Υγεία

Γιατί σπάνε τα νύχια μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Τα νύχια που σπάνε ή έχουν περίεργο χρώμα, ίσως μαρτυρούν σειρά προβλημάτων υγείας, στα οποία οφείλουμε να δώσουμε λύση.

Αν τα νύχια εμφανίζουν άσχημη όψη, αυτό μπορεί να οφείλεται πρωτίστως σε κακές συνήθειες. Και δεν είναι μόνο η κακή διατροφή που τα καταστρέφει αλλά και η χρήση απορρυπαντικών όπως και η συνεχής έκθεση των χεριών στο νερό. Σε επίπεδο διατροφής, κάνουν θαύματα το κουνουπίδι, η σόγια, τα καρύδια και οι φακές που είναι πλούσια σε βιοτίνη. Τα νύχια δυναμώνουν και από τα Ω-6 λιπαρά οξέα, που περιέχονται κυρίως στα φυτικά έλαια.

Μην πλένετε τα νύχια των χεριών με «επιθετικό» τρόπο, π.χ με απολυμαντικό χεριών χωρίς νερό, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, γιατί αφυδατώνει την πλάκα των νυχιών περισσότερο απ’ ότι το νερό και το σαπούνι. Για να προστατευθείτε από την αμμωνία και τα διάφορα λευκαντικά χρησιμοποιείτε πάντα γάντια όπως και για τις κηπουρικές εργασίες.

Μήπως έχετε αναιμία και δεν το έχετε αντιληφθεί; Συνήθως συνοδεύει την έλλειψη βιταμινών και ασβεστίου. Για τα νύχια των ποδιών επιβαρυντικά μπορεί να λειτουργήσουν τα στενά παπούτσια όπως και διάφορες κοσμητικές μεθόδους και διαδικασίες.

Στο κεφάλαιο αφυδάτωση ας δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή. Οι ιστοί του νυχιού είναι εύκαμπτοι και εμφανίζουν πλαστικότητα χάρη στο νερό που διαθέτουν. Αν αφυδατωθεί η πλάκα του νυχιού, τα νύχια γίνονται εύθραυστα. Η κατανάλωση υγρών δηλ. νερού και φυσικών χυμών είναι πολλαπλά ωφέλιμη λοιπόν και για την καλή υγεία των νυχιών.

Οι παραπάνω είναι φαινομενικά «αθώοι» λόγοι, στους οποίους μπορείτε να δώσετε λύση. Ωστόσο τα εύθραυστα νύχια μαρτυρούν και μία σειρά από παθολογικές αιτίες. Διερευνήστε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια τοπική λοίμωξη, το να πάσχετε από δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση, από παθήσεις υποκείμενων ιστών αρθρώσεων αλλά και από παθήσεις του εντέρου, του αίματος, του πνεύμονα, των αγγείων, του ήπατος. Τα προβληματικά νύχια μαρτυρούν ακόμη την ύπαρξη νευρολογικών νοσημάτων, ορμονικών διαταραχών, διαβήτη αλλά και καρκινωμάτων. Το άγχος επίσης μπορεί να… επιτεθεί ακόμη και στα νύχια σας ενώ αν υπάρχουν επιβαρυντικοί κληρονομικοί παράγοντες, τόσο το χειρότερο. Αφήσαμε για το τέλος μία πολύ κακή συνήθεια, την ονυχοφαγία, που μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει το νύχι και τα πετσάκια αλλά και να προκαλέσει παραμόρφωση ή αφύσικη ανάπτυξη. Με το να «τρώτε» τα νύχια σας είναι πιθανό να μεταφέρετε στο νύχι βλαβερούς οργανισμούς που ενδεχομένως να προκαλέσουν μολύνσεις αλλά και να αυξήσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε ερχόμενοι σε επαφή με τα μικρόβια που έχουν «συλλέξει» τα χέρια σας…

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα ελέγξω την ακοή του παιδιού μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
ΙΣΡ: “Η δωρεάν παροχή εξετάσεων μεταβιβάζεται στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω Claw-back”
thumb_640.jpg
Το διαδίκτυο και η πλάνη της έγκυρης ιατρικής πληροφόρησης, του Δρ Αναστασίου Πλατή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.