Συνεντεύξεις

Σταύρος Θεοδωράκης: “Στην Κούβα ο κ. Τσίπρας αποτίει φόρο τιμής και στην Ελλάδα θα βαρέσει νταούλια υποχώρησης στους δανειστές”‘-21 Λεπτά με τον επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Spread the love

 

Τζίνα Δαβιλά

Ως δημοσιογράφος υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς, δημοφιλείς και σεβάσμιους του χώρου. Ως πολιτικός δέχτηκε την μεγαλύτερη λάσπη και τον πιο ανελέητο πόλεμο που έχει ποτέ παρατηρηθεί σε άνθρωπο που αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στα κοινά. Ο Ιδρυτής του κινήματος “Το Ποτάμι” και Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ.Σταύρος Θεοδωράκης σε 21 λεπτά μιλά με σαφήνεια και αμεσότητα για όλα: τον Πρωθυπουργό, τα κυκλώματα, τους πολιτικούς προστάτες, το Κυπριακό, τους εθνολαϊκιστές, τον Ερντογάν, την επίθεση προς τον ίδιο, τα λάθη και τις υπερεκτιμήσεις του, τους διορισμένους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και την δική του συνειδησιακή ευθύνη. Η Συζήτηση έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2016 στον Παλμό 99.5 και στην εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια”. Ακούστε τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί.

«Παιδικά όνειρα είναι αυτά. Δεν αλλάζουν εύκολα. Δεν θα με ένοιαζε αν πήγαινε ο Πρωθυπουργός στην Κούβα ή όπου έπρεπε να αποτίσει φόρο τιμής. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι αυτό συνδυάζεται με απουσία από την πραγματικότητα και τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας, τα οποία είναι πλέον πολύ έντονα. Ζούμε ξανά μέρες που είχαμε ζήσει το 2015. Αντί να έχουν προετοιμαστεί για μια σκληρή διαπραγμάτευση, για τη δεύτερη αξιολόγηση, φθάνουμε τώρα στο παραπέντε και θα αρχίσουν οι μεγάλες υποχωρήσεις. Θα χτυπήσουν νταούλια, όχι για να πάμε μπροστά αλλά για να πάμε προς τα πίσω. Έτσι όμως λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να πάρουν τις αποφάσεις στο σωστό χρόνο και να διαπραγματευτούν το καλύτερο για τη χώρα, φτάνουν στα σχοινιά και τότε δέχονται ακόμη πιο άσχημα χτυπήματα»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για τη χθεσινή εκδήλωση του κινήματος με θέμα την εξωτερική πολιτική επανέλαβε την πρόταση του αναφέροντας: «Η δική μας πρόταση έχει σαφήνεια. Θέλουμε να συσταθεί ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ώστε το βάρος της ευθύνης των μεγάλων αποφάσεων να μην πέφτει στις πλάτες ενός ανθρώπου αλλά να είναι μια συλλογική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και των ανθρώπων που παίζουν ρόλο σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής» και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες ώρες.

Μιλώντας για το μείζον ζήτημα του Κυπριακού ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο να στηριχτεί η προσπάθεια επίλυσής του και κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό του προέδρου Αναστασιάδη. «Θα πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο, να φύγουν τα ξένα στρατεύματα, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και θα πρέπει όλος ο κυπριακός λαός ενωμένος μέσα στην Ευρώπη να σταθμίσει το μέλλον του και να προχωρήσει» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για «αντιστάσεις» λέγοντας: «Προφανώς υπάρχουν αντιστάσεις εθνικολαϊκιστών, στην Κύπρο αλλά κυρίως στην Αθήνα. Ο εθνικολαϊκισμός έχει προσφέρει δραματικές υπηρεσίες στη χώρα, ελπίζω ο πρωθυπουργός να μην υποκύψει στους δικούς του εθνικολαϊκιστές

 Honey Bar Μελεκούνι με Βρώμη+Σταφίδες, με Goji berry+Cranberry, με Πορτοκάλι και Αμύγδαλο

