Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Νοηματοδοσία της Επετείου για τα 200 χρόνια από το 1821, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή

Spread the love

Ο κ. Παναγιώτης Ιακωβής Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το νόημα που μπορεί να δώσει το 1821 στην ζωή της σημερινής Ελλάδας. Τι μπορεί να σημαίνει για το παρόν και το μέλλον μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, έχουν οι αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις της επίσημης Επιτροπής για τους εορτασμούς. Η Επιτροπή Greece 2021 δείχνει να βγαίνει εκτός των αρμοδιοτήτων της, που είναι η οργάνωση των εορτασμών, προσπαθώντας να αναθεωρήσει και να αποχρωματίσει  την Ιστορία. Το γεγονός αυτό οδήγησε, πιθανώς, και στην παραίτηση από την Επιτροπή της διακεκριμένης Καθηγήτριας κας Μαρίας Ευθυμίου. Πιθανολογώ, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν είναι στα καθήκοντα της Επιτροπής Greece 2021. Αυτό είναι ένα έργο των Ειδικών και δεν επιτελείται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιστορικός κ.Μαρία Ευθυμίου

Αντιθέτως, το νόημα που έχει το 1821 για τη ζωή του σύγχρονου Έλληνα, είναι κάτι που έχει υποκειμενικά αλλά και συλλογικά – κοινωνικά χαρακτηριστικά και εν πολλοίς καθορίζεται από την ίδια την κοινωνία και τις απόψεις της.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η Ελληνική κοινωνία νοηματοδότησε ήδη την Επέτειο. Δεν ανέμενε ούτε τους Ειδικούς, αλλά ούτε και τις Επίσημες Επιτροπές να της το υποδείξουν. Η Ελληνική κοινωνία έδειξε ήδη τον δρόμο σε όσους μπορούν να τον δουν. Στην ασύμμετρη τουρκική εισβολή στον Έβρο, επέδειξε ψυχραιμία, ενότητα και αποφασιστικότητα. Στήριξε την Εθνική προσπάθεια και απέδειξε ότι δεν υποχωρεί έναντι των τουρκικών απειλών. Παρομοίως, εν μέσω της τρομερής Πανδημίας, οι Έλληνες επέδειξαν πειθαρχία και σοβαρότητα σε συντριπτικά ποσοστά.

Έτσι, οι Έλληνες Πολίτες, απαιτήσαμε με ακρίβεια, σοβαρότητα, και λακωνικότητα το πώς θέλουμε να γίνουν οι σχετικοί Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από το 1821.

Το επίσημο λογότυπο

Νοηματοδοτήσαμε την Επέτειο.

Ζητήσαμε μια Ελλάδα χωρίς άλλους διχασμούς, που να διοικείται από συμπολίτες μας αποδεδειγμένων ικανοτήτων και ήθους. Ζητήσαμε μια Ελλάδα «παράδειγμα» προς την ανθρωπότητα αλλά και άκαμπτη έναντι όσων την επιβουλεύονται. Δείξαμε για πολλοστή φορά πόσο διατεθειμένοι είμαστε να υποστούμε θυσίες όταν η ηγεσία μας είναι επαρκής, ικανή και ακέραια. Έτσι, το νόημα του 1821 για τον σημερινό Πολίτη της Ελλάδας είναι σαφές: Ενότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στους ικανότερους. Διακυβέρνηση με βάση την αξιοσύνη και το ήθος.

Τέλος, είναι εμφανής η ερμητική απομόνωση της Επιτροπής Greece 2021 και από την Ελληνική Κοινωνία, αλλά και από τους απολύτως Ειδικούς στο ζήτημα του 1821, όπως απέδειξε η παραίτηση της Μαρίας Ευθυμίου. Η Ελληνική Πολιτεία είναι καιρός να δει ξανά την στελέχωση, την διοίκηση αλλά και να καθορίσει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, ώστε να μην υπεισέρχεται σε ζητήματα που οι Έλληνες Πολίτες δεν την εξουσιοδότησαν.

  27 Μαΐου 2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Επτά γενιές λείανση και λήθη…, του Κώστα Αρβανίτη
Ηλιαχτίδες, Πεταλούδες και Ελπίδα, του Κωστή Α. Μακρή
Για μία ακόμη φορά κρίθηκαν ελλιπείς, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.