Πόρτα - Η Αλεξάνδρα και οι άλλοι

Σον Κόνερι: “ο Ακαταμάχητος Σερ”, Της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

Σον Κόνερι: “ο Ακαταμάχητος Σερ” (1930-2020)

Αρχείο 2013

Ημερομηνία Γεννήσεως 25 Αυγούστου 1930 στο Εδιμβούργο, στην Σκωτία. Ο Τζόζεφ και η Έφι Κόνερι, έφεραν στις 25 Αυγούστου 1930 ένα υγιέστατο αγοράκι στον κόσμο, στο Φαουντενμπρίτζ του Εδιμβούργου στην Σκωτία. Ο Τόμας Σον είχε γεννηθεί. Η μητέρα του ήταν καθαρίστρια και ο πατέρας του εργάτης σε εργοστάσιο και παράλληλα οδηγός φορτηγού.

Ο μικρός Σον γεννήθηκε με Ήλιο στο «τακτικό» ζώδιο της Παρθένου και τον Ωροσκόπο του να εδραιώνεται στο σταθερό, πατριωτικό ζώδιο του Αιγόκερου. Απόδειξη άλλωστε για την αγάπη του απέναντι στους πατροπαράδοτους θεσμούς είναι τα δύο τατουάζ που έκανε κατά την διάρκεια της θητείας του στο ναυτικό. Το ένα γράφει «Μητέρα και Πατέρας» και το δεύτερο «Σκωτία για πάντα»! Ένας γενέθλιος χάρτης με παραπάνω από το κανονικό γήινα στοιχεία… μια σταθερότητα σχεδόν δεδομένη. Η συμπεριφορά του γεμάτη επιμονή, υπευθυνότητα, πρακτικότητα, υπομονετικότητα, σχεδόν ασκητική μερικές φορές, με απώτερο στόχο την πραγματοποίηση των ονείρων του. Τα λόγια και οι πράξεις του φώναζαν ανέκαθεν «μπορείς να βασιστείς πάνω μου, θα τα καταφέρω ό,τι και να γίνει».

Παράτησε το σχολείο σε μικρή ηλικία και ξεκίνησε να κάνει διάφορες δουλειές. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν αυτό του γαλατά, όπου και συνέλεξε τις πρώτες του «διαπροσωπικές» εμπειρίες με γυναίκες μόνες τους στα σπίτια, ενώ έλειπαν οι άντρες τους κατά την διάρκεια του πολέμου. Ο Σον στον ρόλο του «γυναικοκατακτητή», είχε αρχίσει να ανακαλύπτει την γοητεία που ασκούσε στο άλλο φύλο. Τα άστρα ήταν και είναι πολύ ευνοϊκά μαζί του…

Με το βλέμμα ολίγον μελαγχολικό και την καρδιά στις παραδόσεις, όπως ταιριάζει στους Αιγόκερους, με Αφροδίτη στο καλαίσθητο ζώδιο του Ζυγού, η γοητευτική ακτινοβολία του και η ιδιαίτερα «άρτια» εμφάνισή του, θα τον έκαναν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλούς από πολύ νωρίς. Η ενασχόλησή του με το σώμα του, το χόμπι του, είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα τον ώθησε να δοκιμάσει την τύχη του στον κινηματογράφο. Το 1953 βγήκε 3ος σε κατάταξη στον διαγωνισμό Mr. Universe και οι προτάσεις άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη.

Με τον πλανήτη της τύχης Δία στο ζώδιο του Καρκίνου στον 6ο Οίκο, η επαγγελματική του επιτυχία ήταν δεδομένη. Ένας άνθρωπος πρότυπο, με πολύ καλή υγεία, με τιμητικά βραβεία και εξευγενισμένο στιλ. Ο Σον είχε γεννηθεί νικητής. Ανάμεσα σε πληθώρα βραβείων και διακρίσεων κατέχει Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Life Achievement Award, BAFTA και τίτλο ευγενείας (ιππότης) απο την Βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στην Σκωτία.

Η Σελήνη του στο ζώδιο της Παρθένου, στον 8ο Οίκο, υποδηλώνουν έναν άνθρωπο που παρ’ όλη την εσωτερική του σιγουριά σε ό,τι και να επιλέξει να ακολουθήσει, επαγγελματικά ή προσωπικά, αποπνέει έναν τέτοιο μαγνητισμό, σαν αληθινός «Μάγος», που κανείς δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω του.

Με τον δυναμικό πλανήτη Άρη στο ζώδιο των Διδύμων, στον 6ο Οίκο, το σπίτι της δουλειάς και τον τρόπο που λειτουργεί κανείς στον κόσμο, ο Σον Κόνερι λατρεύει την ανταγωνιστικότητα. Θέλει να είναι επαγγελματικά ο καλύτερος, ο πιο δυνατός, να κερδίζει κάθε μάχη. Έχει κριτική γλώσσα και είναι αρκετά ετοιμόλογος, κάτι που το παρατηρεί κανείς αν παρακολουθήσει συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς. Με χαρακτηριστικά του «αιώνιου έφηβου», με ενέργεια που θα την ζήλευαν οι μικροί και θα «σκότωναν» για να αποκτήσουν οι μεγάλοι, δεν νομίζω πως μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός πως αρέσει σε όλες τις ηλικίες. Το 1989, σε ηλικία μόλις 60 χρονών, ψηφίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό People ως ο πιο σέξι (εν ζωή) άντρας στον κόσμο… Διαχρονικότητα.

