Ανοιχτή πόρτα

Τα Ιωνικά κιονόκρανα του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ-Μια σύνδεση 27 αιώνων, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής (συγγραφέας-γραφίστας)

Κωστής Μακρής

Τα Ιωνικά κιονόκρανα του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ

Μια σύνδεση 27 αιώνων

Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες και πολλοί Αμερικανοί των ΗΠΑ, εστιάζουν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joseph Robinette Biden Jr. (Τζο Μπάιντεν), εγώ αποφασίζω, επιλέγω και εκλέγω (ανάμεσα σε πολλά άλλα) να εστιάσω το βλέμμα μου στα Ιωνικά Κιονόκρανα του Λευκού Οίκου, της Προεδρικής Κατοικίας του εκάστοτε Προέδρου και Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
Και να συνδέσω μέσω αυτής της εικόνας (των Ιωνικών κιονοκράνων και του Ιωνικού ρυθμού δηλαδή) τους πάνω από 27 αιώνες παρουσίας των Ελλήνων στο Αιγαίο, στα νησιά του,  στα παράλια της Μικράς Ασίας και ―ως δυναμική και ζώσα επιρροή― σε όλον τον κόσμο.

Όχι επειδή ονειρεύομαι μια «Μεγάλη Γαλάζια Πατρίδα» αλλά επειδή, ως Έλληνας, έχω την τύχη και το προνόμιο να ζω σε μια πάρα πολύ μεγάλη ―ιστορικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά― Γαλάζια Πατρίδα. Που αγκαλιάζει και έχει πολλαπλά επηρεάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Κόσμου μας και πολλών Ανθρώπων που επιθυμούν, διεκδικούν και μερικές φορές κατακτούν την Ελευθερία, την Ισονομία, την Αυτονομία, την Αυτοδιάθεση, την Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια, τον Ανθρωπισμό και την Ευημερία.

Έτοιμοι πάντοτε να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τις αξίες και τις αρχές που στηρίζουν και στηρίζονται σε αυτά τα πολύτιμα αγαθά.

Κωστής Α. Μακρής

18 Μαΐου 2022

Σημείωμα για τον Ιωνικό ρυθμό:
Ο Ιωνικός ρυθμός αρχίζει να εμφανίζεται από τις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα, και μάλιστα στα παράλια της μικρασιατικής Ιωνίας, στα νησιά του Αιγαίου και στην Αττική.

Το όνομα προέρχεται από τους Ίωνες. Μετά τη διείσδυση των Δωριέων κατά την κάθοδο των Δωριέων μετατοπίστηκε η εμφάνισή τους κυρίως προς τα ανατολικά, στα νησιά του Αιγαίου και στα δυτικά παράλια της μικράς Ασίας. Στην περιοχή της Αθήνας όμως επικράτησαν.

Σε σύγκριση με τον Δωρικό ρυθμό, ο Ιωνικός ρυθμός έχει διάφορες μικρές παραλλαγές. Τον 4ο π.Χ. αιώνα άρχισε να τυποποιείται και να ξεχωρίζει καθαρά από τον δωρικό ρυθμό.

Μια από τις ρίζες του Ιωνικού ρυθμού βρίσκεται στις λίθινες κατασκευές των Κυκλάδων, όπως παρατηρούμε στον Ιωνικό ρυθμό που παρουσιάζεται στην Αθήνα. Γενικό χαρακτηριστικό όμως είναι η εξαιρετική ιδιομορφία, δηλαδή η ελευθερία που είχαν οι διάφοροι αρχιτέκτονες να αναπτύξουν το δικό τους τοπικό στιλ. Παραδείγματα είναι το τοπικό στιλ της Σάμου ή της Εφέσου με διαφορετικές βάσεις στις κολώνες τους. Αργότερα ο Ιωνικός ρυθμός τυποποιήθηκε και διαδόθηκε.
Πηγή

Σημ. ΚΑΜ.: Η φωτογραφία των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο είναι από το διαδίκτυο.

SHARE
RELATED POSTS
Αν ήταν παιδιά μου…- Κύριε Κοτζιά, συμμαχήστε με τους ευφυείς, της Τζίνας Δαβιλά [Για τους φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς]
Γωνία Αδριανού και «χρυσοδάκτυλων»…, του Γιώργου Αρκουλή
Η δική ΜΑΣ Κρήτη και η δική ΣΑΣ, του Άγγελου Σπάρταλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.