 

Το υγιεινότερο σνακ

248l.jpg

 1464161061.png

Αναλυτικά: 

 

Για τη λάσπη που έχει δεχτεί ο ίδιος και το Ποτάμι:

Εάν κατεβαίνεις στην πολιτική ζωή με την πρόθεση να ενώσεις, να κάνεις προτάσεις, και ακούς από ψεκασμένους ότι είσαι από τον Άρη, δεν βγαίνεις στο μπαλκόνι να πεις ότι δεν είσαι, ειδικά όταν έχεις ένα βιογραφικό που επιτρέπει στους άλλους να καταλάβουν ποιος είσαι και τι χάνεις μπαίνοντας στην πολιτική. Η δική μου δημοσιογραφική καριέρα ήταν πολύ καλή όταν αποφάσισα να την εγκαταλείψω, αλλά αυτό που με ενδιέφερε ήταν να φτιάξουμε ένα νέο, υγιές κύτταρο πολιτικής. Χωρίς δάνεια, χωρίς κομματικό στρατό, χωρίς κομματικούς υπαλλήλους, χωρίς αποσπάσεις. Αυτό που κάνουμε τώρα, χωρίς γραφεία σε όλη τη χώρα, χωρίς να σπαταλάμε τα λεφτά του ελληνικού λαού. Το να βγαίνει ένας ψεκασμένος και να λέει ότι είμαστε του ενός ή του άλλου επιχειρηματία, δεν αξίζει να του δώσουμε σημασία. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με ψεκασμένους, με τρελούς, με ανθρώπους που στόχο έχουν να σε λασπώσουν. Δυστυχώς υπήρξε κάποιος κόσμος που τους πίστεψε. Οι περισσότεροι το κατάλαβαν και το μετάνιωσαν. Κατάλαβαν μετά από δυόμισι χρόνια ποιο είναι το Ποτάμι, την ηθική του υπόσταση. Κυρίως όμως έχουν δει τα έργα των υπολοίπων και τις αποφάσεις τους. Οι βαρόνοι των μίντια και των έργων, τον Τσίπρα έκαναν Πρωθυπουργό. Όχι τον Θεοδωράκη. Αυτόν βοήθησαν με τα πρωτοσέλιδά τους, με τις εκπομπές τους. Πίστεψαν ότι θα έρθει το καινούριο και θα ανανεωθεί το πολιτικό δυναμικό. Ήταν κάποτε κάποιος άλλος με τον οποίο έκαναν διάφορες δουλειές και τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ξεφυλλίσει κανείς τις εφημερίδες θα το αντιληφθεί. Δεν χρειάζεται να φωνάζεις κάθε τόσο «Προσοχή σας λένε ψέματα».

Για τις αλήθειες που λέει το Ποτάμι:

Γράφει σήμερα κάποιος σε μια αθηναϊκή εφημερίδα, αναφερόμενος στην χθεσινή εκδήλωση με θέμα την εξωτερική πολιτική: «πώς καταφέρνει ο Θεοδωράκης και μένει ψύχραιμος και παραμένει στις μεγάλες του πολιτικές»; Δεν είμαι μόνο εγώ, είναι και εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα. Όταν κάνεις το καθήκον σου, όταν είσαι υποχρεωμένος να λες τις αλήθειες σου και δεν φοβάσαι γιατί δεν έχεις τίποτα να χάσεις, από πουθενά δεν σε κρατάνε, δεν χάνεις την ψυχραιμία σου, δεν έχεις πανικό.

