Υγεία

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας ασθενής με καρκίνο για τον εμβολιασμό;, της Δρ Φλώρας Σταυρίδη

Spread the love

Η Δρ Φλώρα Σταυρίδη  είναιΟγκολόγος Παθολόγος, Δ/ντρια Δ’ Κλινικής στο “Υγεία” και Διευθύνουσα Σύμβουλος Care and Cure Oncology Center

1. Πρώτα από όλα, ενεργοποιήστε την άυλη συνταγογράφηση.

2. Κάποιες θεραπείες κατά του καρκίνου ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε σε επικοινωνία και συνεργασία με τον Ογκολόγο σας, ώστε να προγραμματίσει, ανάλογα με την ημερομηνία του εμβολιασμού, την αντινεοπλασματική θεραπεία σας. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για την επαναληπτική δόση.

3. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν έχετε χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν είναι καλό να έχετε χαμηλό αριθμό λευκών τη στιγμή του εμβολιασμού.

4. Το ιδανικό σενάριο είναι ο εμβολιασμός να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της αγωγής. Επειδή όμως αυτό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι εφικτό, μπορείτε να εμβολιαστείτε μια εβδομάδα μετά τη χημειοθεραπεία και 10 μέρες πριν την χορήγηση της επόμενης χημειοθεραπείας.

5. Αν βρίσκεστε σε ακτινοθεραπεία ή λαμβάνετε ορμονική θεραπεία, μπορείτε να τη συνεχίσετε κανονικά, καθώς δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

6. Αν είστε ανοσοκατεσταλμένος, οι σχετικές έρευνες έχουν καταγράψει πολύ καλό προφίλ ασφαλείας των mRNA εμβολίων στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

7. Είστε υποψήφιος για εμβολιασμό αν λαμβάνετε ανοσοθεραπευτικά φάρμακα.

8. Αν και εφόσον είναι εφικτό, και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, διακόψτε τη λήψη κορτικοστεροειδών στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου και για 7 μέρες μετά την αναμνηστική δόση.

9. Αν έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων συζητήστε διεξοδικά με τον θεράποντα ιατρό σας πριν τη χορήγηση του εμβολίου. Όπως θα σας πει ο γιατρός και οι υπεύθυνοι του εμβολιαστικού κέντρου, θα πρέπει μετά τον εμβολιασμό να παραμείνετε για μεγαλύτερο διάστημα στο εμβολιαστικό κέντρο, για λόγους παρακολούθησης.

10. Μην προσέλθετε για εμβολιασμό αν βρίσκεστε σε φάση οξείας νόσου (οποιασδήποτε αιτιολογίας) ή έχετε πυρετό.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Πόσο stress έχεις; Κάνε το τεστ της εικόνας!
Οδηγός κατά της οστεοπόρωσης, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Έχετε σπλαχνικό λίπος; Αλλάξτε τρόπο ζωής!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.