Κινηματογράφος - Θέατρο

Θέατρο: Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο του Erik Satie-Μορφές Έκφρασης του Θωμά Κινδύνη

Spread the love

Ένα σπουδαίο παράδειγμα ευφυούς φυσιογνωμίας, παρεξηγημένης κατά την διάρκεια της δημιουργικής του δράσης εν ζωή, είναι εκείνη του Eric Satie.

Ο Eric Satie παρέμεινε πιστός στο έργο του ακόμα και όταν δέχτηκε έντονη λογοκρισία από την τότε ορθόδοξη κριτική επικράτεια, απέδειξε μέσα από την στάση ζωής του και έργο του, πως παρατηρώντας την τέχνη μέσα στους αιώνες, πολλές φορές βρίσκουμε την εξέλιξη της σε ανατρεπτικές προσωπικότητες που όμως έχουν θεωρηθεί μικρής σημαντικότητας στο παρελθόν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η αμφισβήτηση ενός καλλιτεχνικού έργου σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώνει και τον κανόνα της κυρίως αποδεχόμενης τάσης μιας εποχής μια κοινωνίας ενός συστήματος ενός τόπου.

Ο Eric Satie μέσα από την εσωτερικότητα και την ερευνητική του τάση δοκίμασε και εφάρμοσε τεχνικές σύνθεσης πολύ πρωτοποριακές για την εποχή του, είναι φανερό πως η σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική κυρίως όσο αφορά την αισθητική, έχει επηρεαστεί θεμελιωδώς από εκείνον.
Παρατηρώντας τον ερχόμαστε να τοποθετηθούμε ξανά στο θέμα τέχνη , καλλιτέχνης , ηθική αξία πιστότητας του ίδιου του καλλιτέχνη στο όραμα του και λειτουργικότητας του έργου του αυτού μέσα στον χρόνο. Διαχρονικά ερωτήματα που όμως αποδεικνύουν πως παραμένουμε ακόμα κοντά στο παρελθόν μας , αναζητώντας όμως πάντα αυτό που θα ανανεώσει και θα εξελίξει αυτό που ονομάζουμε Τέχνη και Πολιτισμό.Επιμέλεια: Κατερίνα Κωνσταντίνου (Τρελή Μιλιά)

Η Πειραματική σκηνή της ομάδας ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ παρουσιάζει το έργο: 

“Έξι σκίτσα για τον αόρατο κόσμο” του Τ Ο Υ E R I K S A T I E


Εμπνευσμένα από τη ζωή, το έργο και τη κοσμοθεωρία του.

Συντελεστές:

Ιδέα- κείμενα – σκηνοθεσία : Άννα Σεβαστή Τζίμα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παλαιογιάννης

Στον ρόλο του Erik Satie: Ανδροκλής Δεληολάνης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:


Βλασία Βερβέρη, Ανδροκλής Δεληολάνης, Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Θοδωρής Λακιώτης, Πασχάλης Μηλιορέλλης, Μαριλένα Νιάγου, Τάσος Νταβάκος, Δημήτρης Παλαιογιάννης, Ευγενία Παπαδάκη, Αλέξανδρος Πισκιούλης, Νικόλας Σιδερίδης, Άννα Σεβαστή Τζίμα

Και τα παιδιά: Μελπομένη Ζουμπαντή, Νάνσυ Νάκου, Ορέστης Κινδύνης

Λίγα λόγια για την παράσταση


Ο αόρατος κόσμος, είναι εκείνος που εμείς αντιλαμβανόμαστε αλλά που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν.


Κάθε παιδί κρύβει στην τσέπη του ένα μαγικό ραβδάκι που μεταμορφώνει ένα σπιρτόκουτο σε υπερωκεάνιο.


Ο καλλιτέχνης Satie ως μικρός «αποκρυφιστής» ανακαλύπτει και ξεκλειδώνει νέες πόρτες στο χώρο της μουσικής έκφρασης χωρίς ποτέ να συμβιβάζεται με τις αποδεκτές “γήινες” φόρμες.