Για τις συνέπειες της καθυστέρησης της συμφωνίας:

Το 2015 είχαμε πει στη Βουλή «φέρτε επιτέλους τη συμφωνία» και μας κοροϊδεύανε, μας λέγανε ότι εμείς ζητούσαμε μια συμφωνία ενώ αυτοί μπορούσαν να φέρουν χρυσό, λιβάνι και σμύρνα στη χώρα. Είδαμε τι φέρανε. Η καθυστέρηση της συμφωνίας, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς παρατηρητές είναι ότι χάσαμε κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα τα λόγια του Θεοδωράκη ήταν τολμηρά και σωστά εκείνη τη στιγμή. Μετά μπήκαμε στα capital control, διαλύθηκε ακόμη περισσότερο η μεσαία τάξη, καταστράφηκαν πολλές οικογένειες και πείτε μου, μετά από αυτό, δεν θα σκεφτούν κάποιοι: “Ναι κάποιοι μας τα λέγανε…”

Για το τι συμβαίνει τώρα στη χώρα:

Η Ελλάδα πηγαίνει από κλαδί σε κλαδί. Αντί να προσπαθήσουμε να πάμε από κορμό σε κορμό, αυτό που κάνουμε είναι ότι πιανόμαστε από το επόμενο κλαδί. Πολλές φορές και το επόμενο κλαδί, μπορεί να είναι το ίδιο ψεύτικο, το ίδιο παλιό, το ίδιο φθαρμένο, το ίδιο σάπιο, το ίδιο αδύναμο.

Για τα λάθη του παρελθόντος και του παρόντος:

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από λάθος σε λάθος. Ξέρουμε ότι οι ευθύνες του Τσίπρα είναι τεράστιες, αλλά δεν ξεχνάμε, ότι στις αυλές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μεγάλωσε το τέρας του λαϊκισμού, της αναποτελεσματικότητας, της διαφθοράς. Λένε ότι έχουν αλλάξει, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη. Πρέπει να γίνει έμπρακτη απεικόνιση της αλλαγή τους. Γιατί στα λόγια, όλοι έχουν αλλάξει. Και ο Τσίπρας έχει αλλάξει. Λέει ότι έκανε λάθος, αλλά εμείς βλέπουμε ότι επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Άρα το θέμα με την πολιτική δεν είναι απλώς να λες, “mea culpa¨, να λες “άλλαξα”, είναι να το αποδεικνύεις με τα έργα σου.

Για τις περιπτώσεις ύποπτου πλουτισμού στη χώρα:

Η Ελλάδα είναι ακόμα μια ισχυρή χώρα και πρέπει να την κρατήσουμε ισχυρή. Είναι μια χώρα που πρέπει να παράγει πλούτο για να μπορεί να διανέμει πλούτο. Είναι μια χώρα που πρέπει να ξαναποκτήσει μια μεσαία τάξη και επιμένω σε αυτό πολύ γιατί εκείνη κράτησε όρθια τη χώρα μας σε δύσκολες περιόδους. Υπάρχει όμως και μια τάξη που έπληξε τη χώρα και σε αυτή ανήκουν κάποιοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, εργολάβοι που έβγαλαν υπερκέρδη από τη χώρα. Κέρδη πρέπει να βγάλεις για να δραστηριοποιείσαι ως επιχειρηματίας αλλά τα υπερκέρδη που έβγαλαν σε πολλές περιπτώσεις είναι έξω από το πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σκληροί με τους πολιτικούς όπου υπάρχουν στοιχεία διαφθοράς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε αθωωθεί από τη Βουλή, από τους βουλευτές και βρέθηκε μια -ας μου επιτραπεί η λέξη- μια «τρελή» εισαγγελέας που δεν πίστεψε στην αθωότητα του, προχώρησε, βρήκε στοιχεία και τελικά κατάφερε να τον στείλει στη φυλακή και να αποδείξει ότι κλάπηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια από τον ελληνικό λαό. Ο Τσοχατζόπουλος λοιπόν δεν ήταν μόνος του. Υπήρχαν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις πολιτικών. Θα πρέπει και το δικαστικό σύστημα αλλά και οι πολιτικοί να δώσουν το ΟΚ, ώστε αυτοί που έχουν κερδοσκοπήσει εις βάρος του ελληνικού λαού να πληρώσουν. Δεν μας αρκεί το να τους βάλουμε φυλακή. Αυτό που κυρίως θέλουμε, είναι αυτές οι περιουσίες να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Για το αν αντέχει το Ποτάμι βαθιές και επώδυνες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Εμείς θα συνεχίσουμε γιατί λογοδοτούμε, στα παιδιά μας και στους φίλους μας. Δε λογοδοτούμε σε προστάτες, επιχειρηματίες, εργολάβους και αυτό έχει φανεί από όλα τα στοιχεία. Δείτε ποιες ήταν οι προεκλογικές δαπάνες του Ποταμιού. Γυρίσαμε ανάποδα τις τσέπες μας για να κάνουμε προεκλογική καμπάνια. Συνεχίζουμε, δεν έχουμε γραφεία πουθενά στη χώρα. Δεν έχουμε κομματικά στελέχη, δεν έχουμε δάνεια, δεν έχουμε προστάτες. Αυτό μπορεί για κάποιον να σημαίνει ότι είμαστε «αδύναμοι» αλλά και από την άλλη σημαίνει ότι είσαι και πάρα πολύ δυνατός γιατί κουβαλάς την τρέλα του αυτοδημιούργητου και δεν έχεις σκοπό να κάνεις πίσω στα μεγάλα θέματα που έχεις βάλει.

