Υγεία

Γιατί θεραπεύει η άμμος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

   Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Καλοκαίρι για τους περισσότερους σημαίνει παραλία. Η άμμος είναι  η μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής. Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν τα οφέλη της αλλά με προσοχή  για να μην χτίσουμε «παλάτια στην άμμο»…

Η αμμοθεραπεία ανακουφίζει από την αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις ενώ συνίσταται στην οστεοπόρωση και σε μετατραυματικές περιόδους (κατάγματα, εξαρθρώσεις, διαστρέμματα κ.ά)

Η άμμος  μεταδίδει θερμότητα χωρίς να προκαλεί εγκαύματα,  ενισχύοντας την καλή ροή του αίματος και επιδρώντας αναλγητικά στις νευρικές απολήξεις. Δρα θεραπευτικά επειδή περιέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, διοξείδιο του πυριτίου και οργανικές ουσίες, οι οποίες μεταδίδονται στο σώμα μέσω της θερμότητας, όπως περίπου λειτουργεί η σάουνα. Βέβαια, δεν είναι όλοι οι τύποι άμμου το ίδιο ευεργετικοί: υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών έχουν κυρίως παραλίες, κοντά σε αποικίες κοραλλιών.

Για ν’ απολαύσουμε τα οφέλη της, βυθίζουμε σε αυτήν το σημείο του σώματός μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα, από είκοσι λεπτά έως μισή ώρα.

Τι να προσέχω;

Ιδανικές ώρες. Αμμόλουτρο πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η άμμος δεν είναι τόσο καυτή.

Καθαρή περιοχή. Οι λόγοι ευνόητοι…

Δυσφορία. Μόλις αισθανθείτε δυσάρεστα βγαίνετε αμέσως από την άμμο.

Όχι στην αμμοθεραπεία. Αποφύγετε την άμμο αν έχετε ουλές ή εκδορές στο δέρμα, αν πάσχετε από φλεβίτιδα, ή έχετε  χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;

Ουρολοιμώξεις. Όταν καθόμαστε στην άμμο με βρεγμένο μαγιό, οι συνθήκες υψηλής υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα αλλάζουμε αμέσως μαγιό και δεν καθόμαστε κατευθείαν στην άμμο, αλλά στρώνουμε ψάθα και πάνω σε αυτήν μια πετσέτα. Όταν τα παιδιά παίζουν στην άμμο, καλό είναι να φορούν πάντα μπλουζάκι και βερμούδα.

Μυρμηγκιές, μύκητες ή ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου. Μπορούμε να τους κολλήσουμε μέσω της άμμου. Τους φέρουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν το γνωρίζουν είτε δεν ενδιαφέρονται αν θα μολύνουν και άλλους.  Οι μυρμηγκιές μοιάζουν με μικρές ελιές στο χρώμα του δέρματος ή ανοικτό καφέ. Στις πατούσες εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα: τότε νιώθουμε πόνο, σαν να έχουμε πατήσει κάτι αιχμηρό και έχει μπει ξένο σώμα στο κάτω μέρος του ποδιού. Η μολυσματική τέρμινθος  εμφανίζει σπυράκια με «άσπρο κεφαλάκι», παρόμοια με αυτά του σταφυλόκοκκου. Ωστόσο, δεν έχουν υγρό περιεχόμενο αλλά μια στερεή άσπρη μπαλίτσα.  Όσο για τους μύκητες (ανθρωπόφιλους, γεώφιλους και ζωόφιλους) επιτίθενται σε δέρμα και νύχια ενώ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αν και στο δέρμα η θεραπεία ολοκληρώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες, στο τριχωτό της κεφαλής και στα νύχια είναι μακροχρόνια.

Να περπατήσω στην άμμο;

Το βάδισμα στην άμμο με γυμνά πόδια, ωφελεί καρδιά, δέρμα, μυς, τένοντες και οστά γιατί γυμνάζουμε όλους τους μυς που στηρίζουν και κινούν το σώμα. Μάλιστα, στην άμμο «καίμε» διπλάσιες θερμίδες απ’ ό,τι σε στερεό έδαφος.

Ωστόσο:

Μην βαδίζετε κάτω από τον ήλιο. Κινδυνεύετε από ηλίαση.

Αποφύγετε τις κουραστικές αποστάσεις.

Ναι σε άμμο καθαρή. Προσοχή σε καπάκια μπουκαλιών, αχινούς κ.ά.

Πατάτε εναλλάξ σε μύτες και φτέρνες. Στόχος είναι τα πόδια να βουλιάζουν μέσα στους ευεργετικούς κόκκους της άμμου.

Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Η άμμος ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια. Γίνεται εξαιρετικό μασάζ σε όλο το πέλμα και παράλληλα απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα.

Αρθρίτιδα. Όταν η νόσος είναι σε  ήπια μορφή, εκτιμάται ότι η άμμος μειώνοντας τους κραδασμούς του βαδίσματος, ελαχιστοποιεί τους πόνους όταν περπατάτε και τη φθορά των αρθρώσεων. Επιπρόσθετα, το βάδισμα στην άμμο βοηθά στη διαμόρφωση της καμάρας.

Διαβήτης, καρδιολογικά ή μυοσκελετικά προβλήματα.  Καλό είναι να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν το επιχειρήσετε…

Ανακούφιση ψυχής και σώματος. Η  ακροθαλασσιά διώχνει το στρες και διατηρεί τις αισθήσεις σε εγρήγορση.

SHARE
RELATED POSTS
ΓΕΣ & ΑΚΟΣ για την πρόληψη του καρκίνου σε Άρτα, Ιωάννινα, Μέτσοβο
Εκμεταλλευθείτε την παραλία!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η θεραπευτική δύναμη των ζώων, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.