν αίμα και ιδρώτα για να το καταφέρουν και μπερδεύουν και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Πώς θέλεις να ταυτιστεί το όνομά σου: με την διάκριση ή με το ήθος σου;

Με τις διακρίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσω του ήθους μου. Οι διακρίσεις και οι αγώνες κάποια στιγμή τελειώνουν, μετά όμως;

Πότε ο αθλητής έχει ήθος;

Όταν έχει αξίες και ιδανικά, τα οποία έχει το σθένος να μπορεί να τα υπερασπίζεται με οποιοδήποτε κόστος.

Αν ο Γιώργος δεν ήταν ο σπουδαίος αθλητής, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Θα μου άρεσε να ασχοληθώ με τον χώρο της προπονητικής, αλλά και με τον κλάδο της διατροφολογίας. Επίσης έχω μερικές προτάσεις από το εξωτερικό που έχουν σχέση με την υποκριτική και τα γυρίσματα κάποιων ταινιών πολεμικών τεχνών, κάτι που επίσης σκέφτομαι να δοκιμάσω.

Οικονομικά σε καλύπτει η Ελλάδα; Τι έχει κάνει η χώρα σου για σένα μετά την διάκρισή σου;

Η Ελλάδα πλέον όχι απλά δεν με καλύπτει οικονομικά, αλλά με επιβαρύνει κιόλας. Οι αθλητές με σημαντικές διακρίσεις πλέον έχουν αποκοπεί από παντού, δεν διορίζονται πουθενά και το κράτος δεν βοηθάει σε τίποτα. Το μόνο θετικό είναι η εισαγωγή των αθλητών στα πανεπιστήμια.

Προσωπικά το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για μένα μέχρι στιγμής και το χειρότερο είναι ότι όχι απλά δεν βοηθάει, αλλά δυσκολεύει και την κατάσταση, με αποτέλεσμα να με βάζει σε σκέψεις να αγωνιστώ με τα χρώματα άλλης χώρας, πρόταση την οποία είχα απορρίψει στο παρελθόν λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφω για την πατρίδα μου και την Εθνική ομάδα, την οποία θεωρώ δεύτερη οικογένεια μου. Θα είναι, όμως, μεγάλο λάθος επαγγελματικά, να απορρίψω μια καινούργια πρόταση στο μέλλον με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Δυστυχώς δεν θα έχω άλλη επιλογή.

Εξωτερικό ή εσωτερικό από άποψη διοργανώσεων, εκτίμησης των αθλητών και οικονομικών αποδοχών;

Φυσικά εξωτερικό, εκεί όλοι αναγνωρίζουν την αξία μας, οι απολαβές είναι μεγαλύτερες, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και η προσπάθεια πάντα ανταμείβεται.

Κοινωνικά τι σε ενοχλεί;

Με ενοχλεί η ζήλια, η αδικία, η πονηριά, ο κομπλεξισμός και το δήθεν.

Τι θαυμάζεις;

Θαυμάζω ανθρώπους που είναι γεμάτοι ζωντάνια και χαμόγελο και όποτε βρίσκεσαι δίπλα τους αισθάνεσαι όμορφα, ανθρώπους που είναι μαχητές και δεν το βάζουν κάτω ό,τι και αν συμβεί. Θαυμάζω τα παιδιά με αναπηρίες που αγωνίζονται. Θαυμάζω αθλητές που φλερτάρουν με το βάθρο των μεταλλίων έχοντας διάρκεια και ανθρώπους που έχουν καταφέρει με τα έργα τους να μείνουν στην ιστορία

Ποια στοιχεία πρέπει να΄χει κάποιος για να γίνει φίλος σου;

Να είναι πάνω απ’ όλα αληθινός και να έχει καλή ψυχή

Το επικινδυνότερο στοιχείο της εποχής μας, ποιο είναι;

Θεωρώ ότι είναι η παγκοσμιοποίηση. Προσπαθούν να ισοσταθμίσουν και να ισοπεδώσουν τα πάντα, αξίες ήθη, έθιμα, ιδανικά, οικογένεια, πίστη και πατρίδα. Θέλουν να μας πλασάρουν σαν κάτι το φυσιολογικό, νόμους, συνήθειες και πρότυπα τα οποία στην πραγματικότητα είναι καταστροφικά. Πλέον έχουν χαθεί οι αξίες, τα όνειρα και τα συναισθήματα και επικρατεί μονάχα η σκληρή λογική.

Επίσης ο τρόπος ζωής μας μεταβάλλεται διαρκώς και μας απομακρύνει από το φυσικό μας περιβάλλον και από αυτό που θα έπρεπε να είμαστε πραγματικά.

Πλέον λειτουργούμε σαν άβουλες μηχανές και όχι σαν άνθρωποι, είμαστε όλοι καθηλωμένοι σε ένα κουτί, χάνοντας την επαφή με την πραγματικότητα, δίνοντας αξία σε ασήμαντα πράγματα.

Ένα άλλο πρόβλημα βρίσκεται στις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες είναι καταστροφικές για την σωματική και ψυχική μας υγεία και ο κόσμος είναι μπερδεμένος λόγω των διαφημίσεων και του καταναλωτισμού.

Θεωρώ επίσης πως όλα τα μικρά παιδιά πρέπει να ασχολούνται με διάφορες αθλοπαιδιές και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας δεν πρέπει να σταματάνε να γυμνάζονται ποτέ.

Πότε η ζωή κάποιου χαραμίζεται;

Όταν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από ό,τι του αξίζει.