Για το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθος επιλογές ανθρώπων:

Φτιάξαμε ένα κόμμα από το μηδέν. Δεν είχαμε κανένα μηχάνημα που να εντοπίζει τους καιροσκόπους και αυτούς που έλεγαν ψέματα. Και προφανώς έκανα πολλά λάθη. Όταν παίρνεις τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσεις ένα κόμμα από το μηδέν και δε θες να αγοράσεις προστασία από παλιούς μηχανισμούς, από ανθρώπους που ήταν στα παλιά κόμματα, τότε κάνεις λάθη. Υπήρξαν υποψήφιοι που δεν έπρεπε να ήταν υποψήφιοι. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Είναι καλύτερα πάντως να είσαι σε ένα κόμμα που είναι χειροποίητο, δεν είναι φασόν και κάνεις λάθη παρά να είσαι σε ένα κόμμα που τα λάθη καλύπτονται γιατί υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που τα προστατεύει. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και ελπίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει.

Για το αν μετάνιωσε που μπήκε στην πολιτική:

Όχι βέβαια και τέτοιες στιγμές δεν θέλω να κοιτάξω πίσω. Μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τη χώρα. Ήρθε στη δημοσιότητα ο καινούργιος προϋπολογισμός και είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία. Είμαστε ταυτόχρονα η χώρα με τις μικρότερες δαπάνες για τους ανέργους. Ο πρωθυπουργός φτιάχνει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, παίρνει καινούργιους μετακλητούς, προσλαμβάνει κοπέλες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους -ούτε μια μέρα- και τις κάνει διευθύντριες στο γραφείο του. Είναι πρόκληση απέναντι στο λαό, απέναντι στον κόσμο που έχει τόσο παιδευτεί. Είναι προσβολή για τους ανθρώπους που παιδεύονται. Και φυσικά δεν λέμε να μην βάλει νέους ανθρώπους στο δημόσιο, αλλά να βάλει αυτούς που έχουν παιδευτεί στη ζωή τους, που έχουν δουλέψει, που έχουν πάρει διπλώματα και όχι απλώς να είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα και τώρα να ανταμείβονται προνομιακά όταν η κοινωνία περνάει δραματικές στιγμές. Η τακτοποίηση στο δημόσιο αποτελεί προνομιακή σχέση των κομματικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

 The article expressesthe views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ό,τι είπαμε με την Δήμητρα Κρεπς, της Τζίνας Δαβιλά
Αγαθή Δημητρούκα: “Όλα έληξαν με τον θάνατο του Χατζιδάκι”
Π.Γερουλάνος: “Βασική προτεραιότητα τα προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους, ανθρώπους με αναπηρία, γονείς με καρότσι, ηλικιωμένους”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.