Κάθε μέρα φόραγε το κουστούμι του, ως πραγματικός ηθοποιός και επαναλάμβανε τις σκηνές του, ανάλογα με τη διάθεση του. Με την εκκεντρικότητα του δημιούργησε μια πολύ αναγνωρίσιμη περσόνα, που ο καθένας μπορούσε να προσεγγίσει, μα η πραγματική ζωή για τον Satie βρισκόταν στον αόρατο κόσμο.

Μια λεπτεπίλεπτη μινιμαλιστική προσέγγιση της ζωής, του έργου και της κοσμοθεωρίας του εκκεντρικού γάλλου συνθέτη.

Προσθήκη λεζάντας

Γιατί το έργο αυτό σήμερα;


Η αντίσταση μας στον «πολύ πολύ πραγματικό κόσμο» που μας επιβάλλουν πλασμένος με οράματα οικονομικής ανέχειας, πνευματικής σύγχυσης και ζοφερού μέλλοντος θα είναι εκείνη που θα μας κρατήσει στην επιφάνεια. Ο δικός μας κόσμος, τα οράματά μας, οι ιδέες μας και τα όνειρά μας αποτελούν το μόνο αληθινό όπλο μας. Ναι, η αντίσταση θα γίνει στον αόρατο κόσμο, σε αυτόν που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει χωρίς τη δική μας βούληση. Ο Erik Satie, υπήρξε μια τέτοια προσωπικότητα, άλλαξε τον κόσμο γύρω του… όταν αποφάσισε να μείνει πιστός στον εαυτό του!


Άννα Σεβαστή Τζίμα


Περισσότερα στοιχεία:


Η παράσταση αυτή είναι η πρώτη της Πειραματικής Σκηνής της ομάδας ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ σε ιδέα –σύλληψη- κείμενα και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι βασισμένη στη μέθοδο ΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ & ΡΥΘΜΟΣ η οποία εδώ εφαρμόζεται με πειραματική διάθεση. Η κίνηση του σώματος, ο λόγος και η μουσική συνδιαλέγονται και παίζουν δίνοντας ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Η όλη ατμόσφαιρα της παράστασης κινείται στα πλαίσια του μινιμαλισμού και της αφαίρεσης διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται φυσικά όργανα αλλά και ψηφιακές αναπαραγωγές της πρωτότυπης μουσικής της παράστασης, ενώ παίζονται και τρεις συνθέσεις του Erik Satie: Gymnopedie n1, Gnosienne n1, Je te veux.


Επίσης στην παράσταση έχουν χρησιμοποιηθεί και κείμενα που είχε γράψει ο ίδιος ο Erik Satie.


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 13 και 16 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και διακεκριμένους καλεσμένους.

Λίγα λόγια για τις Μορφές Έκφρασης


Ο καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ιδρύθηκε το 1993 από τον ηθοποιό, μουσικοπαιδαγωγό και σκηνοθέτη Θωμά Κινδύνη. Έχοντας ως κέντρο την τέχνη του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης , οι ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ αναζητούν και προτείνουν μια πιο αισθητική και πλούσια προσέγγιση της ζωής.

Από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, διατηρούν μία αδιάκοπη και ακούραστη παρουσία στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οργανώνοντας δρώμενα αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά με βάση τη μέθοδο ΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ& ΡΥΘΜΟΣ.

Πότε: Σάββατο 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου στις 21.00

Πού: ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα

Τιμή εισιτηρίου: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 10 € / ΜΕΙΩΜΕΝΟ-ΟΜΑΔΙΚΟ 8 €

Επικοινωνία – Πληροφορίες: 210 3464903 & 210 3464002

SHARE
RELATED POSTS
«Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς» – Ένα καλοκαίρι κόλαση – Θερινό Θέατρο Λαμπέτη
Θέατρο Βεάκη: HELLO KITTY “Ας γίνουμε φίλοι”, από 15 Ιανουαρίου 2023
 «ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ» του Ζαν Κοκτώ στο θέατρο RADAR για 3η χρονιά – Συνεχίζονται οι ανοιχτοί διάλογοι με το κοινό για 3 ακόμη τελευταίες Κυριακές

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.