Υγεία

Τα σπυράκια αγαπούν τη ζέστη!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Όταν το θερμόμετρο τραβά την ανηφόρα κάνουν την εμφάνισή τους σπυράκια στο σώμα ή στο πρόσωπο γιατί ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την επιδερμίδα επιρρεπή στην λιπαρότητα. Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής για να σας ταλαιπωρήσουν. Ίσως όμως κάτι έχετε κάνει λάθος!

Κακές επιλογές που προκαλούν τα σπυράκια είναι:

Λάθος αντηλιακό. Είναι πιθανότα συστατικά του αντηλιακού που χρησιμοποιούμε να φράζουν τους πόρους του δέρματος κι έτσι να προκαλείται ακμή, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε αντηλιακά με ελαιώδη/λιπαρή σύσταση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποθηκεύουμε το αντηλιακό σε δροσερό μέρος -όχι στο ψυγείο-  και όταν είμαστε στην παραλία να το φυλάσσουμε στη σκιά. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφοντας στο σπίτι,  δεν αφήνουμε ποτέ την τσάντα της θάλασσας στο αυτοκίνητο γιατί η υπερβολική ζέστη αλλοιώνει τα αντηλιακά φίλτρα, οπότε μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Και βέβαια ούτε καν περνά από το μυαλό μας να εκτεθούμε στον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς να φοράμε αντηλιακό στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα γιατί καραδοκούν όχι μόνο τα σπυράκια αλλά και ο καρκίνος του δέρματος.

Μπάνιο με ζεστό νερό. Ίσως το χειμώνα να έχουμε ανάγκη το καυτό νερό δηλαδή ένα χαλαρωτικό, ζεστό ντους. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ξηραίνει την επιδερμίδα και άρα επιτίθεται στην υγεία του δέρματος και την ελαστικότητά του. Φροντίζουμε λοιπόν το καλοκαίρι να κάνουμε ντους με νερό σε δροσερή θερμοκρασία η οποία  είναι ήπια για το δέρμα.

Προβληματικά προϊόντα. Η χαμηλότερη τιμή ή οι δελεαστικές προσφορές δεν αποτελούν τον ασφαλέστερο οδηγό για να προμηθευθούμε προϊόντα για την περιποίηση το σώματός μας. Επιπρόσθετα, ορισμένα έλαια που περιέχονται σε σαμπουάν, αφρόλουτρα ή κοντίσιονερς, ίσως εντείνουν την εμφάνιση ακμής στο σώμα, φράζοντας τους πόρους της επιδερμίδας. Διαβάζετε λοιπόν προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε.

Στενά ρούχα. Μήπως φοράτε στενά παντελόνια και μπλούζες, με αποτέλεσμα ο ιδρώτας να ποτίζει τα ρούχα σας κι εσείς δυστυχώς δεν έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε; Ακόμη απορείτε γιατί εμφανίσατε σπυράκια στην πλάτη και στην περιοχή του μπικίνι;

Ρούχα γυμναστικής. Αν και μετά τη γυμναστική ένας ποτήρι χυμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, ας μην μπούμε στον πειρασμό να τον απολαύσουμε εξακολουθώντας να φοράμε τη φόρμα γυμναστικής.  Πετάμε από πάνω μας άμεσα τα ιδρωμένα ρούχα και μετά ξεδιψάμε και ξεκουραζόμαστε με την ησυχία μας.

Δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία; Ίσως τα σπυράκια οφείλονται στα γαλακτοκομικά που καταναλώνουμε λόγω συγκεκριμένων συστατικών που περιέχουν. Ανάλογα «ένοχα» συστατικά περιέχουν και τα παγωτά που αυτήν την εποχή είναι στις… δόξες τους. Προτιμούμε άπαχα γαλακτοκομικά για να μην προκαλούμε την αντίδραση του οργανισμού μας.

Βαρύ μέικ-απ. Κάθε εποχή το έντονο μακιγιάζ επιτίθεται στο δέρμα αλλά το καλοκαίρι πολύ περισσότερο γιατί το φράσσει τους πόρους και σε συνδυασμό με τον ιδρώτα κάνει την κατάσταση για το δέρμα εκρηκτική. Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά!

Υπερβολική απολέπιση. Κάνει καλό η απολέπιση αλλά θέλει μέτρο γιατί αφαιρεί τα πάντα από τους πόρους και έτσι το σμήγμα  παράγει περισσότερο λάδι για να αναπληρώσει την απώλεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρόσωπό να γίνεται υπερβολικά λιπαρό, με την ακμή να ελλοχεύει.

Θολά νερά. Αν τα νερά της πισίνας ή της θάλασσας είναι θολά ή έχουν έντονη μυρωδιά, μην βουτήξετε. Τα μολυσμένα νερά ευθύνονται για σπυράκια αλλά και σοβαρές δερματοπάθειες.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί πονάει η κοιλιά μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νέα αρχή με καλή διάθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: λοιμώξεις του ουροποιητικού, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.