Υγεία

Τι «δείχνουν» τα χέρια μας;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Τα χέρια μας αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας πριν εκδηλωθούν και αφορούν στην κυκλοφορία του αίματος, στις ορμόνες, στη λειτουργία του θυρεοειδούς και όχι μόνο. Ας αποκρυπτογραφήσουμε τη «γλώσσα» τους!  

Κνησμός στα δάχτυλα. Δέρμα ξερό ή σκασμένο υποδηλώνει δερματίτιδα (αποκαλείται και έκζεμα). Το ευαίσθητο δέρμα είναι ευάλωτο σε σαπούνια και διάφορα καθαριστικά. Αυτή η δερματοπάθεια δεν είναι μεταδοτική και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτικές αλοιφές που συστήνει ο δερματολόγος: χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά προϊόντα.

Διογκωμένες αρθρώσεις δακτύλων. Αν οι αρθρώσεις των δακτύλων πονάνε, είναι διογκωμένες και ευαίσθητες στην αφή, ίσως μαρτυρούν οστεοαρθρίτιδα: συνήθως προσβάλλει τους άνω των 50. Αυτό σημαίνει ότι οι χόνδροι των δακτύλων που προστατεύουν τις αρθρώσεις έχουν φθαρεί και τα κόκκαλα «τρίβονται» μεταξύ τους. Η θεραπεία -ανάλογα με τη φάση- περιλαμβάνει από παυσίπονα και εξωτερικές αλοιφές έως χειρουργείο.

Δάχτυλα «λουκάνικα». Ίσως πάσχετε από ψωριασική αρθρίτιδα: σχετίζεται με την ψωρίαση αν η διόγκωση συνοδεύεται από πόνο και εύθραυστα ή κοίλα νύχια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό έχει… επιτεθεί στις αρθρώσεις των δακτύλων σας. Ρευματολόγος γιατρός θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή.

Μπλε άκρες δακτύλων. Αν συνδυάζονται με μούδιασμα μάλλον μαρτυρούν διαταραχή του κυκλοφορικού, δηλαδή το σύνδρομο Raynaud. Η στένωση των αρτηριών, εμποδίζει τη ροή του αίματος σε χέρια και δάκτυλα, μειώνοντας την κυκλοφορία. Κρύο ή στρες επιδεινώνουν την κατάσταση. Αποφύγετε να βγάζετε παγάκια από την κατάψυξη με γυμνά χέρια αλλά και κάπνισμα και καφεΐνη που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία: ασκηθείτε για να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς. Με την πάροδο του χρόνου, το σύνδρομο Raynaud μπορεί να προκαλέσει βλάβη των ιστών. Τα μπλε δάχτυλα ίσως οφείλονται σε λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κόκκινες παλάμες. Αν η κοκκινίλα δεν υποχωρεί ίσως αποτελεί σημάδι ηπατικής νόσου (κίρρωση ή λιπώδες ήπαρ) γνωστό ως ερύθημα Palmar. Συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, πρησμένα πόδια και κοιλιά αλλά και φλέβες που προεξέχουν στο πάνω τμήμα κορμού και κοιλιάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό και μετρήστε χολερυθρίνη και ηπατικά ένζυμα. Αν είστε έγκυος, οι κόκκινες παλάμες είναι φυσιολογικές επειδή είναι αυξημένη η ροή του αίματος.

Το τεστ με τα νύχια. Πιέστε ελαφρά τα νύχια σας: κανονικά θα γίνουν για λίγο λευκά και στη συνέχεια ξανά ροζ. Αν παραμείνουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό ίσως έχετε αναιμία: η λευκότητα προκαλείται από την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Με δεδομένο ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βλάβες ακόμη και στην καρδιά, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με κόκκινο κρέας, σπανάκι, σκούρα πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

 Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Αν τα χέρια σας μουδιάζουν ή μυρμηγκιάζουν πρωί ή βράδυ και ο πόνος ξεκινά από τον καρπό έως τον αγκώνα και τον ώμο, μάλλον πάσχετε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Οφείλεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και ταλαιπωρεί συνήθως αθλητές, χειριστές μηχανημάτων, κτηνοτρόφους που αρμέγουν, ταμίες, φυσιοθεραπευτές, αρτοποιούς,  νοικοκυρές  ή όσους χειρίζονται πολλές ώρες ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η διάγνωση γίνεται με ηλεκτρομυογράφημα. Αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως αντιφλεγμονώδη ή νάρθηκα που ακινητοποιεί την περιοχή του καρπού. Ψυχρά επιθέματα ανακουφίζουν από τον πόνο. Ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει βαριά εργασία με το χέρι που εμφανίζει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά.

Όταν υποχωρήσουν τα αρχικά συμπτώματα αναλαμβάνει ο φυσιοθεραπευτής με υπέρηχους, laser, ηλεκτροθεραπεία κ.ά. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν και μετά την θεραπεία, συνιστάται χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποσυμπιεστεί το νεύρο στον καρπιαίο σωλήνα και να επανέλθει η λειτουργικότητα του χεριού.

SHARE
RELATED POSTS
Όταν η τουαλέτα «πέφτει μακριά»…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Φρούτα και λαχανικά θέλουν τον τρόπο τους!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
MALT Λέμφωμα στομάχου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.