Ο πλανήτης της Επικοινωνίας Ερμής, στο ζώδιο της Παρθένου στον 8ο Οίκο, το σπίτι της ψυχικής σχέσης με το «Εσύ» σε «μυστικά» επίπεδα, δεν θα μπορούσε παρά να του δίνει τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός μυστικού πράκτορα. Αυτός είθε να γίνει και ο πιο επιτυχημένος του ρόλος στον κινηματογράφο. Η πραγματικά εντυπωσιακή του άνοδος ως ηθοποιού, έγινε όταν υποδύθηκε τον θρυλικό ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ, Τζέιμς Μπόντ. Παρόλο που στην αρχή ο δημιουργός του διασημότερου μυστικού πράκτορα δεν ήταν ευχαριστημένος με τον Σον, άλλαξε γνώμη μετά την πρεμιέρα του έργου «Τζέιμς Μπόντ εναντίον Δρ Νο». Ο συνδυασμός του πραγματικού χαρακτήρα του Σον σε συνδυασμό με τον ήρωα Τζέιμς Μπόντ, ήταν σχεδόν «καρμικός» και καθόλου τυχαίος. Να σημειωθεί εδώ πως οι περισσότεροι ηθοποιοί, όταν ενσαρκώνουν έναν ρόλο για πολλά χρόνια, αν ανατρέξει κανείς στον γενέθλιό τους χάρτη, παρατηρεί χαρακτηριστικά του ρόλου… αστρικές «συμπτώσεις».

 

Ο πλανήτης Κρόνος στον 12ο Οίκο, υποδηλώνει πως πρόκειται για μια «παλιά ψυχή». Μια ψυχή που κατά την διάρκεια της ζωής της μεταμορφώνεται και εξελίσσεται, κάνει τα πάντα για να αποκτήσει σταθερότητα, συντροφικότητα και τελικά ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρώνει τους προσωπικούς της στόχους. Ο Σον Κόνερι είναι γνωστός για την πολύ σταθερή του οικογενειακή ζωή, μια ζωή που έχει ανάγκη και λειτουργεί ως στήριγμα στην ζωή του. Ο 7ος Οίκος, το σπίτι της συντροφικότητας είναι εμπλουτισμένο από τον Ήλιο του, τον ευαίσθητο Ποσειδώνα και τον σκοτεινό, αλλά ανατρεπτικό Πλούτωνα. Όλες οι όψεις του ευνοϊκές και με τέτοιες εντάσεις για να του δίνεται η ανάλογη δύναμη να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες της ζωής.

Ο Σον είχε και έχει υψηλά ιδανικά. Το μεσουράνημά του στο ζώδιο του Σκορπιού του έδωσε το έναυσμα για να φτάσει στο ζενίθ του εσωτερικού του κόσμου. Να ασχοληθεί με αυτά που έχουν πραγματική σημασία στην ζωή ενός ανθρώπου. Ακόμη και οι ρόλοι που ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία, είχαν κάτι από τον «αγωνιστικό» χαρακτήρα του κατά την εσωτερική του εξέλιξη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον μοναχό «ντέντεκτιβ» στο «Όνομα του Ρόδου» ή τον πατέρα του Ιντιάνα Τζόουνς στην «Τελευταία Σταυροφορία», τον Αρθούρο στον «1ο Ιππότη» ή τον ρόλο του πιο «ώριμου» Χαϊλάντερ.

Σήμερα ζει στις Μπαχάμες και δηλώνει πως δεν θέλει να ασχοληθεί ξανά με τον κινηματογράφο και το Χόλιγουντ, μιας και είναι όλοι βλάκες την σήμερον ημέρα. Περιμένει υπομονετικά να επιστρέψει στην πολυαγαπημένη του Σκωτία, μόνο όταν γίνει ανεξάρτητη και συνεχίζει να παλεύει για αυτόν τον σκοπό μέσα από διάφορες οργανώσεις. Η σχέση του με την Ελλάδα, χρονολογείται, αφού είναι θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ειδικά του Σωκράτη.

 

Το 2004 συνεργάστηκε με τον καλό του φίλο Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον διεθνή μας Vangelis, και απήγγειλε την «Ιθάκη» του Καβάφη σε μουσική του Vangelis. «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νά’ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…». Έτσι και ο Σον, οδηγεί τον εαυτό του με πυξίδα τις «Ιθάκες» του.

SHARE
RELATED POSTS
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Γεννημένη Σταρ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Νέρων: ο Αυτοκράτορας της φωτιάς, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.