Γιατί αξίζει να προσπαθήσει κάποιος;

Γιατί αν δεν το κάνει, είναι σαν έχει αυτοκτονήσει. Θα είναι σαν ένας ζωντανός-νεκρός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όταν αγαπάς και σέβεσαι αυτό που κάνεις, τους γύρω σου και πάνω απ’ όλα τον εαυτό σου, πρέπει πάντα να προσπαθείς . Ακόμα και αν αποτύχεις προσωρινά, θα είσαι ήδη κερδισμένος αποκομίζοντας μια καινούργια εμπειρία και κριτική σκέψη, η οποία αποτελεί το εφαλτήριο για την υλοποίηση καινούργιων στόχων.

Πώς ορίζεις την έννοια της πατρίδας

Είναι ένας λόγος για τον οποίο, αγωνίζομαι . Η πατρίδα μου αντιπροσωπεύει την ιστορία μας, των πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα μας, αντιπροσωπεύει την οικογένεια μου, τους φίλους μου και όλους αυτούς τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι καθημερινά. Η Ελλάδα συγκεκριμένα, από αρχαιοτάτων χρόνων, διακρίνεται για τον πολεμικό, αλλά και φιλοσοφικό της χαρακτήρα, αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για πολλές άλλες χώρες και πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας καταστρέψουν.Θέλω μέσω των διακρίσεων μου η χώρα μου να ακούγεται παντού και είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας. Όταν αναφέρομαι στην Ελλάδα φυσικά δεν αναφέρομαι σε προδότες, αλλά σε αυτούς που την αγαπάνε πραγματικά.

Ποιο πολιτικό πρόσωπο σου είναι απεχθέστερο όλων;

Δυστυχώς θα χρειαστείτε πολλές σελίδες ακόμα για να γράψετε τις απαντήσεις μου.

Τι σου προκαλεί λύπη;

Η ρουτίνα, η έλλειψη αγάπης και κυρίως ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου.

Πότε χάνεις το κουράγιο σου;

Για να είμαι ειλικρινής πραγματικά δεν το χάνω ποτέ. Παροδικά όταν έχω μια αποτυχία νομίζω ότι το χάνω, αλλά το επόμενο πρωί που ξυπνάω είμαι πάντα δυνατότερος, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μου, σαν να ξεκινάω και πάλι απ’ τη αρχή. Κοιτάω τα θετικά και αντιμετωπίζω τους φόβους μου, πράγμα που μου αρέσει και με εξιτάρει κατά βάθος.

 

 

Ποια αρχή ή αξία σου δεν διαπραγματεύεσαι;

Η πατρίδα και η οικογένεια μου είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.

Επίσης δεν μπορώ να βάλω τα χρήματα και τα υλικά αγαθά πάνω από τα πιστεύω μου και την ψυχή μου.

Σαφώς και είναι απαραίτητα και καλοδεχούμενα και όλοι μας παλεύουμε για αυτά, αλλά ποτέ δεν θα πούλαγα τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου, ώστε να κερδίσω κάτι άλλο. Την ψυχή και τα ιδανικά μου τα θεωρώ ανεκτίμητα.

Σε ποιο βιβλίο, ποίημα, ταινία ή τραγούδι βρίσκεις τον εαυτό σου;

Δυο ποιήματα του Καβάφη με εκφράζουν πολύ, η “Ιθάκη” και ακόμα πιο πολύ το “όσο μπορείς “.

“Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον,

όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις…”.

Μου αρέσει επίσης να μελετάω Έλληνες και ξένους φιλοσόφους, μου αρέσουν τα ποιήματα αγάπης, οι ταινίες πολεμικού χαρακτήρα και από μουσική ακούω τα πάντα, εξαρτάται από την διάθεση μου.

Τι δεν γνωρίζουμε για τον Γιώργο Τζάνο και θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας;

Μ’αρέσει να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο με τους φίλους μου και την οικογένεια μου, να ταξιδεύω με την μηχανή μου, να δοκιμάζω καινούρια πράγματα, να ρισκάρω συνέχεια και να κάνω καινούργιες φιλίες

Αισθάνομαι καλά όταν βοηθάω και όταν προσφέρω. Δίνω τα πάντα σε ανθρώπους που αξίζουν και είναι σωστοί απέναντί μου, αν όμως κάποιος προσπαθήσει να πειράξει ή να προσβάλει, εμένα ή τους ανθρώπους που αγαπώ, τότε περαστικά του. Δεν θα του το επιτρέψω ποτέ.

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι χωρίς την βοήθεια των ανθρώπων που έχω δίπλα μου, οικογένειας, προπονητών και συναθλητών αγωνιστικά δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα. Θέλω να εκφράσω μέσα απ την καρδιά μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους”.

Πληροφορία: Η σχολή του Γιώργου Τζάνου βρίσκεται στην οδό Σαρανταπόρου 47, στο Κάτω Χαλάνδρι .

Ώρες λειτουργίας: 5μμ -10μμ. καθημερινά εκτός Κυριακής

Τηλ: 210-6858025

Ακολουθεί έκθεση εικόνων

 10356210_557718477695431_5394960638231363334_n.jpg

 

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Συνέντευξη της Μαρίας Γεωργαλά για το βιβλίο “Αυτονόητα” εκδόσεις Φίλντισι
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο λαμπρός Δήμαρχος, ο Άνθρωπος, της Τζίνας Δαβιλά
Φωτεινή Τερρανόβα: το κορίτσι που φωτίζει το σκοτάδι, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.